FOTO VIDEO Cum arată în mijloc de toamnă „peisajele magnifice“ din România elogiate de jurnaliştii americani: rapsodia în culori din Cozia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul Naţional Cozia - pe Vf Cozia, la Releu; Foto Daciana Stoica
Parcul Naţional Cozia - pe Vf Cozia, la Releu; Foto Daciana Stoica

Există zone din România elogiate în cotidiane internaţionale prestigioase. Printre ele, Parcul Naţional Cozia, care a făcut în 2018 subiectul unui articol publicat în Washington Post.

GALERIE FOTO

România are nenumărate locuri a căror frumuseţe i-a lăsat cu gura căscată şi pe străini. Cum s-a întâmplat anul trecut când două jurnaliste de la Washington Post au descoperit o altă faţă a ţării noastre. Au rămas impresionate şi au scris un articol laudativ: „Rapsodia românească, incursiune pe un tărâm nelăudat din Estul Europei“ (Romanian rhapsody – exploring an unsung destination in Eastern Europe), despre locurile vizitate printre care şi Parcul Naţional Cozia, unde au descoperit „peisaje magnifice”.

Dar cum arată unul din cele două parcuri naţionale din judeţul Vâlcea, în plină toamnă?

Deşi se află la altitudinea de peste 1600 de metri, iar drumul, parţial - în mod special a doua parte - nu este unul accesibil pentru orice maşină, mai ales nu pentru cele cu gardă joasă sau motor leneş - Vârful Cozia este vizitat la fiecare sfârşit de săptămână însorit de sute de turişti. Unii se aventurează pe picioare, alţii cu maşina. 

Peisajele spectaculoase care se întind în faţa ochilor, de pe Vârful Ciuha Mare, unde se află Cabana Cozia, merită tot efortul - în cazul celor care se iau la trântă cu muntele sau toţi banii - în cazul celor mai comozi, care preferă să ocolească peste 20 de km pentru a ajunge în vârf.

   

Peisajul este minunat, ne-a surprins însă numărul destul de mare de turişti, semn că locul devine din ce în ce mai cunoscut, iar în sens negativ comportamentul unora dintre ei: coji de seminţe lăsate în locul de vizionare, manele date la maxim, maşini care demarează în trombă, grătare făcute în locurile de parcare, lipsă crasă de respect faţă de munte şi natură în general.

Dacă reuşeşti să treci peste aceste lucruri, panorama de care ai parte lângă Releul de pe Cozia este una care te umple de multă energie pozitivă. În stânga se văd Munţii Făgăraş, în faţă linia şerpuitoare a râului Olt care se îndreaptă spre Dunăre, având presărate de-a lungul său o serie de aşezări care se văd cu ochiul liber, în zilele senine, până dincolo de Râmnicu Vâlcea, cele mai vizibile fiind chiar cele de la ieşire din defileu: precum oraşul - staţiune Călimăneşti - Căciulata. Apoi, în dreapta, în fundal, se văd Parcul Naţional Buila - Vânturariţa şi Munţii Căpăţânii, iar în partea de nord vest - Munţii Lotrului.  

Parcul Cozia este considerat de către cei care l-au vizitat destinaţia de vis a drumeţilor din Carpaţi, dar şi una dintre cele mai uluitoare zone protejate din ţara noastră, graţie atât bogatului său patrimoniu cultural de la poale, cât şi panoramelor aproape interminabile. 

Se întinde pe mai bine de 17.000 de hectare, care cuprind Munţii Cozia şi parţial Munţii Lotrului şi Căpăţânii. Chiar dacă nu sunt la fel de înalţi precum Făgăraşul, pantele abrupte ale acestor munţi transformă orice drumeţie într-o aventură de neuitat, fauna şi flora fiind extrem de ofertante. Parcul naţional se află pe ruta de migraţie a păsărilor, dintre Europa Centrală şi Marea Egee. O parte dintre pădurile sale de stejar şi fag sunt în patrimoniul UNESCO.

Parcul este traversat de nouă trasee de drumeţie, care devin extrem de periculoase pe timp de iarnă. Cel mai rapid traseu, de la poalele munţilor până la Cabana Cozia, poate fi străbătut în cinci ore de mers pe jos. În schimb, traseul cu maşina nu poate fi făcut mai rapid de o oră.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite