VIDEO Lecţie pe viu despre cum poţi deveni ţinta unui hacker: „Există o metodă, cea mai sigură, de a te conecta pe o reţea publică Wi-Fi în siguranţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii de la Microsoft şi CERT – RO – Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică au prezentat la Râmnicu Vâlcea riscurile la care ne supunem cu toţii când sunt în mediul online, dar şi cum se poate realiza un atac cibernetic, şi care este cea mai sigură metodă pentru a ne feri când suntem logaţi la o reţea Wi-Fi publică.

GALERIE FOTO

Un specialist în atacuri cibernetice - „ethical hacker” cum mai este acesta denumit - a demonstrat la Vâlcea, în faţa a 150 de liceeni de la licee cu profil Mate – Info din municipiul reşedinţă de judeţ, cum poţi deveni ţinta unui hacker când eşti conectat la o reţea Wi-Fi publică, fără să divulge foarte multe detalii, ca să nu le dea amatorilor temă de lucru. 

Practic a fost vorba despre o simulare, după ce s-au prezentat capcanele în care cu toţii putem intra atunci când accesăm reţelele Wi-Fi gratis. 

„După cum vedeţi, nu pare absolut nimic ciudat, însă, în momentul acesta eu sunt interpus între browser şi site-ul pe care-l accesează acesta. Acum pot să fac o serie de activităţi, cum ar fi să exploatez browser-ul respectiv, să încerc să obţin cookies-urile respective şi sesiunile de lucru existente pe browser-ul respectiv, să redirecţionez browser-ul către o altă pagină, totul fără ştiinţa utilizatorului”, a explicat specialistul în atacuri cibernetice. 

Acesta a demonstrat astfe că un atacator nu are nevoie de nişte abordări speciale, de nişte condiţii de exploatare, el trebuie doar să fie în aceeaşi reţea pentru a avea control absolut asupra sesiunilor care se desfăşoară sau asupra echipamentului folosit pentru browsing. 

Cum poţi deveni ţinta unui hacker şi cea mai bună metodă de a te proteja când eşti logat la un Wi-Fi public

 

Întrebarea firească care se impune în astfel de condiţii este dacă mai putem folosi cu încredere Wi-Fi public în condiţiile în care el este atât de vulnerabil. Specialiştii susţin că se poate face acest lucru în continuare, dacă ţinem cont de un lucru esenţial. 

Înainte de a ne conecta la Wi-Fi, trebuie să avem un serviciu de VPN - „virtual private network”, capabil să elimine toate vulnerabilităţile reţelei - simplu, dar de efect. 

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu termenii IT, am găsit o explicaţie a întregului procedeu pe site-ul celor de la „Digital Citizen”, care dezvoltă subiectul de la ce reprezintă VPN-urile, de ce sunt importante, cum funcţionează, până la a oferi detalii despre paşii pe care trebuie să-i urmeze un cunoscător, sau necunoscător, pentru a se conecta la un VPN, care sunt avantajele, dar şi cele mai bune servicii de VPN.

Prin urmare, trebuie să ştim că serviciile de VPN sunt „la fel de importante precum conexiunea la internet”. VPN reprezintă o reţea virtuală privată, o conexiune securizată criptată la o altă reţea decât cea în care te afli, de obicei.

Practic, VPN: „permite utilizatorilor să trimită şi să primească date confidenţiale ca şi cum calculatoarele lor ar fi conectate direct la aceeaşi reţea privată”, deşi ele nu sunt în aceeaşi reţea. Singura legătură este doar conexiunea la internet. 

Astfel se explică faptul că nici celelalte reţele ori site-uri cu care eşti în legătură nu vor fi capabile să vadă adresa de IP, ci doar pe cea a reţelei virtuale private utilizată. Furnizorul tău de servicii internet (ISP) va vedea şi el doar o singură conexiune - cea cu serviciul VPN utilizat, care este criptată. 

VPN-ul oferă astfel posibilitatea ca tot ce faci să fie confidenţial şi, prin urmare, în siguranţă.

„Toată comunicaţia prin serviciul VPN - nu mai are nici o legătura cu reţeaua wireless, fiindcă tot traficul se face printr-o reţea aflată la o mare distanţă”, a precizat şi ethical-hackerul care a prezentat subiectul la Râmnicu Vâlcea.  

Vorbim despre Wi-Fi public, în condiţiile în care acest serviciu gratuit, cu parolă sau nu, a devenit omniprezent, în întreaga ţară, pe lângă cel oferit de baruri, hoteluri, benzinării, mall-uri etc.. La Timişoara, spre exemplu, este disponibil în staţiile de autobuz, în Piteşti există staţie pentru încărcare telefoane şi wi-fi gratis, cu alimentare solară în Parcul Lunca Argeşului, la Iaşi şi în Râmnicu Vâlcea este prezent în autobuze, în primul caz şi în tramvaie, ca să nu mai pomenim de Bucureşti. Prin urmare, putem deveni oricând şi oriunde ţinta unui atac cibernetic.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite