VIDEO Imagini cu excavatorul gigantic care s-a prăbuşit într-o carieră din Vâlcea. Cauzele „avariei fără precedent“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Excavatorul cu rotor de 2400 de tone care s-a prăbuşit în Cariera de Lignit Alunu - Vâlcea Foto Adevărul
Excavatorul cu rotor de 2400 de tone care s-a prăbuşit în Cariera de Lignit Alunu - Vâlcea Foto Adevărul

Cel mai mare utilaj în funcţiune al Exploatării Miniere Berbeşti - Alunu, din judeţul Vâlcea, s-a transformat joi, 23 mai, într-un morman de fier vechi. Nu au existat victime umane, dar s-a demarat o anchetă pentru a se afla cauzele care au dus la „avaria fără precedent din România post-decembristă”. Noi imagini postate pe net arată clar că minerii se aşteptau ca dezastrul să se întâmple din moment în moment.

GALERIE FOTO

Un mastodont de 2.400 de tone s-a prăbuşit, strivit sub propria greutate. Era folosit pentru scoaterea cărbunelui din pământ, în Cariera de Lignit de la Alunu - Vâlcea. Potrivit imaginilor postate pe net, care surprind momentele dinaintea, din timpul şi de după prăbuşirea excavatorului, minerii se aşteptau la inevitabil. Acest lucru le-a salvat viaţa. 

În tură, la schimbul I, lucrau la acea oră în jur de 50 de angajaţi. Şapte dintre ei erau chiar la „excavatorul 01” - un utilaj cu rotor de mare capacitate. Oamenii au văzut primele semne: pământul mişcându-se şi s-au îndepărtat, nu înainte de a încerca să mute utilajul, dar fără sorţi de izbândă.   

Astfel se explică şi cum de toată lumea a fost pregătită să filmeze „marele moment” în care mastodontul de 2400 de tone se prăbuşeşte într-o fracţiune de secundă, dispărând într-un nor de praf, imaginile şpcante făcând înconjurul lumii. 

În ediţia de ieri v-am oferit o serie de detalii şi am prezentat o filmare în care angajaţii acuzau conducerea minierei că nu a luat măsuri pentru consolidarea malurilor. Astăzi, vă prezentăm noi imagini din care reiese că oamenii au ştiut dinainte ce se va întâmpla, dar şi poziţia nefirească în care ajunsese utilajul înainte de a se prăbuşi.

„Era de aşteptat”, comentează muncitorii de pe margine, aşteptând clipa prăbuşirii. Vocile care se aud pe fundal povestesc despre cum „huruia pădurea”, din „culme de sus”, şi despre pâmântul care a „împins utilajul” cu mult înainte de eveniment, semne care ar fi trebuit să le dea de gândit şefilor care ar fi putut evita situaţia. 

„Acum să-i omorâm (pe şefi - n.r.)! Staţi pitulaţi acum! Se răstoarnă...”, mai comentează minerii, întrebându-se unde este directorul. Tot din filmări reiese că oamenii au înţeles şi că, după acest moment, vor urma să plece acasă. De cealaltă parte a coamei de unde s-a realizat filmarea de mai jos, după prăbuşirea utilajului, se aud înjurăturile minerilor supăraţi de ce se întâmplă. 

Atenţie, imagini care vă pot afecta emoţional!

Preşedintele Sindicatului Lignitul Constantin Creţan a declarat că este o avarie fără precedent în România post-decembristă şi că a mai existat un eveniment similar doar pe timpul lui Ceauşescu. „Este un mastodont care are 2400 de tone. Gândiţi-vă că este un gigant! Este o avarie fără precedent în România! S-a mai întâmplat o avarie de acest gen pe timpul lui Ceauşescu la un excavator care abia se monta”, a declarat Creţan.

Utilajul vechi de patru decenii, „adus de la nemţi” era „modernizat şi retehnologizat”

Utilajul care s-a prăbuşit joi la Alunu era cel mai mare din EM Berbeşti, în funcţiune, fiindcă mai există unul, despre care sursele noastre ne-au spus că este în revizii - „excavator 02”.

Toţi cei care cunosc însă problema, susţin că utilajul, deşi a fost cumpărat în urmă cu patru decenii de la nemţi, era într-o condiţie foarte bună. „Excavatorul 01 a fost adus şi montat de echipe germane în jurul anului 1980”. Pe una dintre înregistrări, se aud minerii când spun că tocmai îi schimbaseră din piese. 

Şi Creţan, liderul de sindicat de la ”Lignitul” recunoaşte acest lucru când spune: „Este vorba despre un excavator care este retehnologizat şi modernizat.”

Spusele sale sunt întărite şi de fostul primar al localităţii Alunu, Boeangiu Vasile - Pârvu: „Excavatorul era în perfectă stare de funcţionare, cu deservenţi foarte bine pregătiţi şi, tocmai de aceea, este o atât de mare pierdere! Tocmai „Excavatorul 01” fusese retehnologizat, făcând treaba cât alte patru excavatoare. Şi acesta s-a prăbuşit! Restul, vechituri cârpite zilnic de bieţii mineri, dar „de Sus” se cere producţie şi performaţă!”, a mai comentat fostul primar pe Facebook.

„Nu s-a respectat tehnologia de lucru cu acest utilaj”, recunoaşte unul dintre mineri

Unul dintre minerii implicaţi în retehnologizarea utilajului recunoaşte: „Acest utilaj a fost modernizat. Partea mecanică a fost făcută de SC Grimex SA. Eu am fost tehnologul reparatorului pentru acest utilaj. Nu era fier vechi. Problema este, după părerea mea, atât cât ştiu eu minerit, că nu s-a respectat tehnologia de lucru cu acest utilaj. Improvizaţiile sunt apanajul proştilor ajunşi şefi, profesioniştii nu fac niciodată asta pentru că îşi respectă profesia, respectă utilajele şi muncitorii şi se respectă şi pe ei. Păcat de un utilaj despre care îndrăznesc să spun că era printre primele trei utilaje din minerit, imediat după modernizare şi îl avea brigadier pe Ionuţ Rada - un profesionist”.

„Comanda pentru excavare a fost proastă, nu excavatorul”

Când vine vorba despre cauzele care au dus la producerea avariei de joi de la Cariera de Lignit Alunu din cadrul Exploatării Miniere Berbeşti - Alunu (EM), oamenii din sistem - sindicalişti şi mineri deopotrivă -  vorbesc nu doar despre alunecările de teren, ci şi despre încălcarea unor proceduri. 

Cele patru excavatoare de care pomeneşte fostul primar din Alunu, sunt toate defecte, potrivit minerilor. Acesta este şi motivul pentru care oamenii sut covinşi că vor rămâne pe drumuri. „Ştim cu toţii că, de fapt, comanda pentru excavare a fost proastă, nu excavatorul. Dar acum e târziu. Să plătească cine a dat comenzi greşite, că o să meargă mulţi oameni acasă din cauza proştilor”, mai susţin minerii.

Liderul de sindicat, Constantin Creţan a pomenit şi el despre nerespectarea procedurilor şi a conformaţiei solului când a spus: „Din punctul meu de vedere, foarte greu se va putea relua activitatea. Prin nerespectarea procedurilor s-a ajuns la această avarie. Am atras atenţia de ani de zile: se poate întâmpla în orice secundă în toate carierele din Complexul Energetic Oltenia, unde nu se respectă „monografia” de lucru. Posibil să mai avem avarii de acest gen”, a conchis Constantin Creţan.

   

Atenţie, imagini care vă pot afecta emoţional!

    

Alţi sindicalişti dau vina pe lipsa de retehnologizare şi investiţii

În schimb, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013, Nicu Bunoica susţine că lipsa de retehnologizare,  de  investiţii în carierele de cărbune a dus la un astfel de eveniment care are mari şanse să se repete şi în carierele din Gorj: „Nu vor trece luni sau ani de zile până să se prăbuşească şi la noi excavatoarele”, având în vedere că şi Cariera de la Alunu a făcut parte din Complexul Energetic Oltenia şi s-a lucrat tot pe baza retehnologizărilor făcute pe timpul comuniştilor şi, foarte puţin după Revoluţie. Bunoica a mai amintit şi de criza de meseriaşi, de bani şi investiţii, inclusiv în reparaţii.

Preşedintele Sindicatului Lignitul consideră, în schimb, că problema porneşte de la decizia fostei conduceri a Complexului Energetic care a renunţat la Exploatarea Minieră Berbeşti – Alunu: „O parte dintre minerii de la Berbeşti – Alunu sunt membri de-ai mei de sindicat. Soluţia cea mai bună ar fi pentru aceşti oameni să fie transferaţi în Complexul Energetic Oltenia. Şi aşa au fost vânduţi fără gândire de fosta conducere a Complexului Energetic Oltenia”.

Acesta i-a îndemnat pe oameni să cheme guvernanţii să vadă dezastrul şi să ceară revenirea la CEO. 

Alunecările de teren, au păgubit, în ultimii ani şi localnicii

Zona Alunu este de ani de zile afectată de alunecările de teren. Ultimele s-au produs în urmă cu doi ani când şapte gospodării, un drum judeţean şi mai multe hectare de pădure au fost distruse de o haldă de steril. 

Exploatarea Minieră Berbeşti - Alunu a fost preluată de CET Govora, al cărei acţionar majoritar este Consiliul Judeţean Vâlcea, printr-un transfer aprobat în 2015 de către Ministerul Energiei, în calitate de acţionar majoritar al Complexului Energetic Oltenia, în contul datoriilor istorice dintre cele două companii de stat.

Deşi recunoştea la acea vreme că cele două mine nu sunt rentabile, ministrul Energiei de atunci, Andrei Gerea pretindea că vor aduce „un aport semnificativ“ pentru CET Govora. Aceasta foloseşte ca materie primă cărbunele pentru a asigura municipiul Râmnicu Vâlcea cu energie termică şi apă caldă, dar şi pentru a produce abur tehnologic pentru companiile de pe platforma chimică vâlceană, printre care Uzinele Sodice - Chieh Govora şi Oltchim.

Autorităţile vâlcene susţin că activitatea CET Govora nu este pusă în pericol datorită rezervelor de cărbune existente. Dar este vorba despre rezerve limitate.  

Într-o postare pe Facebook, în care arată autorităţile venite la faţa locului după dezastru, fostul primar al localităţii, Boeangiu Vasile - Pârvu susţine că lunar, din cariera de la Alunu, erau exploatate peste 100.000 de tone de cărbune cu ajutorul „simbolului comunei Alunu”. 

 

Cel mai sensibil subiect acum, despre care toată lumea se fereşte să vorbească, în afară de mineri, direct afectaţi, este legat de sistarea activităţii şi a producţiei în carieră, despre care nu se ştie când şi dacă vor fi reluate prea curând. În jur de 400 de muncitori lucrează în Cariera de Lignit Alunu, compromisă şi din cauza alunecărilor. Angajaţii se tem că nu vor mai avea un loc de muncă, în timp ce reprezentanţii lor dau asigurări că vor fi redistribuiţi în alte cariere apropiate. Pagubele sunt estimate la zeci de miliarde de lei.

Exploatarea minieră de la Alunu funcţionează din 1978. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite