Situaţie fără precedent în România. Banii turiştilor care vor schia pe Transalpina Ski Resort vor ajunge la constructorul pârtiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pârtia a fost inaugurată în decembrie 2012. Foto realitateavalceană.ro
Pârtia a fost inaugurată în decembrie 2012. Foto realitateavalceană.ro

Primăria Voineasa, beneficiar al proiectului de peste 35 milioane euro, este nevoită să încheie un parteneriat public-privat cu firma Acomin Deva, cea care a construit pârtia de schi. Constructorul are de recuperat de la stat 8 milioane de euro şi, în contul acestei datorii,  va exploata începând cu luna decembrie domeniul schiabil Transalpina Ski Resort. Acest lucru presupune că mare parte din venituri vor ajunge în conturile firmei din Deva.

Pentru că de aproape doi ani Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism condus de Maria Grapini nu a mai decontat un leu pentru lucrările executate, constructorul a dat în judecată primăria Voineasa, beneficiarul lucrării finanţate de stat.

 În luna septembrie, instanţa a obligat primăria  să achite datoria de 8 milioane de euro. În situaţia dată şi ţinând cont că  bugetul instituţiei pe anul 2013 este de 800 000 lei, Consiliul Local (CL) Voineasa este nevoit să încheie un contract de participaţie cu firma care a construit pârtia şi să-i cedeze mare parte din veniturile obţinute ca urmare a exploatării domeniului schiabil. 

“Pârtia se deschide în perioada imediat următoare, înainte de 15 decembrie 2013. În CL s-a votat un proiect de hotărâre privind încheierea unui contract de participaţie cu firma constructoare. O comisie formată din reprezentanţi ai primăriei şi constructorului vor face o vizită la faţa locului şi vor stabili detaliile legate de contract. Am cerut sprijin şi la Consiliul Judeţean, am solicitat sprijin juridic astfel încăt să nu apară discuţii privind legalitatea acestui contract sau transparenţa”, declară viceprimarul Geani Man. 

Investiţia este finalizată în proporţie de peste 90 %. Societatea Acomin Deva mai are de amenajat drumul de acces de la baza pârtiei şi o parcare supraetajată. Constructorul a primit o parte din bani, respectiv 25 de milioane de euro, în perioada cât  Elena Udrea a condus Ministerul Dezvoltării şi Turismului. 

100 lei, preţul abonamentului pentru o zi la schi

În acest an, turiştii care vor schia pe pârtia din nordul judeţului Vâlcea vor scoate din buzunare 100 de lei/zi, cu 40 de lei mai mult decât anul trecut.

Aşteptăm indicatorii economici de anul trecut pentru a estima cheltuielile şi profitul. Primăria va beneficia de o cotă parte din profit, dar nu se ştie deocamdată cât va fi cota. S-a stabilit doar că vor creşte puţin tarifele. Abonamentul pentru o zi va fi majorat de la 60 la 100 de lei dar, oricum, rămâne cu 20 % mai mic decât abonamentul de pe alte pârtii din ţară. Anul trecut, am avut câteva mii de turişti  pe pârtie, în fiecare zi”, mai spune viceprimarul staţiunii Voineasa.

Exploatarea domeniului schiabil ar putea aduce constructorului câteva sute de mii de lei în fiecare zi. 

În decembrie 2012, când s-a deschis pârtia, autorităţile din Voineasa au estimat că aici au schiat zilnic între 2500 şi 5000 de persoane.

Domeniul schiabil Translapina Ski Resort este dotat cu tunuri de zăpadă, telegondolă, teleschi, telescaun. Pârtiile de schi se întind pe zeci de kilometri, până la cota 2100. 

Transalpina este singura pârtie din ţară unde se poate schia până în luna mai.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite