Salvatorii, despre bărbatul care a făcut circ încercând să se sinucidă pe Muntele Arnota: „Am adus aici zeci de maşini! Ce-ar fi fost să fie totul cu factură?”

Salvatorii, despre bărbatul care a făcut circ încercând să se sinucidă pe Muntele Arnota: „Am adus aici zeci de maşini! Ce-ar fi fost să fie totul cu factură?”

Zeci de poliţişti, pompieri, salvamontişti şi mineri au căutat patru ore un bărbat care a încercat să se sinucidă pe Muntele Arnota - Vâlcea; Foto Adevărul

Victimele bărbatului de 46 de ani le-au reproşat însă salvatorilor că nu se mişcă prea eficient. „Cum vă permiteţi să vorbiţi aşa? Statul vă plăteşte să căutaţi şi voi staţi de bârfe?”, a strigat la salvatori fratele victimei.

GALERIE FOTO

Întâmplarea s-a petrecut în zona Carierei de calcar Bistriţa, lângă Mănăstirea Arnota, iar detalii din operaţiunea de căutare am aflat chiar de la şeful Salvamont Vâlcea, Mircea Lera, unul dintre cei care au participat la misiune. Acesta ne-a povestit în exclusivitate cum au decurs scotocirile.

Bărbatul care a ameninţat că-şi pune capăt zilelor este din Berbeşti – Vâlcea, are 46 de ani şi doi copii, dintre care unul major. Este de mai mult timp în certuri cu soţia, şi se pare că şi în plin proces de divorţ. 

A convins-o să meargă împreună la Mănăstirea Arnota, să se roage, ca să se împace. Pe drumul spre mănăstire, pe Muntele Arnota, în zona carierei de piatră a încercat să se arunce cu maşina de pe serpentine. Planul nu i-a reuşit, în schimb autoturismul s-a defectat după ce s-a izbit de bolovanii de pe marginea drumului. 

Bărbatul a coborât din maşină şi s-a făcut nevăzut. Soţia a alertat autorităţile la 112, iar în zonă au fost trimise nenumărate echipaje. Zeci de poliţişti, pompieri, salvamontişti, echipaje de ambulanţă, SMURD şi Descarcerare au ajuns la faţa locului şi l-au căutat pe bărbat ore bune de la baza muntelui până la vârf, în timp ce acesta se ascundea, nu este clar din ce motive. Într-un final, după un adevărat circ,  l-au descoperit în albia unui pârâu, acuzând că a suferit mai multe traumatisme, pentru care a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe, de unde a fost externat după câteva ore de investigaţii. 

Muntele Arnota şi Cariera de calcar Bistriţa din Vâlcea, locul unde un bărbat din Berbeşti a vrut să-şi pună capăt zilelor; Foto Adevărul

A vrut să se arunce de pe serpentine cu maşina

„A vrut să sară de pe una din serpentine, deşi n-ar fi avut şanse să moară, nici dacă se răsturna. A lovit maşina într-o piatră, stâncă, ceva, că şi-a distrus baia de ulei şi a rupt şi arcul de la maşină. Şi nu s-a mai răsturnat. Apoi a dispărut din zonă. El voia să rezolve, probabil, în acest mod şi problema cu soţia”, crede şeful Salvamont Vâlcea. 

Serpentinele de pe Muntele Arnota - Vâlcea; Foto Adevărul

S-a speriat de maşinile cu girofaruri şi s-a ascuns

„Când au venit cei de la Poliţie, Pompieri, Ambulanţă, cu girofarurile puse, şi-a dat seama ce a făcut şi a fugit”, crede salvatorul. Sătenii s-au speriat şi ei când au văzut atâtea maşini cu girofaruri în funcţiune trecând spre Mănăstirea Bistriţa, care se află la baza Muntelui Arnota, lângă Cheile Bistriţei şi lângă care este un focar de coronavirus. 

La poarta Mănăstirii Bistriţa există un Centru de Îngrijire şi Asistenţă Socială unde au fost diagnosticate 60 de persoane cu SARS – CoV -2, angajaţi şi beneficiari. Motiv pentru care localnicii s-au speriat, crezând că acţiunea autorităţilor are legătură cu focarul. Apoi au văzut cum echipajele merg pe munte spre Carieră şi Mănăstirea Arnota. Iar veştile au început să curgă cu repeziciune, mai ales că la căutări au fost implicaţi şi angajaţi ai Minierei, care cunoşteau foarte bine zona. Şi cu toate acestea, bărbatul care ameninţase cu sinuciderea era de negăsit.

Mircea Lera crede că acesta s-a speriat când a văzut atâtea forţe de intervenţie: „Să vii cu zeci de maşini: 4-5 maşini de poliţie, 4-5 de pompieri, echipaj de SMURD, descarcerare, ambulanţă, toţi cu girofaruri! Ce-ar fi fost să fie totul cu factură?”, întreabă retoric şeful Salvamont Vâlcea.

Locul unde a fost găsit bărbatul care a încercat să se sinucidă pe Muntele Arnota - în albia unui pârâu; Foto Adevărul

Gest premeditat

În maşină, pe spatele unei facturi, s-a găsit un bilet de adio, ceea ce denotă cu gestul vâlceanului a fost premeditat. Un bilet despre care autorităţile au refuzat să ofere amănunte.  

Mai mult, pe surse am aflat că persoana în cauză nu este la prima tentativă de sinucidere. Tot pe fondul neînţelegerilor în familie, a mai încercat în două rânduri să-şi pună capăt zilelor. O dată s-a răsturnat cu maşina într-un lan de porumb.

Căutat de la baza muntelui, până la vârf

La cercetări au luat parte şi rude de-ale victimei: fratele şi fiul, anunţaţi de femeie despre intenţia de sinucidere a berbeşteanului. Pe fratele victimei, şeful salvamontiştilor l-a găsit spre Vârful Păpuşa, unde s-a dus să caute, bănuind că poate s-a dus să se arunce de pe stâncile de deasupra Cheilor Bistriţei. 

 „M-am băgat pe după lemne, pe după stânci, pe unde era mai periculos. Un localnic căruia i-am salvat în urmă cu câteva săptămâni iedul de pe stânci chiar şi-a făcut griji: „Aoleu, să nu vă duceţi pe acolo, a mai căzut unul şi a murit!”, mi-a spus acesta. Pe stânci am dat de un bărbat pe care l-am întrebat dacă a văzut ceva. I-am vorbit omeneşte, neştiind cine este şi chiar i-am împărtăşit bănuielile mele, că este posibil ca cel căutat să se ascundă. De obicei aşa se întâmplă, când vin cei de la Poliţie cu girofarurile pornite, oamenii se sperie şi se ascund. I-am propus să-l căutăm împreună. Între timp au mai venit şi alţi salvamontişti pe care i-am trimis sus pe munte, pe Arnota. M-am gândit că ar fi avut timp să iasă deasupra mănăstirii. I-am trimis pe traseu, că poate reuşesc ei să-l găsească”. 

Abia mai târziu, avea să afle Mircea Lera că cel cu care căuta era chiar fratele victimei, între timp li s-a alăturat şi fiul acestuia, în zona Bisericii „La peri”, aflată tot pe munte. 

„Statul vă plăteşte să căutaţi şi voi staţi de bârfe?”

Cele două rude au avut parte în timpul căutărilor şi de un incident mai neplăcut, după cum aveam să aflăm de la martori, ulterior. Au asistat fără voie la discuţia dintre doi salvatori: „Ai văzut c..va, plângea după ăsta şi primea mesaje de la ălălalt. Mai bine se arunca, îl luam cu targa... terminam bâlciul, aşa stăm ca proştii de trei ore pe aici. Şi aşa, ea se preface...”.

„Cum vă permiteţi să vorbiţi aşa? Statul vă plăteşte să căutaţi şi voi staţi de bârfe?”, i-a întrebat fratele victimei.

Mănăstirea Arnota din Costeşti - Vâlcea, Foto Adevărul

A căzut pe povârniş în albia unui pârâu

Într-un târziu, după patru ore de scotociri, bărbatul a fost găsit într-un loc pe care echipajele îl verificaseră, confirmând bănuielile şefului de la Salvamont: „Le-am şi spus celorlalţi salvatori: noi căutăm pe aici, şi cum nici nu vezi bine din cauza tufelor, a boscheţilor, uite aşa ne ocoleşte, vine în partea cealaltă de unde căutăm noi! Şi aşa a şi făcut! În pârâul unde până la urmă l-am găsit, accidentat, acolo am fost prima dată şi eu şi minerii, şi nu era nimic! Iar după 3 - 4 ore era acolo! S-a tot ferit de noi până când a alunecat pe coastă şi a căzut pe povârniş, în albia pârâului”. 

Locul unde a fost găsit era un fel de râpă, formată de un pârâu care curge numai când plouă în zonă, lângă birourile Carierei de calcar Bistriţa, pe unde trece şi o conductă a Minierei. „Era primul loc în care-l căutasem, ceea ce m-a determinat să cred că s-a speriat şi în tot acest timp de fapt s-a ascuns de noi... Este un şipot.  Cred că el a alunecat vreo 7 – 8 metri, dar nu vertical, ci pe coastă. Am legat targa în corzi, pentru că era periculos pentru salvatori să-l scoată de unde căzuse. 

De coborât, l-am coborât... că eu l-am lansat cu coarda, iar coarda mea are vreo 55 de metri şi am trecut de 40 m, ca să-l aducem în drum. A fost tot timpul legat, că altfel ne putea scăpa din  mână. În sus era greu de scos. Dacă nu era cu coardă, ar fi fost o problemă pentru pompierii de la ISU... Cam 35 – 40 de metri a fost lansare targă cu coarda”, mai spune Mircea Lera. 

„Dacă s-a accidentat grav, cum l-au lăsat să plece din spital?”

Acesta nu crede însă că bărbatul s-a accidentat grav, ci că mai degrabă s-a prefăcut, ca să nu fie tras la răspundere pentru ce a făcut: „El se tot văita, dar nu s-a lovit, că l-am văzut de atunci. Se văita, dar îşi mişca picioarele, gâtul, mâna... L-au dus la spital, şi seara l-au şi trimis acasă. Au ajuns pe la 16 şi ceva, l-au ţinut până pe la 19 – 20:00 şi apoi l-au lăsat să plece. Dacă era atât de grav îl mai trimiteau acasă? Nici măcar un tomograf nu i-au făcut. Ce se va întâmpla de aici înainte...”

Vă mai recomandăm şi:

Un bărbat a încercat să se arunce cu maşina de pe stânci, lângă Mănăstirea Arnota din Vâlcea. Se certase cu soţia

FOTO Şeful Salvamont, despre salvarea copiilor din prăpastia de pe Cozia: „A fost crâncen, am două geci pline de sânge

 

 

Operațiune de salvare a unui bărbat care a încercat să se sinucidă pe Muntele Arnota din județul Vâlcea Foto Adevărul 

Imagini din aceeasi galerie
  • Operațiune de salvare a unui bărbat care a încercat să se sinucidă pe Muntele Arnota din județul Vâlcea Foto Adevărul 
  • Operațiune de salvare a unui bărbat care a încercat să se sinucidă pe Muntele Arnota din județul Vâlcea Foto Adevărul 
  • Muntele Arnota cu Cariera de Calcar Bistrița din Costești - Vâlcea Foto Adevărul
  • Schitul Păpușa de pe Muntele Arnota din comuna Costești - Vâlcea Foto Adevărul
  • Mănăstirea Arnota de pe muntele cu același nume din comuna Costești - Vâlcea Foto Adevărul
  • Drumul cu serpentine de pe Muntele Arnota până la mănăstirea cu același nume din Costești - Vâlcea Foto Adevărul
  • Cheile Bistriței din comuna Costești - Vâlcea intrare în Parcul Național Buila - Vânturarița Foto Adevărul
  • Muntele Arnota luminat de Cariera de calcar Bistrița din Costești - Vâlcea Foto Adevărul
  • Panorama de pe Muntele Arnota cu așezarea de la poale - comuna Costești și Mănăstirea Bistrița - Vâlcea Foto Adevărul  
  • Zeci de poliţişti, pompieri, salvamontişti şi mineri au căutat patru ore un bărbat care a încercat să se sinucidă pe Muntele Arnota - Vâlcea; Foto Adevărul
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările