VIDEO Imagini cu hotel-hanul pictat pe întreaga faţadă cu simbolurile ceramicii incluse în patrimoniul UNESCO: „Va fi unic în România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai veche unitate de cazare din Horezu, judeţul Vâlcea, este în plin proces de modernizare a faţadei cu picturi care includ simboluri specifice ceramicii tradiţionale de Hurezi, inclusă în patrimoniul UNESCO, dar şi imagini ale monumentelor de patrimoniu din oraş.

GALERIE FOTO

Lângă centrul oraşului Horezu şi la doar câţiva kilometri depărtare de singurul lăcaş sfânt din Vâlcea inclus în patrimoniul UNESCO, Mănăstirea Hurezi, se află cea mai veche unitate de cazare din acest oraş - Hotelul Horezu care include şi o unitate de alimentaţie cunoscută sub numele de Han Horezu, construite în urmă cu mai bine de cinci decenii. 

Administratorului complexului turistic, Gabriel Tomescu, i-a plăcut atât de mult singura pictură stradală pe plexiglas din România, cea de la Râmnicu Vâlcea, încât s-a gândit că poate să facă ceva similar şi la Horezu, prin care să evidenţieze istoria localităţii şi a oamenilor săi. Astfel s-a născut ideea de a schimba faţada hotelului - han cu picturi care includ simbolurile regăsite în tradiţia românească în general, dar şi în ceramica populară de Hurezi, în special, precum şi cu imagini ale clădirilor - simbol din localitate.

A luat viaţă astfel, la începutul acestei veri, una dintre cele mai mari picturi pe faţada unei clădiri, lucrare care ar putea fi terminată până la sfârşitul anului. Ea va face din hotelul - han un simbol al oraşului, dar şi al României, fiind singurul local turistic din ţara noastră cu faţada pictată integral.

Singurul hotel din România pictat pe întreaga faţadă cu simbolurile ceramicii populare inclusă în patrimoniul UNESCO

„Este vorba despre o suprafaţă de peste 1.000 mp pătraţi pe care deja au fost pictatate monumente precum Mănăstirea Hurezi, dar şi Hora Unirii, cocoşul de Hurezi, Hanul Horezu la începuturile sale, precum şi alte simboluri pe care le regăsim în ceramica de Horezu. La final, cu siguranţă, va fi singurul hotel din România a cărui faţadă este pictată sută la sută, de la un capăt la altul”, ne-a mărturisit creatorul lucrării, prof. Adrian Luţă, nimeni altul decât cel care a realizat şi pictura stradală pe plexiglas din Râmnicu Vâlcea, precum şi o icoană triptic de mari dimensiuni, pe sticlă, cu care speră să intre în Cartea Recordurilor.

„Nu cunosc nici o altă unitate de cazare în România care să aibă pictată pe faţadă simbolistica trecutului unui oraş. Am mai văzut picturi, dar de mici dimensiuni şi de alt gen. Lucrarea reprezintă un tribut adus istoriei şi oamenilor acestor locuri, celor două monumente UNESCO - Mănăstirea Hurezi şi patrimoniul imaterial ceramica de Horezu. Ideea mea a fost ca pe faţada cea mare a hotelului să facem ceva legat de ceramiştii din Horezu: să-i nominalizăm, să personalizăm anumite obiecte în urma unei discuţii pe care o vom avea cu Asociaţia Ceramiştilor din Horezu. Vrem să găsim o soluţie ca să aducem un omagiu celor care prin munca lor ne-au făcut cunoscuţi în întreaga lume”, ne-a declarat administratorul complexului turistic, Gabriel Tomescu.  

În paralel, acelaşi profesor de artă de la Palatul Copiilor din Râmnicu Vâlcea, Adrian Luţă, pictează şi faţada unei pensiuni aflate lângă Mănăstirea Hurezi, tot cu imagini inedite, printre care şi moara mănăstirii, aşa cum arăta ea în urmă cu peste un secol, dar şi cum arată astăzi. Pensiunea aparţine tot Complexului turistic Hotel - han Horezu. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite