FOTO VIDEO Cum se acordă corect primul ajutor: „În 99,9% din cazuri lumea sună la 112 panicată, fără să cunoască situaţia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uneori graniţa dintre viaţă şi moarte este extrem de fragilă, iar viaţa cuiva poate depinde de oricare dintre noi. Caravana SMURD circulă prin ţară pentru a-i învaţă pe cei interesaţi care sunt regulile de bază privind acordarea primului ajutor.

Paramedicul Cristian Cârciumaru, din cadrul echipei SMURD care a câştigat în ultimii trei ani Concursul Naţional pentru Descarcerare şi Prim Ajutor Calificat, ne-a oferit câteva informaţii de bază despre cu putem salva viaţa cuiva, dar mai multe amănunte puteţi afla şi din videoclipurile ataşate.

Primul pas în acordarea primul ajutor este asigurarea siguranţei: ”Este important să nu devenim şi noi victime. Deci trebuie să ne luăm nişte măsuri de siguranţă, care constă în evaluarea riscurilor, în cazul unui accident rutier, a unei persoane căzută pe stradă etc. Spre exemplu, nu ne repezim să acordăm primul ajutor până nu ne asigurăm că nu vin maşini, că avem o vizibilitate bună, că nu există nici un pericol în concluzie. Nu stăm în apă sau în orice alt loc periculos pentru noi: unde cad cărămizi, crengi sau alte obiecte. Important este să chemăm în ajutor şi alţi participanţi, eventual să oprim traficul dacă acest lucru se impune”, ne explică paramedicul.

image

Următorul pas este stabilirea nivelului de conştienţă a victimei. Există două situaţii în acest caz - când omul este conştient şi când nu este. Acest lucru se realizează prin stimuli verbali - adică este întrebată persoana dacă se simte bine, ce anume o doare, ce a păţit etc. şi prin stimuli de atingere - victima este scuturată uşor şi este întrebată ce s-a întâmplat. 

Dacă pacientul nu poate să coopereze, să spună ce anume îl doare şi ce a păţit, atunci se trece la alt pas - cel de verificare a respiraţiei. Şi în acest caz se întâlnesc două situaţii. Dacă victima respiră, se adoptă poziţia laterală de siguranţă, altfel spus persoana este pusă pe o parte, ca atunci când dormi. Trebuie supravegheată şi schimbată poziţia o dată la 15 minute. 

image

Dacă victima nu respiră, va trebui să sunăm imediat la 112 să cerem ajutor medical. „Ideal ar fi ca înainte de a suna la 112 să ştim clar câte victime sunt, dacă respiră, dacă sunt conştiente Dacă nu se face o evaluare înainte nu se pot cunoaşte aceste aspecte. Toată lumea se grăbeşte. În 99,9% lumea sună la 112 fără a cunoaşte aceste amănute, pentru că cei mai mulţi nu ştiu ce trebuie să facă şi intră în panică. Aşa se face că de la un singur caz se dau zeci de apeluri”, spune Cristian Cârciumaru. 

După ce am anunţat la 112, vom fi îndrumaţi ce anume avem de făcut, în timp ce aşteptăm ajutorul calificat. Respiraţia în cazul unei persoane inconştiente se verifică în trei paşi. „Chiar aşa se şi numeşte - Metoda PAS. ”P”-ul vine de la ”a privi”, fiindcă ne apleacăm obrazul spre gura pacientului, în timp ce privim toracele dacă se mişcă. ”A”-ul vine de la ”a auzi”, în timp ce suntem aplecaţi peste pacient, cu urechea în apropierea gurii victimei, putem auzi respiraţia. ”S”-ul vine de la ”a simţi”. Respiraţia poate fi simţită pe obrazul salvatorului”, mai aflăm de la specialist.

Paşii corecţi de acordare a primului ajutor (I)

Primii paşi de acordare a primul ajutor (II)

Metoda ”PAS” ne ajută să ne dăm seama dacă persoana respiră sau nu. În caz negativ se va trece la protocolul de resuscitare. „Are voie orice persoană să-l facă, dacă cunoaşte noţiuni elementare de prim ajutor. Dacă ştii cum se acordă, este mai degrabă o obligaţie morală de a interveni, decât legală. Legislaţia nu prevede nimic în acest sens. Dar o persoană responsabilă ştie dacă poate să acorde primul ajutor şi atunci trebuie s-o facă! Nu este nevoie de o diplomă ca să asculţi pe cineva dacă respiră sau nu, ori să abordezi pe cineva să vezi dacă se simte bine!”, afirmă pompierul vâlcean. 

Protocolul de resuscitare constă în masaj cardiac extern şi ventilare - respiraţia artificială cum o cunoaşte toată lumea. Pentru masajul cardiac trebuie delimitată corect zona de acţionare. Sunt două tipuri prin care se realizează acest procedeu. „El se execută în jumătatea treimii inferioare a sternului”, aflăm de la paramedic.

Altfel spus, se împarte vizual sternul în două, iar partea inferioară se mai împarte încă o dată în două şi acolo se pune podul palmei, cu mâinile încrucişate una peste alta şi degetele trase în sus. Degetele de la palma de jos nu trebuie să aibă contact cu sternul, ci doar podul palmei. Coatele trebuie să stea întinse, nu îndoite, iar când ne aplecăm deasupra pacientului, linia umerilor noştri trebuie să fie paralelă cu sternul. 

Se fac câte cinci seturi de câte 30 de compresiuni. După fiecare set, victima trebuie ventilată de două ori - adică suflăm în gura persoanei de două ori. „Va trebui să se facă o hiperextensie a capului, ca şi la verificarea respiraţiei. Acest lucru se face trăgând de cap pe spate, se pune o mână pe fruntea pacientului, cu degetul mare şi arătătorul se pensează nasul, iar cu cealaltă mână se trage de bărbie spre în jos, pentru a deschide gura. Tragem aer în piept cât de mult putem şi suflăm, ne îndreptăm, apoi repetăm procedeul. Ventilaţiile nu sunt obligatorii dacă nu avem mijloc de protecţie, pentru a nu avea contact direct cu pacientul. Noi, spre exemplu, avem nişte măşti faciale, care se găsesc şi în farmacii, dar în lipsa lor poate fi folosită o batistă sau un pansament. Nu ai de unde să ştii de ce boli suferă persoana respectivă, este un mijloc ce prevenţie. Vorbim din nou despre siguranţa salvatorului”, mai explică paramedicul. 

Fiindcă se tot vorbeşte despre faptul că un masaj cardiac incorect executat poate provoca ruperea coastelor, specialistul ne-a oferit detalii şi pentru această situaţie: „Ruperea coastelor se poate produce în cazul unui masaj incorect executat şi se poate evita dacă mâinile sunt puse în locul corect identificat. Dacă s-a procedat corect se poate produce o subluxaţie condro-costală, caz în care se desprind coastele de stern. Nu se fracturează. Se întinde articulaţia. Se va auzi un sunet -„trosc”  şi nu se va mai simţi aceeaşi presiune de rezistenţă sub mâini, ci doar că locul pare mai moale. Atunci este masajul cel mai eficient pentru că atunci coasta nu mai opune rezistenţă.”

În cazul unui masaj cardiac corect executat, podul palmei intră în interior 5 - 6 centimetri. 

Masajul şi respiraţia artificială se execută pe perioada a 2 minute, în care se realizează cinci serii, fiecare fiind compusă din compresiuni şi ventilaţie.

După cele 2 minute este reevaluat pacientul: din nou se face extensia capului şi este verifică respiraţia. Dacă respiră, ne oprim, iar pacientul este pus în poziţia laterală de siguranţă. Şi este verificat apoi în permanenţă la 3, 4, 5 minute.

Dacă nu respiră, ne oprim din masaj abia în momentul în care soseşte echipajul medical, când pacientul îşi revine sau până la epuizarea fizică a salvatorului. „Garantez că după 10 minute, nu veţi mai putea face masaj, dacă este făcut cum trebuie, pentru că este un procedeu extrem de epuizant fizic. Este bine când constatăm că victima nu respiră să strigăm după ajutor, să mai existe cineva. Ar fi ideal ca unul să facă ventilaţie şi altul masajul, până când se termină seriile de 2 minute. Apoi recomandată este rotirea”, mai aflăm de la specialistul SMURD Vâlcea.

„Având aceste noţiuni foarte bine puse la punct nu ai cum să nu ajuţi”, este de părere Cristian Cârciumaru care ne-a mărturisit că ar trebui să existe astfel de cursuri şi la şcoală, predate începând cu clasa a IX-a, când copiii au şi forţă fizică, dar şi capacitatea de a înţelege mai multe. De asemenea, acesta recomandă tuturor celor care doresc să aibă mai multe cunoştinţe de prim ajutor să vizioneze şi cursul de pe YouTube „Acordarea primul ajutor”, similar cu cel realizat în cadrul Caravanei SMURD.   

           

De trei ani Caravana SMURD „Fii pregătit!” merge prin ţară pentru a oferi cursuri de instruire a populaţiei în acordarea de prim ajutor în situaţii de urgenţă. Cursurile includ prezentarea principalelor dezastre naturale care pot afecta România - cutremure, inundaţii, incendii - şi modul în care populaţia se poate pregăti pentru a le face faţă.

Centrul mobil are o sală de şcolarizare cu o capacitate de 40 de persoane şi este dotat cu toate echipamentele medicale şi de prim ajutor, dispozitive portabile, inclusiv simulatoare, ce permit instruirea eficientă a cursanţilor.

După Râmnicu Vâlcea şi Băile Olăneşti, caravana va fi în acest weekend la Târgu Mureş (28 iulie) şi la Câmpia Turzii (29 iulie).

Cei care doresc să participe la cursurile organizate în Caravana „Fii pregătit!” se pot înscrie pe pagina de internet a Fundaţiei pentru SMURD – http://fundatiapentrusmurd.ro/centrul-mobil-de-instruire-s…/, unde se găseşte calendarul deplasărilor până în luna decembrie.

În primii doi ani de la lansare, caravana a parcurs peste 35.000 de kilometri şi a ajuns în 77 de localităţi. Mai mult de 200 de voluntari, paramedici şi formatori ISU au participat activ la instruirea a peste 20.000 de persoane, în cadrul celor aproape 1.000 de sesiuni de instruire. Numărul total al beneficiarilor se ridică la peste 100.000 de persoane, care teoretic ar putea să reacţioneze mai bine în faţa unei situaţii de urgenţă. 

Caravana “Fii pregătit!” este un proiect al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, operat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi care a fost susţinut financiar de Fundaţia pentru SMURD, cu sprijinul Fundaţiei Vodafone România.

Acest material a fost realizat cu sprijinul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite