VIDEO FOTO Cum a fost ignorat de Ziua Naţională un veteran de război de 100 de ani: „Intimidaţi de un toiag?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un episod trist s-a petrecut la Vâlcea, de Ziua Naţională a României, când în momentul salutului oficialităţilor, la final de eveniment, un veteran de război de 100 de ani, aflat alături de acestea, a fost aproape complet ignorat.

GALERIE FOTO  

O filmare care dovedeşte câtă recunoştinţă avem faţă de trecut, de eroii acestui neam şi de faptele lor glorioase a devenit virală pe Facebook. Întâmplarea s-a petrecut duminică, 1 Decembrie, la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României, desfăşurate la Râmnicu Vâlcea. 

Veteranul de război Emil Veţeleanu, în vârstă de 100 de ani, din Râmnicu Vâlcea, care, în pofida vârstei, este nelipsit de la toate evenimentele dedicate comemorării ostaşilor căzuţi în cele două războaie mondiale, s-a aflat şi de această dată alături de oficialităţile judeţului Vâlcea. 

La finalul programului, cei prezenţi au trecut să salute oficialităţile, doar că l-au ignorat, cei mai mulţi, chiar pe cel în faţa căruia ar fi trebuit să se încline - veteranul de război Emil Veţeleanu. Acesta era încadrat de prefectul judeţului Florian Marin şi de comandantul Centrului de Perfecţionare, EOD şi Geniu „Panait Donici” Râmnicu Vâlcea, lt. col. Cristian - Gabriel Arinton.  

Veteranul de război „avea o mână ocupată cu toiagul bătrâneţilor şi cealaltă cu un steguleţ”

Clipul care arată momentul stânjenitor vine însoţit de următorul text explicativ: „Intimidaţi de un toiag?... Despre un pic de (ne) recunoştinţă eternă / Later edit: Fiindcă au început să apară acuze aduse unui anume partid, precum şi la adresa filmului - cum ca ar fi fost "tăiat", ceea ce nu este adevărat, orice altă referire la politică sau care conţine injurii va fi moderată... Material iniţial: Am sărbătorit Ziua Naţionala a României, Ziua Marii Uniri! S-au depus coroane de flori, s-au cântat imnuri, s-a fãcut paradă... S-au transmis urări. Prefectul judeţului a primit foarte multe. Lângă domnia sa, un veteran de război, contemporan cu vremuri tulburi mai ales atunci, nu prea a beneficiat de aceeaşi ”căldură” din partea celor mai tineri, care se bucură azi de libertăţi pentru care odinioară s-a luptat cu adevărat, cu bărbăţie, cu arma în mână! Totusi, doi inşi l-au remarcat lângă domnul prefect şi pe Domnul Veteran!... Omul, cuminte, avea o mână ocupată cu toiagul bătrâneţilor şi cealaltă cu un steguleţ. Cu ambele, însă, ţinea pe vremuri o armă... Cinste celor care au respectat asta! V-am remarcat şi noi, domnilor! Iertare dumneavoastră, Domnule Veteran de Război!”, au precizat colegii din presa locală „Radio Vâlcea 1” care au urcat materialul pe reţelele de socializare.

Emil Veţeleanu va împlini, la finele lunii ianuarie a anului viitor,101 ani. Este unul dintre ultimii supravieţuitori de la Cotul Donului. A luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, la Transmisiuni, pe ambele fronturi şi de Est şi e Vest. S-a înrolat în Armată la 20 de ani şi timp de cinci ani a dormit prin tranşee, find „istoria vie a României”. Trăieşte într-un apartament din Râmnicu Vâlcea alături de soţie, copii, nepoţi şi strănepoţi.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite