Singurul producător oficial de biocide din România a primit undă verde să fabrice dezinfectanţi împotriva coronavirusului

Singurul producător oficial de biocide din România a primit undă verde să fabrice dezinfectanţi împotriva coronavirusului

Hipocloritul de sodiu, pentru lupta împotriva coronavirusului, produs pe platformele Chimcomplex Borzeşti şi Râmnicu Vâlcea FOTO Adevărul

România are un producător tradiţional de produse biocide care tocmai a primit aviz pentru a produce dezinfectanţi pentru uzul curent în lupta cu pandemia de coronavirus.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe platformele chimice ale Chimcomplex Borzeşti şi Râmnicu Vâlcea se produc de ani de zile biocide pe bază de clor, hipoclorit de sodiu, clorură de var pentru tratarea şi dezinfecţia suprafeţelor. 

Platforma din Vâlcea a intrat în portofoliul Chimcomplex în 2018 odată cu preluarea unei părţi importante dintre activele Oltchim de către această companie, printre care şi Pachetul Clorosodice, alături de oxi-alcooli, polioli şi altele.

Până acum pe platformele chimice de la Borzeşti şi Râmnicu Vâlcea se produceau substanţe biocide având concentraţii mult mai mari decât cele folosite în general pentru uzul curent, pe care le întâlnim în magazinele de profil, motiv pentru care erau achiziţionate în principal de alţi producători şi diluate, deşi puteau fi diluate şi direct de către consumatorul final, precum instituţiile publice. Pentru aceste substanţe concentrate Chimcomplex deţinea şi până acum avize.

Pentru a veni în sprijinul luptei împotriva coronavirusului, aşa cum a declarat în urmă cu o săptămână în exclusivitate pentru „Adevărul”, CEO Chimcomplex, Tivadar Gruntag, s-a depus un aviz la Ministerul Economiei, pentru a se putea produce dezinfectanţi sub formă diluată, în aşa fel încât să nu mai existe sincope în producerea şi furnizarea acestor produse. 

Este vorba în principal de hipiclorit, produs de companie în concentraţie de 12,5%, în timp ce pentru uzul curent este nevoie de o concentraţie de maxim 1,5 %. Avizul de biocid pentru producţia locală a fost deja acordat şi este aşteptat în forma sa fizică cel mai probabil să ajungă la companie marţi, 24 martie, după care va începe producerea pentru punerea lui piaţă. 

„Hipocloritul de sodiu, soluţie 1.5%, va putea fi utilizat de către toate părţile interesate la nivel naţional: distribuitori, instituţii publice/private, utilizatori finali”, a mai spus printre altele Tivadar Runtag, CEO Chimcomplex, menţionând că acesta se va produce în regim prioritar, pe platformele de la Borzeşti şi Râmnicu Vâlcea. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: