UPDATE Trei asistente medicale, arestate la domiciliu, în dosarul vaccinărilor fictive de la Vâlcea. Un medic, pus sub control judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea şi al Biroului Teritorial Anticorupţie Vâlcea Foto Daciana Stoica
Sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea şi al Biroului Teritorial Anticorupţie Vâlcea Foto Daciana Stoica

O amplă operaţiune de percheziţii a fost demarată luni, 13 decembrie, în Vâlcea, într-un caz ce viza emiterea de certificate verzi false, ocazie cu care au fost reţinute trei cadre medicale.

UPDATE: În cazul celor trei asistente medicale reţinute luni, 13 decembrie, în dosarul „vaccinărilor la chiuvetă”, s-a luat măsura arestului la domiciliu, marţi seara, 14 decembrie. 

Potrivit sentinţei magistraţilor Tribunalului Vâlcea, a fost respinsă propunerea procurorilor care au dorit arestarea preventivă a celor trei cadre sanitare. 

„Dispune luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu, pe o durată de 30 zile, începând cu data de 14 decembrie 2021 şi până la data de 12 ianuarie 2022, inclusiv, faţă de inculpatele: Ţ. Mădălina, I. Nicoleta, F. Mariana. Impune inculpatelor obligaţia de a nu părăsi imobilul în care locuiesc, fără încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza (una dintre inculpate locuieşte în Mihăeşti, iar celelalte în Râmnicu Vâlcea - n.r.)”, se precizează în aceeaşi decizie. 

Pe durata arestului la domiciliu, cele trei asistente nu au voie să comunice şi să ia legătura cu ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunii, cu martori ori experţi, aflându-se sub supravegherea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, Serviciul Investigaţii Criminale, Biroul Supravegheri Judiciare. În caz contrar riscă să le fie înlocuită pedeapsa cu arestul preventiv.

- ŞTIREA INIŢIALĂ - 

În urma audierilor care au avut loc luni, la sediul Biroului Teritorial Anticorupţie, din cadrul Parchetului de lângă Tribunalul Vâlcea, mai mulţi suspecţi au fost aduşi la audieri, în urma operaţiunii care a vizat 11 percheziţii derulate la două centre de vaccinare şi domiciliile celor vizaţi. 

Printre suspecţi se numără şi un medic - rudă a unui angajat din Prefectura Vâlcea. 

Trei asistente medicale au fost reţinute pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de marţi, 14 decembrie, să se decidă o soluţie procedurală în legătură cu acestea. Pe surse s-a aflat că unul dintre cadrele sanitare lucra în cadrul UPU al Spitalului Judeţean Vâlcea.

Un medic de familie care practica, în cabinetul său dintr-o comună vâlceană, ceea ce presa a numit „vaccinarea la chiuvetă”, a fost pus sub control judiciar.  

Printre persoanele audiate de procurorii anticorupţie s-a numărat şi un poliţist din cadrul IPJ Vâlcea, împotriva căruia nu a fost luată deocamdată nici o măsură. 

Existau suspiciuni că el se ocupa de intermedierea certificatelor false dintre beneficiari şi cadrele medicale, soţia lui fiind una dintre asistentele reţinute. Negocierile se purtau la telefon şi cu cadrele sanitare sau direct în cabinete. 

Anchetatorii au început urmărirea suspecţilor din luna septembrie a acestui an. Printre cei care s-au vaccinat „la chiuvetă” s-au numărat şi investigatori sub acoperire. 

Reamintim că la Vâlcea s-a demarat o anchetă care vizează o reţea de vaccinări fictive şi emiterea de certificate false contra unor sume cuprinse între 200 şi 300 de euro, de acestea beneficiind sute de persoane care în realitate au refuzat să se vaccineze contra COVID - 19. 

Autorităţile dau asigurări că centrul de vaccinare din Mihăeşti, vizat de procurorii anticorupţie care au deschis în acest caz un dosar pentru corupţie şi fals, va funcţiona în continuare, dar cu alt personal medico-sanitar. 

Vă mai recomandăm şi:

Percheziţii la Vâlcea privind vaccinări fictive şi certificate false. Medici şi asistente, implicaţi în reţea

Cum văd instituţiile atacul din faţa unui liceu vâlcean: „Arma de tip airsoft ar fi putut să-l desfigureze”

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite