Tezaur monetar ascuns în urmă cu peste 2000 de ani, pe un deal din Bujoreni, găsit întâmplător de un localnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moneda de pe vremea lui Alexandru cel Mare. Foto Adevarul
Moneda de pe vremea lui Alexandru cel Mare. Foto Adevarul

Tazaurul monetar a fost descoperit  de un localnic din Bujoreni, cu ajutorul unui detector de metale. Monedele de argint au fost îngropate în urmă cu peste 2000 de ani, pe un deal din comuna situată la câţiva kilometri de Râmnicu Vâlcea.

Tezaurul găsit la Bujoreni este format din 178 de monede tetradrahme geto-dacice, respectiv copii după monedele macedonene, şi o drahmă care, potrivit conducerii Muzeului Judeţean Vâlcea, ar data din vremea lui Alexandru  cel Mare şi ar fi originală. 

“Am catalogat descoperirea drept una izolată, cel care a găsit monedele fiind un bărbat din Bujoreni. În urma cercetărilor efectuate în locul unde a fost descoperit tezaurul am constatat că nu vorbim despre un sit arheologic şi nici măcar de zona de protecţie a vreunui sit”, declară Claudiu Tulugea, directorul Muzeului Judeţean Vâlcea.  

Piesele vor rămâne în custodia Muzeului Judeţean Vâlcea, conducerea instituţiei urmând să facă demersuri şi pentru a primi de la stat 30 % din valoarea comorii, aşa cum prevede legea. 

„ În total vorbim despre peste două kilograme de argint, valoarea istorică a  tezaurului monetar de la Bujoreni fiind mult mai mare decât cea a tezaurului găsit la Goleşti. O să contactăm un expert autorizat din cadrul Ministerului de Cultură, care să facă o evaluare a comorii, noi urmând să facem demersuri pentru a recupera procentul de 30 % din valoarea de piaţă a monedelor”, precizează Claudiu Tulugea. 

Monedele găsite la Bujoreni au circulat în secolele II  sau III, înainte de Hristos, în zona Olteniei. Istoricii susţin că cel care a deţinut în urmă cu 2000 de ani un număr atât de mare de monede a fost cu siguranţă un om foarte bogat. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite