Scandal după ce un primar i-a convins pe consilieri să-i vândă soţiei sale teren în centrul oraşului. Reacţia Prefecturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Notariatul soţiei primarului din Râmnicu Vâlcea şi terenul ultracentral concesionat şi apoi cumpărat pe o sumă derizorie în condiţii extrem de contestate; Foto: timpuldevalcea net
Notariatul soţiei primarului din Râmnicu Vâlcea şi terenul ultracentral concesionat şi apoi cumpărat pe o sumă derizorie în condiţii extrem de contestate; Foto: timpuldevalcea net

După două săptămâni de când Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea a votat vânzarea unui teren public, Prefectura Vâlcea are o reacţie cu privire la acest subiect.

La finele lunii iulie, consilierii locali din Râmnicu Vâlcea (16 voturi pentru, patru împotrivă şi o abţinere), au fost de acord cu vânzarea unui teren public din centrul municipiului.

Era vorba despre o suprafaţă de 29 de metri pătraţi care au fost vânduţi soţiei actualului primar, Mircia Gutău, pentru suma de 11.660 de euro, adică aproximativ 400 de euro metru pătrat. 

Ca idee, tot în zona ultracentrală a oraşului, un spaţiu asemănător se închiriază cu 1.100 mp/lună, iar ceva mai departe, spre Parcul Zăvoi, dar fără să aibă ieşire la strada principală, un garaj aflat la subsol se vinde cu 18.000 de euro - 19 mp. Un alt spaţiu comercial, ce-i drept cu o suprafaţă cu mult mai mare, se vinde cu 430.000 de euro - 220 mp. În zonă, preţurile ajung undeva la 2.000 de euro/mp.

Povestea celor „29 de metri pătraţi ”este veche de peste două decenii, dar abia acum pare să se apropie de un deznodământ. 

Suprafaţa concesionată a fost trecută în 2019 din domeniul public în domeniul privat al administraţiei locale, iar acum vândut.  

Într-un comunicat de presă de joi, 13 august, al Prefecturii Vâlcea, se precizează că din informaţiile existente până la această dată, vânzarea nu a fost legală, fiindcă legile în vigoare interzic „aleşilor locali să iniţieze şi să participe la emiterea sau adoptarea unor acte administrative dacă au vreun interes personal” şi prevăd că evaluatorul care stabileşte preţul imobilelor aflate în proprietatea statului trebuie stabilit printr-o licitaţie publică. Dacă Primăria Râmnicu Vâlcea nu demonstrează că au fost respectaţi aceşti paşi, vânzarea va fi revocată în următoarea şedinţă de consiliu local. 

Terenul a fost concesionat Marianei Gutău pentru un preţ anual de 28.40 dolari, adică 2.36 dolari pe lună. Concesionarea a avut loc în două tranşe, prima - vizând 19 mp, în 1996, iar restul în 2010: 10 mp - teren trotuar, la parterul unui bloc de locuinţe, unde a fost construit notariatul.

Notariatul se află la parterul unui bloc de locuinţe, în apropierea mall-ului vechi din Râmnicu Vâlcea, adică în „buricul târgului”, într-o zonă „cu vad”.

Ca să nu mai existe probleme cu „ieşirea în consolă”, concesionată ulterior, a cărei legalitate este aspru contestată de cei care consideră întreaga afacere cu „iz penal”, anul trecut, tot printr-o hotărâre de Consiliu Local „cu cântec”, s-a aprobat trecerea terenului cu pricina din domeniul public în domeniul privat. La finele lunii trecute, tot la iniţiativa soţului şi cu semnătura unuia dintre viceprimari, s-a pus în discuţie o hotărâre de vânzare a „terenului proprietate privată a municipiului Râmnicu Vâlcea”, fiind aprobată, pe data de 30 iulie, anul curent, vânzarea acestei suprafeţe

 

Primarul consideră că povestea are miză politică

După ce întreaga speţă a fost dezvăluită de presă, primarul Mircia Gutău a catalogat povestea ca având „substrat politic”, menţionând despre vânzarea, „în condiţiile legii”, a suprafeţei de teren concesionată în ultimii 24 de ani, către Notariatul Public Mariana Gutău: „Întregul demers s-a bazat pas cu pas pe legislaţia în vigoare din domeniu, beneficiind de avizele de specialitate ale juriştilor din cadrul Primăriei municipiului”, invitându-şi oponenţii politici „să atace în contencios administrativ, la Instituţia Prefectului, această Hotărâre de Consiliu”

„Mai amintesc că acest demers a fost iniţiat prin HCL nr. 21/2019, privind suplimentarea suprafeţei de teren concesionată prin contractul nr. 16265/14.08.1996, hotărâre care a fost aprobată în unanimitate de către cei 23 de consilieri locali în funcţie... Subliniez că o astfel de procedură a mai fost aplicată în numeroase alte situaţii la nivelul municipiului şi legalizată tot prin hotărâri ale Consiliului Local (spre exemplu: terenurile iniţial concesionate şi ulterior vândute pentru spaţii comerciale alimentare în zona centrală sau pentru mai multe firme din Parcul Industrial Sud), doar că, în absenţa unei mize electorale, nu au stârnit oprobiul...”, mai susţine edilul Mircia Gutău.

Prefectura susţine că s-a comis o ilegalitate

Prefectura a emis joi, 13 august un comunicat de presă pe această temă, în care precizează: „Pentru corecta informare a cetăţenilor, ca urmare a unor informaţii apărute în spaţiul public despre  Hotărârea Consiliului Local Râmnicu Vâlcea nr. 179/30 iulie 2020, privind vânzarea unui teren în suprafaţă de 29 mp, aflat în proprietatea privată a municipiului, Instituţia Prefectului – Judeţul Vâlcea face următoarele precizări: 

 

Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea a transmis Instituţiei Prefectului, prin adresa nr. 28472/4 august 2020, hotărârile consiliului local nr. 168 - 187 din data de 30 iulie 2020, pentru verificarea legalităţii, iar prin adresa nr. 29357 din data de 11 august 2020, Primăria a solicitat avizul de legalitate pentru HCL nr. 179/30 iulie 2020.

 

Instituţia Prefectului a răspuns solicitării Primăriei Râmnicu Vâlcea în data de 12 august 2020, în sensul că, verificând HCL nr. 179/30 iulie 2020, s-a constatat faptul că aceasta a fost adoptată cu încălcarea prevederilor art. 136, alin. 1 şi ale art. 228, alin. 4, din OUG 57/2019, privind Codul Administrativ, care interzic aleşilor locali să iniţieze şi să participe la emiterea sau adoptarea unor acte administrative dacă aceştia au vreun interes personal, precum şi pe cele ale art. 363, alin. 6, din aceeaşi ordonanţă, care prevede selectarea, prin licitaţie publică, a unui evaluator pentru stabilirea preţului de vânzare a imobilelor aflate în proprietatea statului.  

 

În urma verificării de legalitate, Instituţia Prefectului a solicitat Primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea, prin adresa nr. 10926/12 august 2020, documente în dovedirea respectării prevederilor legale mai sus menţionate, precum şi a documentului din care rezultă modalitatea de selecţie a evaluatorului. În cazul în care autoritatea nu poate face dovada respectării acestor prevederi legale, s-a solicitat revocarea actului în următoarea şedinţă de consiliu local”, se mai precizează în reacţia Prefecturii. 

Vă mai recomandăm şi:

Amănunte tulburătoare despre moartea unui poliţist criminalist din Vâlcea: „A mers 40 km să-şi cumpere o funie...”

VIDEO Scandal la vârful administraţiei locale din Râmnicu Vâlcea. Primarul, despre un rival: „A căzut ca dobitocul în cap“ 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite