Turnătorie de clopote bisericeşti din Râmnicu Vâlcea, afacere de familie de un milion de euro pe an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii firmei au lucrat câteva saptamani pentru turnarea clopotului de o tona. Foto Adevarul
Angajaţii firmei au lucrat câteva saptamani pentru turnarea clopotului de o tona. Foto Adevarul

Proprietarii turnătoriei de clopote bisericeşti, inginerii Carmen şi Gheorghe Botoran, au deschis această afacere imediat după Revoluţie.  Începutul a fost greu, cu angajaţi puţini, dar firma a supravieţuit perioadei de tranziţie, ajungând în acest moment la o cifră de afaceri de un million de euro pe an, clopotele făurite în turnătoria familiei Botoran ajungând în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii.

Gheorghe Botoran a lucrat în domeniu şi înainte de Revoluţie, când superviza activitatea tuturor turnătoriilor din judeţul Vâlcea. După 1989, topitoriile au început să se închidă una câte una, iar familia Botoran a hotărât să-şi investească toţi banii în salvarea celei de la Căzăneşti, de la marginea oraşului. 

„Soţul meu a fost angajat aici mulţi ani şi răspundea înainte de 1989 de toate turnătoriile din judeţul Vâlcea. După Revoluţie, fortuit, pentru că fabrica trebuia să se închidă, a hotărât să continue activitate aici, a preluat şi personalul, dar şi răspunderile. Am început cu 9 angajaţi, acum suntem 20, mergând pe mai multe linii de producţie am mărit şi numărul de angajaţi”, povesteşte Carmen Botoran, director executiv al firmei.

Dacă la început au turnat doar piese industriale şi clopote de dimensiuni reduse, odată cu trecerea timpului, cei doi ingineri au început să producă piese din ce în ce mai mari. În ciuda faptului că  îşi fac reclamă doar pe internet, numărul comenzilor a crescut de la an la an, la fel şi cerinţele clienţilor. În prezent, turnătoria  produce zeci de tipuri de piese industriale şi o gamă de derivate ale gigantului clopot de biserică  În luna noiembrie a anului trecut,  în “făbricuta” familiei Botoran a fost turnat un clopot de o tonă, cel mai mare care a ieşit până acum pe poarta firmei. 

După prepararea aliajului, care trebuie să aibă o concentraţie fixă, topirea în creuzetele mari şi turnarea în matriţă, clopotul a stat la răcit 14 zile. Angajaţii turnătoriei au muncit apoi ore întregi pentru a curăţa fiecare fir din nisipul în care a stat la răcit clopotul. 

Familia Botoran. Foto Adevarul

Afacere de familie de un million de euro pe an. Cum să scoţi bani din clopote bisericeşti

„Am început cu clopote de dimensiuni mici, activitatea firmei a fost concepută ca o activitate de turnare a pieselor mici. De-a lungul anilor am îndrăznit să facem piese din ce în ce mai mari şi din ce în ce mai bine. Dacă n-am fost mulţumiţi de cum a ieşit un clopot, nu l-am promovat. Primul clopot turnat de noi a ajuns într-o bisericuţă din comuna Prundeni şi este funcţional şi astăzi. Promovare ne facem pe internet. În funcţie de cerinţa clientului, facem şi transport, asigurăm si asistenţă tehnic la montaj. Clopotul de-o tonă a fost comandat de Biserica Izvorul Tămăduirii”, a mai spus Carmen Botoran. 

 Cel mai important aspect la un clopot este sunetul, care se determină în laborator, înainte de prepararea aliajului, iar inginerii firmei au grijă să respecte întocmai compoziţia pentru un sunet perfect.

Comenzi din Europa şi Asia

Familia Botoran a reuşit să transforme mica făbricuţă într-o afacere de succes cu o cifră de afaceri cu sase zerouri. De-a lungul anilor, în turnătoria de la marginea Râmnicului s-au fabricat sute de clopote bisericeşti pentru parohiile din Vâlcea, mânăstirile din Moldova, Ardeal şi Maramureş.  În plus, firma a avut de onoroat comenzi din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, unul din clopotele produse în Râmnicu Vâlcea ajungând tocmai în Taiwan. 

„E o firmă mică, dar nu cred că se pot lăuda multe firme din judeţ că a crescut numărul angajaţilor. Noi am crescut şi numărul angajaţilor şi cifra de afaceri, avem o cifră anuală de un milion de euro. Facem şi export, am avut comenzi din Serbia, Germania, Taiwan, Slovenia, Italia, Armenia. Cred că cei care au comandat clopote la noi au fost mulţumiţi. Cei din Taiwan ne-a trimis un singur răspuns după ce le-am trimis clopotul: Thank you!”,a conchis Carmen Botoran. 

Preţul unui clopot produs la Râmnicu Vâlcea este de 100 de lei pe kilogram.  În turnătorie se mai produc, printre altele, obiecte de artă. 

Afacere de familie de un million de euro pe an. Cum să scoţi bani din clopote bisericeşti
Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite