Secretele reţetei de şampon şi de săpun făcute în casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afacere cu sapunuri naturale

Săpunul de casă al bunicii a rămas până astăzi unul dintre cele mai apreciate produse de igienă şi nu puţini sunt cei care l-au folosit măcar o dată în copilărie. „Adevărul” vă prezintă câteva idei despre cum să vă faceţi în casă propriul săpun ori şampon.

Ce ingrediente foloseau bunicile pentru săpunul de casă

În ciuda ofertei diverse de pe piaţa cosmeticelor, săpunul de casă a rămas un produs extrem de apreciat. Puţini sunt cei care mai produc, însă, săpun după reţeta „originală” în prezent. În anii în care pe rafturile magazinelor se găsea doar şampon de urzică, săpunul făcut în casă era adeseori folosit şi pe post de şampon. De obicei, gospodinele făceau săpun în perioada iulie-septembrie, când pe marginea drumurilor creştea din belşug pelinul, o plantă cunoscută pentru proprietăţile dezinfectante.

Înainte, resturile de grăsime (untura de porc) şi leşia reprezentau baza săpunului făcut în casă. După ce toate ingredientele de bază erau fierte timp de câteva ore împreună cu pelinul, într-un recipient mare, săpunul era lăsat la răcit. Cea care se ocupa de fierberea săpunului era, de obicei, o bătrână pricepută din sat, care ştia exact de ce cantitate de leşie are nevoie astfel încât compoziţia să nu se taie. Saponificarea dura chiar şi două săptămâni, iar gospodinele apelau la ajutorul bătrânelor care au fiert săpunul şi atunci când produsul final trebuia scos din cazan în care a fost fiert şi tăiat.  În funcţie de întrebuinţarea, printre ingredientele săpunului, se puteau număra flori de romarin, trandafir şi câteva uleiuri esenţiale.

Reţete de şampon şi săpun astăzi

În zilele noastre, untura de porc a fost înlocuită cu uleiul de palmier, untul de shea, uleiul de măsline sau uleiul de ricin. În lipsa uleiului de palmier, care e şi puţin mai piperat la preţ, doamnele care vor să îşi facă săpun în casă pot folosi la fel de bine uleiul de cocos, atât de lăudat de specialişti pentru că oferă strălucire părului. 

Pe lângă uleiuri, ingredientele de bază pentru producerea săpunului în casă sunt şi apa distilată şi soda caustică din comerţ, dar în cantităţi mici. Cei care folosesc soda caustică pentru saponificare sunt sfătuiţi însă să-şi ia toate măsurile de protecţie pentru a evita să se accidenteze în timp ce prepară produsul. În funcţie de preferinţe, printre ingrediente se pot regăsi petale de flori, ulei de rozmarin, lavandă ori suc de lămâie. 

În cazul preparării unui şampon în casă este indicată folosirea uleiului de ricin ca ingredient de bază, care este cunoscut drept un ulei ce ajută la regenerarea părului, sau a uleiului de masline. De asemenea, ca şi în cazul săpunului, se poate utiliza o cană cu apa distilată, în care se adaugă câteva picături ulei esenţial de mentă sau rozmarin şi suc de lămâie. În funcţie de preferinţe, apa distilată se poate combina şi cu infuzii din diverse plante, cum ar fi urzica, muşeţelul sau frunza de nuc.  Pentru un mai mare efect, în compoziţia şamponului  se poate regăsi conţinutul câtorva fiole de vitamina E. 

Realizarea în casă a unui săpun sau şampon poate părea o procedură complicată la prima vedere, pentru că există riscul ca produsul finit să nu arate precum cele din comerţ. La o a doua încercare, însă, şansele de reuşită vor fi mult mai mari.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite