FOTO VIDEO Imagini inedite din timpul unei piese de teatru în autobuz: „Oamenii care urcau se uitau uimiţi strigând la şofer să oprească şi să-i dea jos pe recalcitranţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentaţie de teatru în autobuz la Vâlcea - „Buzunarul cu pâine” - imagini din spectacol Foto FB Teatrul Anton Pann
Reprezentaţie de teatru în autobuz la Vâlcea - „Buzunarul cu pâine” - imagini din spectacol Foto FB Teatrul Anton Pann

De câteva zile, a început la Vâlcea Festivalul Naţional al Teatrului „Anton Pann“ - „VERSUS. ShowCase Cenetenar”.  Una dintre reprezentaţiile de teatru a avut loc duminică, 22 septembrie, într-un mijloc de transport în comun. Amuzant a fost că pasageri care nu ştiau că se derulează o piesă au reacţionat intrigaţi de protagonişti, devenind fără voie actori.

GALERIE FOTO

O reprezentaţie de teatru inedită a avut loc duminică, la Râmnicu Vâlcea, datorită locului în care s-a desfăşurat - un autobuz al companiei locale de transport în comun - ETA. 

Piesa face parte din programul Festivalului Naţional al Teatrului Anton Pann - „VERSUS - ShowCase Centenar” - care a început în data de 19 septembrie la Râmnicu Vâlcea. 

„Buzunarul cu pâine“, al lui Matei Vişniec, în regia lui Alex Bogdan, s-a jucat într-un autobuz aflat în mişcare, pe un traseu care a cuprins întregul oraş, tur - retur, în aşa fel încât piesa care s-a desfăşurat pe perioada a 45 de minute să evolueze în permanenţă în acelaşi loc. 

„"Nebunie" frumoasă azi la piesa de teatru - "Buzunarul cu pâine", activitate care a avut loc în autobuzul ETA Râmnicu Vâlcea”, a caracterizat acţiunea purtătorul de cuvânt al Teatrului Anton Pann, Daniela Ştefănescu. Şi a fost mult mai mult de atât. Pentru că la piesă, pe lângă spectatorii transformaţi cu ştiinţă în figuranţi, au participat şi pasageri care nu ştiau despre ce este vorba şi bulversaţi de replicile celor doi protagonişti: Alexandru Nagy şi Ştefan Pavel, au reacţionat, devenind actori fără voie: „Un autobuz plin cu hohote, unii ştiu despre ce e vorba, alţii reacţionează. Chiar inedit”, s-a comentat pe reţelele de socializare, chiar în timpul spectacolului.

VIDEO

     

Şi n-a fost singura reacţie. O profesoară de limba şi literatura română, de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Râmnicu Vâlcea, Geanina Oprea care a participat la spectacol cu două clase de elevi, a postat în direct imagini din autobuz sintetizând cel mai bine modul în care a fost primită inedita piesă de teatru - un eveniment în premieră în târguşorul de pe malul Oltului. 

„Secvenţe din piesa lui Matei Vişniec, «Buzunarul cu pâine» surprinse în direct..., sau un Altfel de teatru, în autobuz! Inedit pentru mine, pentru liceenii mei şi, mai ales, pentru călătorii care urcau în autobuz, în drumul lor spre casă, şi priveau miraţi la ceea ce se întâmplă în jurul lor! Dacă «au prins» ideea piesei sau ideea inedită, de altfel, a prezentării unei piese de teatru într-un altfel de decor, nu ştiu. Cert este însă că oamenii care urcau în autobuz, în fiecare staţie, se uitau uimiţi în jurul lor, uneori comentând, strigând la şofer "să oprească autobuzul şi să-i dea jos pe recalcitranţii ăştia", alteori prinzând ideea acestui inedit cu care, cred, nu au empatizat... Personal, îi felicit pe cei doi actori care au transformat povestea lui Vişniec atât de bine într-un continuu tumult al vieţii! Felicitări se cuvin si organizatorilor pentru acest Festival şi pentru "curajul" de a aduce o astfel de noutate şi în urbea noastră, parcă prea încorsetată în prezentul destul de întunecat!”, a comentat prof. Geanina Oprea, la rândul său un „altfel” de dascăl al zilelor noastre, pentru modul în care reuşeşte să-şi convingă şi să-şi atragă elevii să înveţe limba română.

„Această piesă a trecut dincolo de frontierele timpului, de frontierele generaţionale”

Despre inedita piesă, creatorul ei a comentat: „E o piesă importantă pentru mine, care mă duce înapoi în România, în perioada în care eram profesor, în perioada în care eram şi tânăr scriitor, şi dramaturg, şi poet, şi credeam că literatura avea un rol de denunţare, un rol critic. Toate aceste evenimente, acum, odată cu acest spectacol montat, revin brusc în amintirea mea. Sunt foarte încântat în primul rând de faptul că această piesă a supravieţuit, a trecut dincolo de frontierele timpului, de frontierele generaţionale, a trecut şi de frontierele limbii pentru că a fost jucată şi în Franţa, şi în câteva alte ţări. Când o piesă traversează trei decenii, poate că într-adevăr a captat ceva general uman. Sunt foarte încântat că ea este jucatã în acest moment”, a declarat Matei Vişniec.

Călătoria inedită cu şi prin lumea teatrului, prin intermediul spectacolului realizat după un text renumit al la fel de celebrului scriitor Matei Vişniec, a primit un ropot de aplauze, finalizându-se cu multă bună dispoziţie.

La final, elevii Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân" din Râmnicu Vâlcea, care au participat la spectacol, şi-au dorit să se fotografieze cu scriitoarea Laura Grunberg cu care s-au întâlnit în „autobuzul teatral” şi care, după reprezentaţie a realizat în cadrul festivalului un atelier pentru copii: „Atelier de crescut mic”, urmat de lansarea cărţii: „Să creştem mici. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite