Stradă cu numele unui om de afaceri, motiv de scandal la Râmnicu-Vâlcea. Brandul este cunoscut în toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona industrială în care o stradă urmează să primească numele unuia dintre fondatorii Brandului Boromir în Râmnicu Vâlcea Foto Adevărul
Zona industrială în care o stradă urmează să primească numele unuia dintre fondatorii Brandului Boromir în Râmnicu Vâlcea Foto Adevărul

Un scandal a izbucnit la finele săptămânii trecute, între Primăria Râmnicu-Vâlcea şi o comisie care a refuzat să dea aviz favorabil pentru ca o stradă să fie denumită după un afacerist.

Municipalitatea din Râmnicu Vâlcea îşi doreşte să dea unei străzi numele tatălui proprietarilor (Constantin şi Gheorghe Boromiz) celebrului brand din domeniul panificaţiei: BOROMIR. 

Cea care nu a fost de acord cu propunerea Primăriei este Comisia Judeţeană de Atribuire de Denumiri, din care fac parte istorici, arhivişti şi cercetători ştiinţifici. 

Strada se află într-o zonă industrială, mărginaşă, în partea sudică a oraşului, unde există sedii ale unor societăţi comerciale - cunoscută ca Zona Depozitelor. 

Primarul Mircia Gutău (PER) a catalogat gestul comisiei ca fiind unul de natură politică, considerându-l „josnicie liberală” şi a motivat demersul prin faptul că o porţiune importantă din terenul pe care artera a fost construită este donată de familia afaceristului, cu condiţia ca drumul să poarte numele lui.

De cealaltă parte, preşedintele Comisiei de Atribuire de Denumiri Vâlcea, prof. dr. Florin Epure, director al Direcţiei de Cultură Vâlcea, a explicat că, potrivit legislaţiei în vigoare străzile primesc numele unor personalităţi care nu mai sunt în viaţă, dar şi-au lăsat amprenta asupra locului: domnitori, eroi din Primul Război Mondial etc. şi că nu sunt îndeplinite cerinţele legale.

Cu toate acestea, primarul s-a declarat horărât să treacă peste „avizul consultativ” – o decizie în premieră de altfel - şi să supună propunerea în Consiliul Local. 

La rândul său, prefectul judeţului, Sebastian Fârtat a catalogat „reacţia exagerată” a primarului drept o încercare de a politiza decizia comisiei, considerând că acesta nu a fost informat corect în privinţa modului de funcţionare a comisiei.

„Familia Boromiz a construit o marcă 100% românească”

Scandalul legat de numele unei străzi a izbucnit la finele săptămânii trecute, când primarul Mircia Gutău a reacţionat pe pagina sa de socializare. Acesta a explicat că demersul survine în urma donării din partea familiei Boromiz a peste 2.200 mp, cu destinaţia de drum public. Suprafaţa completa un alt teren din patrimoniul municipalităţii, pentru un drum de aproximativ 800 m lungime. 

„Drumul... pune în valoare sute de hectare de teren din zona străzii Depozitelor, pe care se pot dezvolta ulterior numeroase investiţii. Singura condiţie pusă de autorii donaţiei a fost ca strada astfel rezultată să poarte numele «Nicolae Boromiz»”, a menţionat edilul amintind şi motivele pentru care consideră necesar un astfel de demers. Nicolae Boromiz este originar din Câineni. Moara deschisă de acesta în Ţara Loviştei avea să fie modelul de inspiraţie mai târziu pentru copiii lui.

„Meritele familiei Boromiz şi reputaţia afacerilor ce au dus numele Râmnicului şi al Vâlcii nu doar în toată ţara, ci chiar şi dincolo de graniţele ei, nu pot fi contestate de nimeni. Într-o economie în care capitalul străin este la loc de cinste, familia Boromiz a construit o marcă 100% românească... Sunt mândru că sunt primarul oraşului de unde brandul «Boromir» a pornit să cucerească lumea şi sunt bucuros că am avut prilejul să înmânez reprezentantului acestei familii, domnului Boromiz Constantin (unul dintre fraţi - n.r.), titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Râmnicu Vâlcea în semn de apreciere pentru dezvoltarea economică şi pentru susţinerea comunităţii locale”, a mai spus Mircia Gutău, printre altele.

Primarul consideră că din moment ce în fruntea Comisiei de Atribuire de Denumiri se află un reprezentant al PNL, instituţie în subordinea Prefecturii conduse tot de un liberal, decizia reprezintă de fapt o „comandă politică menită să pună piedici oricăror iniţiative venite din partea Primăriei şi a primarului”.

O „meschinărie” despre care susţine că nu-l va opri din demersul său. „Din fericire, avizul acestei instituţii este consultativ, iar demersul de acordare a numelui «Nicolae Boromiz» acestei noi artere de circulaţie va continua până la oficializarea sa în Consiliul Local!”, a mai menţionat Mircia Gutău.

Zona industrială în care o stradă urmează să primească numele unuia dintre fondatorii Brandului Boromir în Râmnicu Vâlcea Foto Adevărul

Zona industrială în care o stradă urmează să primească numele unuia dintre fondatorii Brandului Boromir în Râmnicu Vâlcea Foto Adevărul 

„Cea mai bună metodă de a perpetua amintirea eroilor în memoria colectivă”

La rândul său, preşedintele Comisiei de Atribuire de Denumiri a judeţului Vâlcea a explicat motivul respingerii propunerii de atribuire a denumirii Strada „Nicolae Boromiz“. 

„De-a lungul istoriei, străzile Râmnicului au primit numele unor domnitori şi ierarhi, al unor eroi din Primul Război Mondial, a unor personalităţi istorice sau culturale. Străzi, instituţii sau locuri publice poartă numele unor oameni iluştri decedaţi care şi-au lăsat amprenta asupra istoriei acestui ţinut sau al României. Aceasta este cea mai bună cale de a perpetua amintirea acestora în memoria colectivă. O condiţie a comisiei este ca acest lucru să se facă numai la suficient timp de la moarte pentru a se va putea vedea dacă memoria acelei persoane a durat şi în ce măsură, dacă  personalitatea respectivă este vizibilă la scara istoriei şi dacă a avut merite deosebite în sânul comunităţii”, a menţionat prof. dr. Florin Epure criteriile ce se au în vedere când se doreşte un astfel de aviz.

Acesta a mai explicat şi care este logica din spatele deciziei: „Rivalităţile de tot felul sau slăbiciunile omeneşti au dus la multe schimbări de nume, uneori regretabile. Raţiunea atribuirii acestor denumiri, pentru prezentul şi mai ales viitorul comunităţii, nu trebuie să fie supusă unor decizii arbitrare. Membrii Comisiei de Atribuire de Denumiri a judeţului Vâlcea - cercetători ştiinţifici, istorici şi arhivişti - au analizat, ca de fiecare dată, cu multă seriozitate propunerea de atribuire a denumirii „Nicolae Boromiz“ pentru o stradă din municipiul Râmnicu Vâlcea şi nu au abdicat de la etica profesională. În urma analizei documentelor înaintate comisiei, membrii au decis că persoana propusă nu îndeplineşte toate criteriile enunţate mai sus pentru ca o stradă din Râmnicu Vâlcea să-i poarte numele”, a mai declarat preşedintele comisiei.

„Este absurd”

Prefectul judeţului, Sebastian Fârtat, a reacţionat, menţionând că instituţia pe care o conduce, prin compartimentul juridic, asigură doar secretariatul Comisiei de Atribuire de Denumiri, iar componenţa acesteia fost stabilită printr-un ordin al unui fost prefect actualmente vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, reprezentant al unui partid de opoziţie. 

„Dezavuăm încercările primarului Mircia Gutău de a politiza deciziile acestei comisii şi de a pune la îndoială verticalitatea şi pregătirea acestor specialişti. Mai mult, Instituţia Prefectului – Judeţul Vâlcea şi prefectul judeţului Vâlcea, domnul Sebastian Fârtat, nu au pus şi nici nu pun la îndoială etica profesională a membrilor comisiei de atribuire de denumiri şi deciziile acestora, care sunt exclusiv în responsabilitatea lor”, se arată în reacţia Prefecturii.

„Am rămas uimit de reacţia exagerată a domnului primar Mircia Gutău. Probabil nu a fost corect informat vis-a-vis de modul de funcţionare a Comisiei Judeţene de Atribuire de Denumiri. Afirmaţia dumnealui cum că avizarea nefavorabilă a acestei solicitări ar avea un substrat politic nu are fundament real. Este ca şi cum ar spune că a plătit Consiliul Judeţean Vâlcea acest aviz, doar pentru că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, CJ Vâlcea asigură fondurile pentru indemnizaţiile membrilor. Este absurd!”, a concluzionat prefectul Sebastian Fârtat. 

O situaţie asemănătoare a avut loc în Bucureşti în 2019, când Gabriela Firea a propus ca locul pe care se află Parcul Ateneului să primească numele celei mai renumite jucătoare de tenis de la noi: Esplanada Simona Halep.

Deşi oficial s-a motivat că nu a existat cvorum, fiindcă o parte dintre membrii Comisiei de Atribuire de Denumiri erau în concediu, proiectul a fost retras şi după ce patru dintre consilierii generali au susţinut că ideea nu este una inspirată.

Vă mai recomandăm şi:

Imagini incredibile din Vârful lui Roman: „Clădirea are 2,5 metri şi nu se mai vede decât coşul“ VIDEO

Splendoarea turismului „pe hârtie”. O administraţie judeţeană visează la teleschi vara şi drum prin pădure, dar şoselele-s pline de gropi VIDEO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite