VIDEO Cum arată „Navajo“, codul americanilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, dezvăluit de CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dicţionarul Codului Navajo - imposibil de descifrat în Al Doilea Război Mondial - folosit de americani; Foto: history.navy.mil
Dicţionarul Codului Navajo - imposibil de descifrat în Al Doilea Război Mondial - folosit de americani; Foto: history.navy.mil

În Al Doilea Război Mondial, americanii au folosit un cod care s-a dovedit imposibil de descifrat. CIA a dezvăluit, în urmă cu câţiva ani, alfabetul Codului Navajo, iar recent a fost publicat dicţionarul în integralitate.

GALERIE FOTO

„În focul luptelor, cel mai important lucru este ca mesajele să fie expediate şi primite cât mai repede posibil. Este chiar crucial ca aceste mesaje să fie codificate, astfel încât inamicul să nu ştie despre planuri în avans”, au recunoscut cei de la C.I.A. – faimoasa agenţie de informaţii a americanilor - într-un documentar despre celebrul cod, imposibil de descifrat, din Al Doilea Război Mondial, creat cu ajutorul amerindienilor: Codul Navajo.

Documentarul a fost publicat pe site-ul celor de la C.I.A. în urmă cu mai bine de un deceniu, moment în care s-a făcut referire şi la alfabetul folosit, care apare de asemenea pe site.

Revenind la anii ´40, nu era pentru prima dată când la crearea unui cod se apela la o limbă nativ americană. În timpul Primului Război Mondial, limba Choctaw a fost folosită pentru transmiterea mesajelor tactice secrete,  într-un atac surpriză de succes împotriva germanilor. Din acest motiv, Germania şi Japonia şi-au trimis studenţi în Statele Unite după Primul Război Mondial pentru a studia limbile şi culturile autohtone, cum ar fi Cherokee, Choctaw şi Comanche.

De aceea, mulţi membri ai serviciilor militare din SUA s-au arătat neliniştiţi în ceea ce priveşte utilizarea vorbitorilor / operatorilor de cod în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, temându-se că acesta va fi descifrat cu uşurinţă, dar asta a fost înainte să afle despre complexitatea Navajo.

Codul Navajo, de la 211 termeni iniţiali, la dicţionarul cu 411 cuvinte

Despre „creierul codului”, omul care a venit cu ideea creării codului imposibil de descifrat, Philip Johnston, am scris într-o ediţie trecută

În plus, faţă de cele menţionate în articolul precedent, C.I.A. a dezvăluit faptul că totul de fapt ar fi pornit de la un articol de ziar, din care Johnston a aflat că o diviziune blindată din Louisiana căuta să creeze un cod folosindu-se de limbile nativilor americani, el fiind cel care a propus limba Navajo pe care o cunoştea la perfecţie de pe vremea copilăriei, când tatăl său, misionar îşi alesese ca misiune să-i ajute pe amerindieni. 

„Limba Navajo părea opţiunea perfectă pentru cod, deoarece nu este scrisă şi foarte puţine persoane care nu sunt de origine Navajo o pot vorbi”, au explicat cei de la C.I.A. în documentar, menţionând însă că un rol hotărâtor în transformarea în cod imposibil de descifrat l-a avut Corpul Marinei care a realizat o codificare suplimentară prin înlocuirea cuvintelor.

Recruţii Navajo au înlocuit numele unor instrumente de război folosind cuvinte din limba lor, cum ar fi tipurile de avioane cu numele unor păsări.

Codul iniţial, recunoaşte C.I.A., a avut 211 termeni de vocabular, dar pe parcurs a ajuns la 411 de termeni.

image

„A” pentru „Apple”...

În documentar, C.I.A. pomeneşte de sistemul de alfabet dezvoltat de „Code Talkers” – creatorii codului. Acesta a fost folosit pentru a scrie unele dintre cuvintele care nu se regăsesc în vocabularul Navajo.

Spre exemplu, prima literă a unui cuvânt Navajo avea drept corespondent una dintre cele 26 de litere ale alfabetului englezesc. Au fost alese mai multe cuvinte diferite pentru a reprezenta literele mai des utilizate şi pentru a face codul mai sigur.

Întregul dicţionar folosit de către operatorii Codului Navajo a fost publicat în luna aprilie a acestui an pe site-ul Istoriei Marinei SUA - „Naval History and Haritage Command”. De asemenea, îl puteţi găsi şi în GALERIA FOTO ataşată acestui material. 

image

În timp record

Un locotenent sceptic al armatei americane a decis să-şi testeze abilităţile şi totodată codul, înainte de a avea încredere în el, pentru a transmite mesaje de luptă reale.

„Code Talkers” - operatorii - au tradus, transmis şi tradus din nou cu succes un mesaj de testare în două minute şi jumătate. Fără Codul Navajo, ar fi durat câteva ore pentru ca un soldat să finalizeze aceeaşi sarcină.

De atunci, vorbitorii / operatorii de cod au fost folosiţi în toate operaţiunile majore care implicau puşcaşii marini din teatrul de operaţiuni din Pacific. Misiunea lor principală era de a transmite informaţii tactice prin telefon şi radio.

În timpul invaziei din Iwo Jima, şase vorbitori de cod Navajo au lucrat continuu trimiţând fără greşeală peste 800 de mesaje. Un maior de marină, Howard Connor, recunoştea: „Dacă nu ar fi fost ei, marinarii nu ar fi cucerit niciodată Iwo Jima.”

Recunoaşterea, după o jumătate de secol

Cu toate acestea, meritul creatorilor şi operatorilor Codului Navajo a fost recunoscut abia după declasificarea operaţiunii din 1968.

În 1982, preşedintele Ronald Reagan le-a dedicat o zi pentru a fi veşnic pomeniţi - 14 august - „Navajo Code Talkers Day”, ocazie cu care li s-a acordat şi diplome de recunoaştere.

În 2000, Bill Clinton a semnat o lege prin care acorda Medalia de Aur a Congresului celor 29 de creatori iniţiali ai Codului Navajo. 

Ulterior, în 2001, George W. Bush le-a înmânat medaliile ultimilor patru supravieţuitori vorbitori ai codului, într-o ceremonie care a avut loc în Capitoliul de la Washington.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite