Un preot de numai 43 de ani a murit răpus de SARS-CoV-2: „Eşti eroul nostru şi cel mai puternic înger” FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr preot dintr-o localitate din vecinătatea reşedinţei de judeţ Râmnicu Vâlcea a pierdut lupta cu COVID - 19, după mai multe săptămâni de suferinţă, deşi avea numai 43 de ani şi părea să-şi revină.

Preotul Vasile Daniel Mitu oficia slujbe de mai bine de un deceniu şi jumătate la Parohia Dăeşti I din Protoieria Călimăneşti - Vâlcea. În urmă cu mai bine de trei săptămâni a fost diagnosticat pozitiv la virusul SARS - CoV-2. 

A fost internat în spital şi părea să răspundă la tratament, dar dintr-o dată starea i s-a înrăutăţit brusc. 

Pe data de 22 noiembrie, reprezentanţii administraţiei locale transmiteau speranţe pe pagina de socializare a primăriei şi îndemna întreaga comunitate să se roage pentru însănătoşirea preotului: „Vă transmitem cu bucurie faptul că preotul Mitu Vasile Daniel, se simte din ce în ce mai bine. Îi dorim sănătate şi un post binecuvântat! În aceste vremuri de grea încercare pentru toată lumea, să plecăm genunchii rostind o rugăciune către Dumnezeu..”

În data de 1 decembrie a făcut un stop cardio-respirator, căruia nu i-a mai supravieţuit. A lăsat în urmă două copile orfane şi o întreagă comunitate îndoliată. 

Imagine indisponibilă

Preotul Vasile Daniel Mitu din Dăeşti - Vâlcea, răpus de COVID la 43 de ani, în imagine alături de grupul de copii Datina Foto Flory Vişan

Ultima slujbă, în „Sâmbătă Morţilor”  

  

Potrivit presei locale, ultima slujbă la care preotul a luat parte a fost cea a „Moşilor de Toamnă”, pe 31 octombrie, din „Sâmbăta Morţilor”. 

Decesul preotului din Vâlcea are loc în plin scandal generat de atitudinea unor înalţi oficiali ai BOR, precum ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, care a încercat să se pună în capul revoltei populare contra pandemiei. Acesta a reuşit să transforme sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul şi patronul spiritual al românilor, într-o mare controversă, după ce a chemat credincioşii la peştera unde a vieţuit apostolul, pentru a marca praznicul Întâiului Ucenic al lui Iisus Hristos, în contextul în care judeţul Constanţa se confruntă cu cel mai mare număr de infectări cu SARS - CoV-2 din ţară, având 15 localităţi în carantină. Ministerul Afacerilor de Interne s-a văzut nevoit să trimită la faţa locului un întreg dispozitiv de ordine, cu peste 130 poliţişti şi jandarmi. 

În rândul clerului există bolnavi şi chiar persoane care au murit de COVID - 19, precum: arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, stareţul Mănăstirii Sfântul Dumitru din Sighişoara - arhimandritul Ghelasie, stareţul Mănăstirii Partoş din Timiş - arhimandritul Varlaam, Patriarhul Irineu al Serbiei şi chiar în Vâlcea: stareţul Mănăstirii Stânişoara - arhimandritul Laurenţiu şi doi călugări, de la Mănăstirea Stânişoara - părintele Spiridon şi un altul de la Mănăstirea Cozia

Imagine indisponibilă

Preotul Vasile Daniel Mitu din Dăeşti - Vâlcea a pierit răpus de COVID la 43 de ani Foto Adevărul

A lăsat în urmă o biserică restaurată şi un centru socio-educaţional

„Mult prea devreme! Într-o zi mare aţi ales să vă luaţi adio de la noi! Drum lin spre ceruri părinte! Aţi lăsat un mare gol în sufletele multor oameni! Mi-ai fost duhovnic, povăţuitor, dar cel mai important, mi-ai fost prieten! Dumnezeu să te primească în Împărăţia Lui!”, a postat pe pagina sa de Facebook primarul localităţii Dăeşti - Vâlcea, George Popolan.

Dintr-un mesaj de condoleanţe transmis de arhiepiscopul Râmnicului, ÎPS Varsanufie, aflăm că preotul se născuse pe data de 20 martie 1977, în Râmnicu Vâlcea. Absolvise Facultatea de Teologie Ortodoxă «Sfântul Andrei Şaguna» din Sibiu (1996 - 2000) şi masterul la aceeaşi instituţie. Era căsătorit şi avea două fiice, Teodora şi Alexandra. 

După absolvirea facultăţii a fost numit preot la Parohia Aninoasa din comuna Amărăşti, în 2000, pentru ca patru ani mai târziu să fie transferat la Parohia Dăeşti, unde a slujit până acum, „remarcându-se prin seriozitate şi cucernicie”. 

„În perioada studiilor şi în cei 20 de ani de slujire la Sfântul Altar, a lucrat cu timp şi fără timp, punându-şi sufletul său zălog pentru mântuirea celor ce i-au fost încredinţaţi. Firea sa blândă şi iubitoare către toţi cei care veneau şi se închinau în biserica în care slujea a făcut să fie apreciat şi iubit de enoriaşii săi, cei ce recunoşteau în el pe omul lui Dumnezeu... Atent şi comunicativ, cu putere în cuvânt, doctor sufletesc şi părinte al tuturor, a trăit bucuriile şi necazurile credincioşilor ca pe ale sale, în mod tainic... a căutat să însufleţească, să zidească necontenit viaţa duhovnicească a celor ce trăiau în Parohia Dăeşti prin predicile pline de zel misonar pe care le-a rostit, prin cuvintele Sfintei Scripturi şi prin nectarul duhovnicesc al scrierilor Părinţilor cu viaţă sfântă...”, îl descrie arhiepiscopul Râmnicului, ÎPS Varsanufie.

Biserica Sf Ierarh Nicolae din Dăeşti - Vâlcea Foto Adevărul

Biserica Sf. Ierarh Nicolae din Dăeşti - Vâlcea Foto Adevărul

Preotul Vasile Daniel Mitu s-a ocupat de restaurarea Bisericii Sfântului «Ierarh Nicolae» din Dăeşti, ajutând la construirea unui centru socio-educaţional, a unei noi clopotniţe şi a unei capele mortuare.

„Tati… pentru noi a însemnat o comoară”

Reţelele de socializare s-au umplut cu mesaje de condoleanţe, după aflarea tragicei veşti. „Măi Daniele, încă nu-mi vine să cred! Mă uit pe pozele tale şi mai scap câte o lacrimă şi îmi pun intrebarea: de ce Doamne tocmai el? Atâta  blândeţe în chip, încât eu te vedeam ca pe un al doilea "Arsenie Boca", dedicat harului. Regret că nu te-am avut Duhovnic. Ai fost de acord cu mine că o să trecem noi si de pandemia asta şi o să ne vedem cu bine şi uite ce ai făcut! Mă bucur că te-am cunoscut şi îţi mulţumesc că ai fost alături de mine când ţi-am cerut. Vei rămâne viu în amintirea noastră! Condoleanţe familiei şi putere de a depăşi momentul!” - sună un mesaj ca multe altele, care îl descriu doar în cuvinte pozitive pe cel cunoscut drept Dan Mitu.

La fel de emoţionat este şi mesajul postat de una dintre fiicele sale: „Tati… poate însemna doar un simplu cuvânt din patru litere… dar pentru noi a însemnat o comoară. Tot ce ai realizat şi ai făcut pentru noi a fost din iubire şi sacrificiu. Încă nu pot să cred că Dumnezeu te-a luat atât de repede de lângă noi. Cuvintele nu sunt de prisos. Eşti eroul nostru şi şi cel mai puternic înger pe care îl vom purta în suflet de acum încolo. Te-am iubit! Te iubim! Te vom iubi veşnic!”, a scris Gabriela Alexandra Mitu. 

Vă mai recomandăm şi:

Dramele COVID: „A făcut stop cardio-respirator de frică. Ne striga din spital să-l luăm că vor să-l omoare”

Stareţul unei mănăstiri renumite, ucenic al părinţilor Cleopa şi Paisie, a murit din cauza COVID-19, la o zi după alt vieţuitor FOTO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite