Tradiţii şi obiceiuri de Paşte în Vâlcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În judeţul Vâlcea, pregătirile pentru Paşte încep în Joia Mare, când gospodinele vopsesc ouă.  În aceeaşi zi, în toate bisericile se oficiază slujbe de pomenire a morţilor. Locuitorii din sudul judeţului cred că în Joia Mare se deschid mormintele, iar cei care au păşit în lumea celor drepţi se întorc acasă pentru a sărbători Învierea Mântuitorului.

Potrivit tradiţiei, familiile care au pierdut pe cineva drag scot în curte mese şi scaune pentru ca morţii să aibă unde sta. Noaptea, se face un foc mic pentru ca fiecare suflet să aibă lumină şi căldură. În foc se aruncă o plantă cu miros neplăcut despre care se spune că are rol purificator. 

„În Joia Mare se deschid mormintele, iar spiritele morţilor trebuie să fie primite cu apă şi cu pâine, pâinea simbolizând trupul lui Hristos. Se spune că morţii vin să petreacă cu noi şi, odată cu Învierea lui Hristos, înviază şi ei. În Joia Mare, mai ales în sudul judeţului, se aşează în curte scaune, o masă cu străchini, colaci şi vase de lut cu apă. În curte se face şi un foc din boz, o plantă care este folosită pentru purificare. De acest ritual trebuie să se ocupe doar copiii sau fetele pure”, spune Elena Stoica, director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vâlcea. 

Oamenii cred că morţii rămân la casele unde au locuit cândva până în sâmbăta dinainte de Rusalii, când se fac pomeni pentru sufletele lor.

În multe localităţi, în Joia Mare, femeile în vârstă merg la cimitir pentru a-şi plânge morţii. Se spune că aceasta e singura zi din an când cei trecuţi la cele veşnice aud bocetele rudelor.

Superstiţii înainte de Paşte

În general, vâlcenii nu sunt superstiţioşi, dar cei care trăiesc în mediul rural se feresc de un singur lucru: să sacrifice cocoşi în Săptămâna Mare.

„În Vâlcea, se zice că nu e bine să tai cocoş. Ştim că atunci când a cântat cocoşul a treia oară, Mântuitorul a fost trădat. Bătrânii cred că trebuie să ne ferim de această pasăre pentru a nu fi trădaţi şi noi. Sunt lucruri preluate din tradiţia precreştină în cea creştină, dar sunt unele lucruri din tradiţia creştină care au ajuns să fie interpretate de noi, aşa am ajuns să avem această superstiţie”, mai spune Elena Stoica. 

E bine să duci acasă lumină de la Înviere

După ce au luat lumina sfântă, vâlcenii obişnuiesc să ţină aprinse lumânările până când ajung acasă. Candela sau lumânarea de la Înviere poate fi folosită tot anul, ori de câte ori o familie are necazuri.  

„La această sărbătoare e importantă lumina. E bine să duci lumina de la Înviere acasă, să duci lumânarea aprinsă să mai ardă puţin şi acasă, iar apoi să o păstrezi şi, ori de câte ori ai un necaz în familie, e o furtună uriaşă cu vijelii şi intemperii, se aprinde această lumânare”, afirmă directorul CJCPCT Vâlcea.

În  comunele din sudul judeţului, localnicii pun pe praguri iarbă verde. În noaptea de Înviere, după ce se întorc de la biserică, aceştia calcă pe iarbă pentru a le merge bine tot anul. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite