Valcea: Vâlcenii s-au ospătat la Hanul lui Bogdan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre delicatese s-au numărat sărmăluţele de post, salata orientală, fasolea bătută, turta coaptă în ţest şi prăjiturile.

Aproximativ 100 de locuitori din comuna Bujoreni au servit, ieri după-amiază, masa la Hanul lui Bogdan, de la Muzeul Satului Vâlcean. Oamenii au consumat mâncare tradiţională de post gătită de angajaţii muzeului, cu turtă coaptă în ţest. Masa a fost oferită oamenilor de reprezentanţii muzeului cu ocazia sărbătoririi hramului „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“, a primei biserici din lemn strămutate la muzeu. Biserica a fost construită din lemn în anul 1775, în localitatea Nicolae Bălcescu. Ea a fost mutată la muzeu în anul 1974.
„E prima biserică adusă la noi la muzeu. Pridvorul e asemănător casei ţărăneşti vâlcene, iar grinzile sunt cioplite cu barda“, a declarat Ionuţ Dumitrescu, şeful Secţiei Muzeului Satului Vâlcean.

„E nemaipomenită turta“

După slujba oficiată în biserică de Marcel Tănasie, parohul comunei Bujoreni, toţi enoriaşii au servit masa în hanul lui Bogdan din incinta muzeului. „Împreună cu colegele Maria Luţă, Elena Stroe, Delia Sandu am făcut 300 de sarmale de post, fasole bătută, peşte prăjit, icre, salată orientală, prăjituri de post, colivă şi turtă coaptă în ţest“, a declarat Olimpia Bîjbîiac, angajată a muzeului.
Tot angajaţii muzeului au fost cei care i-au servit pe oameni la masă. Ei s-au mişcat ca nişte furnicuţe prin încăperile hanului, astfel încât de pe mese să nu lipsească nimic.
„E nemaipomenită turta. S-a epiuzat rapid de pe masă, dar am cerut la fete şi mi-au mai adus un rând. Şi ţuica asta fiartă de prună unge pe gât. Asta e mâncare românească sănătoasă“, declară Gică  Cirican, din Bujoreni.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite