FOTO VIDEO Imagini incredibile cu drona de pe Cheile Olăneştiului şi spectacolul naturii la final de vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cheile Olăneştiului sau Folea, cum li se mai spune, se găsesc în apropierea staţiunii balneoclimaterice cu acelaşi nume, din judeţul Vâlcea. Imagini cu drona realizate la finalul verii surprind frumuseţea incredibilă a acestor locuri, a unei Românii mai puţin ştiute.

   GALERIE FOTO 

   La finele lunii august, un vâlcean pasionat să imortalizeze locuri mai mult sau mai puţin ştiute cu drona a realizat un clip cu Cheile Olăneştiului. Imaginile le-a postat apoi pe reţelele de socializare şi YouTube. Le-a însoţit de coloana sonoră „We are the Designers” de pe albumul: „Planet Earth II (Original Television Soundtrack)” al artiştilor: Hans Zimmer, Jacob Shea & Jasha Klebe. 

Clipul vine şi cu următorul text de prezentare: „Cheile Folea (Cheile Olăneştiului), un traseu de bicicletă frumos şi destul de uşor. Data viitoare o să încerc să urc pe Vârful Folea (fără bicicletă) şi să cobor spre Sălişte (se vede în film la 1:20)”. Postarea surprinde nu doar sălbăticia Cheilor Olăneşti, ci şi verdele impresionant al pădurilor din Munţii Căpăţânii.

    

Staţiunea Băile Olăneşti din judeţul Vâlcea se bucură de un extraordinar patrimoniu istoric şi natural. O serie de biserici, mănăstiri şi schituri, monumente naturale unice şi peisaje fascinante sunt comori de care staţiunea vâlceană se bucură din plin, dar şi împrejurimile sale: Parcul Naţional Buila - Vânturariţa, cel mai mic din România, înfiinţat în 2015; Parcul central al staţiunii, Biserica lui Florea, Schiturile Iezer - Pahomie - Pătrunsa, Schitul Bradu, Schitul Comanca, Peştera Sf. Antonie, Mănăstirea Frăsinei sunt doar o parte din minunile zonei, alături de Cheile Olăneşti, situate în extremitatea nord-estică a Masivului Buila - Vânturariţa.

Deşi nu sunt la fel de lungi precum alte chei din România, se întind pe aproximativ 1,5 kilometri, dar nu sunt mai puţin spectaculoase, fiind extrem de impresionante şi abrupte. Pe alocuri, pereţii de calcar ating înălţimi de 400 m înălţime. În plus, sunt printre cele mai sălbatice chei din România şi destul de puţin cunoscute. În aval, unde stâncile sunt foarte înalte, apa cade în cascade. 

Pentru a ajunge în Cheile Olăneşti se trece prin staţiunea Băile Olăneşti, apoi pe drumul forestier se traversează Valea Olăneştiului până la Comanca, localitate aflată la aproximativ 3 km depărtare. De aici se mai merg circa 20 până în chei. Drumul este practicabil cât nu sunt precipitaţii. 

Olăneşti este un afluent al râului Olt. Cu mult timp în urmă, acum câteva secole, în zona de confluenţă a celor două râuri exista o deltă. Istoricii susţin că tot centrul de astăzi al municipiului reşedinţă de judeţ, Râmnicu Vâlcea, s-a clădit pe locul vechii delte secate, aducând ca argument în acest sens mostrele de scoici fosilizate găsite la excavarea pământului pentru diverse construcţii, precum şi iazurile cu peşte

heleşteele sau râbnicele care existau în zonă pe vremea lui Mircea cel Bătrân. De la acestea, de fapt se trage şi numele oraşului - care la început se numea Râbnic. 

Revenind la Cheile Olăneştiului, potrivit unei vechi legende, Cheia - un afluent al Olăneştiulu de astăzi, dar căruia în trecut i se spunea Râbnic, provenea dintr-o familie cu trei fraţi: Cheia, Râbnic şi Muereasca. Au plecat în lume împreună, dar s-ar fi rătăcit. Până la urmă, Cheia l-ar fi regăsit pe Râbnic şi au plecat împreună după Muereasca, aşa au ajuns împreună în Olt, pe căi diferite. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite