Ursu - Ursuleţu, cea mai nouă staţiune montană din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Staţiunea montană se va întinde pe câteva sute de hectare, pe Vârful Romani din Munţii Căpăţânii, la o altitudine de peste 1.600 de metri. Proiectul se doreşte a fi unul dintre cele mai spectaculoase realizate în România postdecembristă, intenţia autorităţilor locale fiind să construiască o staţiune care să rivalizeze cu obiective turistice consacrate, din ţară şi străinătate.

Cea mai nouă staţiunea montană din România va completa proiectul turistic demarat în urmă cu zece ani de autorităţile locale din Horezu, la peste 1 500 de metri altitudine.  Lângă cele câteva zeci de pensiuni şi cabane construite pe terenul obştii de moşneni din Horezu, pe Vârful Romani va răsăsi în scurt timp staţiunea Ursu-Ursuleţu. 

Viitorii proprietari vor putea să construiască în zonă, dar numai dacă vor respecta câteva condiţii arhitectonice, pentru a evita “explozia” de culori din staţiunea Rânca, căci intenţia autorităţilor din Vaideeni nu este aceea de a rivaliza cu staţiunea montană din judeţul Gorj. Astfel, toţi cei care construiesc în zonă trebuie să se limiteze la hoteluri sau pensiuni cu cel mult două etaje, vopsite doar în alb sau negru, cu temelie din piatră.  

“Pe noi nu ne interesează să facem concurenţă unor staţiuni precum Rânca, ţintim mult mai sus. Ne adresăm unei alte categorii de persoane şi ţinem foarte mult la aspectele ce vizează arhitectura zonei, pentru că vom accepta doar construcţii din lemn, piatră, vopsite în alb. Nu vrem case roşii sau albastre; încercăm să ne apropiem din punct de vedere arhitectonic de staţiunile din Austria”, explică Daniel Băluţă, primarul comunei Vaideeni.

    FOTO Adevarul

image

2 500 de proprietăţi private

Primăria Vaideeni, proprietara golului alpin, a aprobat deja Planul Urbanistic Zonal şi a scos la licitaţie câteva sute de loturi de câte 1 500 metri pătraţi fiecare. Autorităţile din Vaideeni au în vedere un proiect comun cu Horezu, pentru introducerea utilităţilor pe Vârful Romani şi racordarea pensiunilor şi hotelurilor la reţeaua de alimentare cu energie electrică. 

 “În momentul de faţă vorbim despre 2 500 de concesionări, deci în maxim doi ani de zile vom avea în zonă tot atâtea proprietăţi private. În zona de munte deţinută de obştea din Horezu sunt deja 40 de pensiuni şi ştiu că sunt foarte multe persoane interesate să construiască pe Vârful Romani astfel de unităţi, prin accesarea de fonduri europene. Încercăm să implementăm un proiect comun cu oraşul Horezu, astfel încât să rezolvăm problema alimentării cu energie electrică şi să introducem toate utilităţile în zonă”, mai spune primarul Daniel Băluţă. 

 Conform proiectului, staţiunea va avea două pârtii de schi, din care una la cota 2 000, pe Vârful Ursu. 

image

FOTO Green Seiro

 Noua statiune, vecheata de o manastire

Hotarul cu staţiunea montană Ursu-Ursuleţu este vegheat de mai bine de doi ani de un lăcaş  impunător: Mânăstirea Alina-Maria. Construită la o altitudine de 1 650 de metri, într-o zonă greu accesibilă, unde vântul suflă necontenit, iar stratul de zăpadă are în acest moment o înălţime de un metru, mânăstirea este una dintre puţinele din ţară independentă din punct de vedere energetic. 

Lăcaşul sfânt veghează nu doar asupra Vaideeniului, ci şi peste căsuţele de vacanţă şi pensiunile construite pe terenul deţinut de obştea din Horezu pe Vârful Români- un alt proiect turistic pentru care există promisiuni că se va dezvolta în următorii ani. 

În zonă se poate ajunge din DN 67, Râmnicu Vâlcea-Târgu Jiu. Înainte de intrarea în Horezu, drumul se bifurcă spre ctitoria sfântă a voievodului Constantin Brâncoveanu. Dincolo de Mânăstirea Hurezi, la ieşirea din satul Romani, asfaltul se termină, iar urcuşul spre vârful muntelui se face pe un drum forestier, accesibil pe timp de iarnă doar maşinilor de teren. Drumul urmează să fie reabilitat cu fonduri europene, promit autorităţile din Horezu, căci din Vârful Romani există mai multe trasee spre Obârşia Lotrului, respectiv Transalpina.  Conform unui proiect mai vechi, drumul pe munte va fi modernizat pe o porţiune de câţiva zeci de kilometri, până în comuna Malaia. 

Foto Adevarul

image
Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite