UPDATE Sute de protestatari, fluturând un steag cu secera şi ciocanul, au scandat mesaje anti-restricţii şi au ars măştile de protecţie în faţa Prefecturii Vâlcea VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest anti - restricţii la Râmnicu Vâlcea arborând steaguri cu secera şi ciocanul şi cu stema României Foto colaj FB
Protest anti - restricţii la Râmnicu Vâlcea arborând steaguri cu secera şi ciocanul şi cu stema României Foto colaj FB

Luni seara, 29 martie, la fel ca în toată ţara, sute de vâlceni, mulţi fără mască de protecţie sau cu aceasta pusă doar de formă, ignorând distanţarea socială, s-au adunat în faţa Prefecturii.

UPDATE: Jandarmeria Vâlcea a anunţat printr-un comunicat că a mobilizat mai multe forţe pentru protestul anti-restricţii de luni, 29 martie, din Râmnicu Vâlcea, care s-a încheiat la ora 22:00 fără „evenimente majore”.

„Jandarmii vâlceni au fost mobilizaţi în vederea asigurării condiţiilor de siguranţă pentru exercitarea dreptului constituţional la liberă exprimare şi au monitorizat permanent respectarea de către participanţi a prevederilor legale în vigoare cu privire la măsurile dispuse în contextul prevenirii şi combaterii răspândirii COVID 19. În acest sens, pe timpul stării de alertă, numărul maxim de persoane care pot participa la adunări publice, mitinguri şi demonstraţii este de 100 persoane, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă sanitară şi cu declararea prealabilă”, s-a mai menţionat în comunicat fără să se amintească de faptul că toate aceste reguli au fost încălcate luni seara când unele surse pretind că numărul participanţilor la manifestaţie s-a apropiat de 1.000. 

GALERIE FOTO - PROTESTUL ANTI-RESTRICŢII DIN VÂLCEA UNDE S-A ARBORAT STEAGUL CU SECERA ŞI CIOCANUL

- ŞTIREA INIŢIALĂ -

 

Aproximativ 400 de oameni s-au strâns luni seară, încă de la ora 18:00, în Râmnicu Vâlcea, pentru a protesta mai bine de patru ore, pentru a-şi exprima nemulţumirile împotriva deciziei de îngrădire a dreptului de circulaţie din cauza pandemiei. 

Râmnicu Vâlcea se numără printre oraşele în care incidenţa privind rata de infectare cu virusul SARS - CoV-2 a trecut de de cinci cazuri la mia de locuitori. 

Prin urmare, autorităţile au decis ca la final de săptămână, de vineri până duminică, magazinele să fie închise de la ora 18:00, iar circulaţia să fie permisă până în ora 20:00. Decizia care a intrat în vigoare de duminică, 28 martie, este valabilă, deocamdată şapte zile. 

Unii dintre participanţii la protestul pornit din faţa sediului Prefecturii Vâlcea au refuzat să poarte măşti de protecţie, iar cei mai mulţi chiar dacă le aveau nu le purtau corespunzător. 

Manifestanţii au scandat lozinci anti-guvernamentale, împotriva restricţiilor, iar unii chiar au proferat jigniri la adresa premierului Florin Cîţu, vâlcean de origine. 

Numărul participanţilor a crescut de la oră la oră exponenţial. Spre exemplu, în jurul orei 20:00, se adunaseră în jur de 200 de protestari, pentru ca o oră mai târziu numărul acestora să se dubleze. 

Protestatarii au mărşăluit pe mai multe străzi din Râmnicu Vâlcea. Au fost adevărate pelerinaje prin care s-a încercat să fie convinşi cât mai mulţi vâlceni să se alăture demersului. Şi dacă la început grupa de vârstă a participanţilor se situa peste 40 de ani, mulţi provenind dintre cei care au lucrat pe platforma chimică Oltchim şi care au rămas fără un loc de muncă, dar şi dintre reprezentanţii HoReCa, ulterior, rândurile au fost îngroşate de tineri până în 30 de ani, unii provenind din sistemul social.

Au mărşăluit cu toţii pe străzi arborând un steag cu secera şi ciocanul, dar şi un drapel cu stema României, însoţiţi de vuvuzele şi de claxoanele maşinilor, dar şi de reprezentanţi ai Poliţiei şi Jandarmeriei.  

În faţa Prefecturii Vâlcea s-a cântat „Deşteaptă-te, române!” şi „Treceţi batalioane române Carpaţii”. La intonarea imnului, câţiva manifestanţi au atras atenţia că nu ne tragem din romani, ci doar din daci. 

S-au strigat, de asemenea, o serie de lozinci de la „Libertate”, la „Dacă îţi pasă, nu sta în casă!”, sau „Libertatea noastră nu este în casă”, dar şi la adresa Guvernului: „Arafat, nu uita, ţara asta nu te vrea” ori „Ne-aţi minţit şi ne-aţi furat printr-un idol: Arafat” sau împotriva premierului: „Cîţule, nu uita, Vâlcea asta nu te vrea”. 

În faţa camerelor de luat vederi, protestatarii au motivat gestul lor prin faptul că le sunt îngrădite drepturile: „Sub pretextul unei pandemii, vor să ne ia drepturile constituţionale. Nu trebuie să ne lăsăm aceste drepturi confiscate”. Alţii şi-au îndreptat nemulţumirea asupra sistemului şi îndoctrinării medicale: „Aţi văzut cumva vreodată morţi pe stradă? Nu se moare decât în spitale. Această teroare are un singur scop: dictatura comunistă, ca oamenii să facă vaccinul experimental”, au declarat unii dintre cei mai vocali protestatari.  

Aceştia s-au arătat convinşi că măsurile şi protocoalele medicale sunt concepute să ucidă oamenii, nu să-i salveze. „Spitalele sunt goale. Sunt doar câţiva răciţi la ATI şi Infecţioase. Protocoalele sunt făcute să omoare oamenii. 90% dintre oamenii care ajung la ATI mor”, au mai menţionat manifestanţii.

Printre ei au fost şi câţiva mai agresivi în limbaj: „Cîţule, cum să-mi interzici mie să mă duc la biserică de Paşte? Mie mi-a murit copilul. Marş în... mă-tii”, a spus unul dintre participanţi în faţa camerelor de luat vederi.

La adăpostul nopţii, tinerii au ars în faţa Prefecturii mai multe măşti de protecţie, în semn de dispreţ total faţă de măsurile anti-pandemie. 

Vă mai recomandăm şi: 

Imagini incredibile din Vârful lui Roman: „Clădirea are 2,5 metri şi nu se mai vede decât coşul“ VIDEO 

Bărbat din Covasna, căutat cu elicopterul în „Triunghiul Bermudelor” din România VIDEO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite