VIDEO Cea mai complexă lucrare de infrastructură din Vâlcea, terminată după peste zece ani de la debut. Sute de oameni s-au îmbulzit la inaugurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oameni prezenţi la inaugurarea lucrării din Râmnicu Vâlcea FOTO D. Mitrache
Oameni prezenţi la inaugurarea lucrării din Râmnicu Vâlcea FOTO D. Mitrache

Lucrările la o supratraversare peste calea ferată din Râmnicu Vâlcea au luat sfârşit vineri seara, 29 noiembrie, odată cu finalizarea bretelelor de acces. S-a rezolvat problema pentru traficul auto şi, doar parţial, pentru cel pietonal.

GALERIE FOTO

Cea mai de mare lucrare în infrastructura urbană din Râmnicu Vâlcea, de la Revoluţie încoace, a fost inaugurată vineri după-amiaza, după 15 ani de la iniţierea proiectului şi peste un deceniu de la demararea lucrărilor. O investiţie care a depăşit 20 de milioane de euro, fonduri europene şi sume alocate din bugetul local.

Municipiul Râmnicu Vâlcea este printre puţinele oraşe din ţară care sunt tăiate în două de calea ferată, de la nord la sud. Dintotdeauna aceasta a constituit un mare handicap pentru traficul între centrul oraşului şi cartierele din zona de est. Din acest motiv, legătura auto între jumătăţile de oraş, dar şi cu şoseaua de centură, se făcea până acum cu dificultate, după stat la barierele CFR zeci de minute. Tot acest timp pierdut, ambulanţele, maşinile de pompieri şi orice autovehicul de intervenţie reprezentau o serie de probleme, în ciuda celor trei pasaje existente pe sub calea ferată care n-au rezolvat decât traficul auto pentru maşini mici.

Încă de pe vremea comunistă se discuta despre realizarea unui pasaj suprateran peste calea ferată. Discuţiile au fost repuse pe tapet în anul 2000, iar proiectul a fost iniţiat în primul mandat al actualului primar: 2004 – 2008. 

Fiind vorba despre o lucrare de anvergură care cuprindea nu doar pasajul propriu zis, ci şi legături rutiere necesare cu zonele de sud şi de nord ale oraşului, rampele aferente etc. din acest motiv, dar şi din altele care acum contează mai puţin, proiectul a fost demarat pe bucăţi, sub mai multe administraţii publice locale. 

Cei peste 20 de milioane de euro investiţi reprezintă doar sumele alocate lucrărilor efective, fiindcă despre costurile cu exproprierile nu vorbeşte nimeni, deşi se recunoaşte că suma este mult mai mare decât valoarea investiţiei în sine.

     

Istoria unei lucrări care s-a întins pe mai bine de un deceniu

Primele lucrări au început în 2008, prin construirea primului segment dintr-un nou bulevard, în zona de sud a oraşului: bulevardul Dem Rădulescu. Acesta a fost finalizat în totalitate abia şapte ani mai târziu, noua cale de acces fiind menită să facă legătura între centura de sud a oraşului, cel mai mare cartier, Ostroveni - fiind o prelungire la bulevardul Tineretului - şi pasajul suprateran. Costurile totale au depăşit în acest caz 7 milioane de euro care, în care se includ cele trei sensuri giratorii, şi cele două segmente de bulevard cu toate lucrările aferente.

Erau primii paşi care se făceau în crearea unei noi artere de tranzitare a oraşului, pe axa Nord - Sud (Sibiu - Craiova), paralelă celei existente - Calea lui Traian, aflată de partea cealaltă a căii ferate. 

Între timp, în 2012 au demarat şi lucrările la pasajul propriu-zis, fără bretele, care s-au finalizat şi acestea în totalitate, cu greutate şi întârzierile aferente, tot prin 2015, deşi pasajul a fost pus în funcţiune cu un an mai devreme. Şi în acest caz, costurile s-au ridicat la aproximativ 6,5 milioane de euro.

Doar că pasajul nu rezolva fluenţa traficului decât pe jumătate, pentru că proiectul iniţial cuprindea bretele de legătură cu zona de sud şi de nord a oraşului. În ultimii doi ani au fost demarate lucrările aferente, realizându-se legăturile rutiere, dar şi ultima porţiune din artera de tranzitare spre pasaj, în zona Libertăţii (3 milioane de euro), care să facă conexiunea cu rampele de acces dar şi legătura spre cartierele Traian (din nordul oraşului) şi Ostroveni (din sudul oraşului) prin intermediul unui sens giratoriu amplasat sub pasaj.

La finele acestei săptămâni a fost dată în folosinţă ultima legătură a acestui angrenaj – bretelele de legătură, investiţie pentru care s-au mai cheltuit încă 5 milioane de euro.  

Sute de localnici au participat la inaugurare

Pasajul suprateran „Tudor Vladimirescu” din Râmnicu Vâlcea este legat de podul peste râul Olt, pentru a se ieşi pe drumul naţional (DN 7 / E 81) spre Piteşti / Sibiu.  

Momentul de vineri, 29 noiembrie, a fost marcat de o paradă de maşini de epocă, un moment artistic al actorilor Teatrului Municipal ”Ariel” – „Arc peste timp”, precum şi un concert al Fanfarei ”Gabriel Chaborschi” a Palatului Copiilor, plus alocuţiunile de rigoare, în prezenţa a sute de localnici.

În loc de epilog: pietonii obligaţi să traverseze în continuare calea ferată

Chiar şi în atare condiţii, lucrarea de infrastrastructură urbană nu este finalizată 100%, judecând atât după proiectul depus iniţial care prevedea mai multe bretele şi legături de o parte şi de alta a căii ferate, cât şi prin prisma ultimelor retuşuri: parcări, căi de acces etc.. 

Dar, cea mai mare dintre problemele rămase este faptul că nimeni nu a luat în calcul traficul pietonal. De la bun început, de când s-a proiectat pasajul, pietonii au rămas ai nimănui. După scandalul iscat, s-a decis construirea unei pasarele pietonale, paralelă cu pasajul suprateran dar, doar peste calea ferată, peste care s-au cheltuit aproximativ 2 milioane de lei fonduri europene. Numai că acesta nu a fost niciodată deschis traficului pietonal, fiind încuiat şi la această oră. 

În continuare, pietonii sunt obligaţi să traverseze calea ferată, mii de oameni, în mod special copiii, fiind puşi în pericol zi de zi. După ce traversează liniile ferate, pietonii au la dispoziţie noi trotuare executate odată cu lucrările legate de bretelele de acces la pasaj.

Pasarela pietonală

Deci, dacă problemele s-au rezolvat în mare parte pentru traficul auto, nu acelaşi lucru se poate spune despre traficul pietonal. 

Şoferii care doresc să ajungă din orice parte a municipiului Râmnicu Vâlcea spre soşeaua de centură, parte a drumului european E81 (DN 7), au de acum o rută directă, fără să mai stea la vreo barieră, după inaugurarea întregului pasajul suprateran de pe bulevardul Tudor Vladimirescu.

Autorităţile se aşteaptă ca de acum, prin finalizarea lucrărilor legate de ansamblul pasajului, să fie eliminat blocajul rutier creat de calea ferată care intersecta artera principală de acces în şi dinspre centrul oraşului (bd. Tudor Vladimirescu) către destinaţii importante, respectiv Bucureşti, Piteşti, Valea Oltului, Sibiu. De asemenea, se speră la fluidizarea traficului între cartierele importante ale municipiului, respectiv Goranu, cartierul Ostroveni si Centrul Civic.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite