VIDEO Cum se găteşte pâinea fără drojdie şi dospire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pâine pufoasă fără drojdie
Pâine pufoasă fără drojdie

Cum ne aflăm în perioada de carantină totală şi mulţi s-au plâns că nu mai găsesc o serie de ingrediente, precum drojdia, vă propunem o reţetă de pâine fără drojdie.

Cu vremurile pe care le trăim, trebuie să învăţăm să ne descurcăm cu ce avem prin cămară. Şi cum mulţi români s-au plâns că nu mai găsesc drojdie, dar şi că preferă să iasă cât mai rar din casă, pentru cumpărături, vă propunem două reţete de pâine fără drojdie, care în fond folosesc aceleaşi ingredinte, dar gramajele sunt diferite. Coca poate fi frământată fie cu robotul de bucătărie, fie cu mâna.

Aveţi nevoie doar de patru ingrediente şi apă călduţă:

Făină - 400 gr. / 500 gr

Iaurt / lapte acru /  bătut / chefir - 150 ml / 400 ml

Sare - un vârf de cuţit

Bicarbonat - 5 gr. sau o linguriţă

Opţional - seminţe de floarea soarelui, sărate şi prăjite sau alte seminţe

Mod de preparare:

Se amestecă iaurtul cu 130 ml de apă caldă, sarea şi bicarbonatul pentru prima variantă cu 400 grame de făină şi 150 ml de iaurt. Pentru a doua variantă cu 500 grame de făină şi 400 ml de iaurt nu mai este nevoie de apă. Apa, sarea, bicarbonatul şi iaurtul merg adăugate şi direct peste făină, dar prima variantă este cea mai potrivită.

Între timp, se setează cuptorul la 200 grade. 

Amestecul se pune peste făină şi se trece la frământat, cu puţină făină pe frontul de lucru, ca să nu lipească, sau în robot. Apoi se lasă la dospit, într-un vas suficient de mare, ca să aibă loc să crească, la căldură şi acoperit. Nu uitaţi să stropiţi coca, cu  aproximativ 1 - 2 linguri de ulei de măsline şi / sau să puneţi deasupra câteva seminţe de floarea soarelui. Când a crescut se bagă la cuptor. Se lasă la copt aproximativ 50 de minute, acoperită cu o foaie de copt sau de staniol, iar apoi încă 10 minute fără foaia de deasupra, ca să prindă crustă. 

La final se poate stropi cu apă rece şi apoi se poate acoperi cu un ştergar de bumbac pentru un sfert de oră. Poftă bună! 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite