„S-o găsim pe Tania“, pagina de Facebook virală creată din disperarea unui om al cărui cal a fost furat. „Este o iapă din rasa Huţul extrem de blândă şi cuminte“

„S-o găsim pe Tania“, pagina de Facebook virală creată din disperarea unui om al cărui cal a fost furat. „Este o iapă din rasa Huţul extrem de blândă şi cuminte“

Iapa Tania a fost furată săptămâna trecută dintr-o comună din nordul judeţului Vâlcea, de pe Valea Oltului, Foto: Facebook

O iapă a fost furată în urmă cu o săptămână din localitatea Drăgăneşti, de lângă Brezoi, judeţul Vâlcea. În disperare de cauză, după ce au alertat Poliţia din localitate şi din judeţele învecinate, proprietarii s-au hotărât să creeze şi o pagină de Facebook în care să posteze semnalmentele şi poze cu iapa dispărută şi să ceară ajutorul internauţilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru găsirea animalului sau indicii care să ajute, vâlcenii oferă recompensă de până la 5.000 de lei.

„Tania este o iapă rasa Huţul, în vârstă de 7 ani. Este un animal extrem de blând şi cuminte. A fost furată în noaptea de sâmbătă spre duminică (în urmă cu o săptămână – n.r.) Semne distinctive: - marcaj / Danga pe ambele părţi: 115 L pe partea dreaptă şi O 9 pe partea stângă; - semn alb mic în frunte; - ambele picioare din spate de culoare albă în zona copitei; - coama de culoare neagră; - constituţie robustă / musculatură gât pronunţată; - microcip 986000003702997; - iapa are în această perioadă a anului părul mult mai mare ca de obicei şi ca ceilalţi cai, fiind o trăsătură specifică rasei.” 
 
Pagină de Facebook pentru găsirea unei iepe furate din judeţul Vâlcea, pentru care se oferă recompensă de 5000 de lei
 
Nu lipseşte persoana de contact şi numărul de telefon (Vladimir, 0765 439 349), precum şi rugămintea de distribuire a anunţului. „Ne este de mare ajutor orice informaţie pe care ne-o puteţi oferi, o distribuire a acestui mesaj sau o întrebare la prieteni sau vecini. Mulţumim!”
 
Anunţul postat în data de 1 februarie a avut nu mai puţin de 1500 de distribuiri, peste 1700 de vizualizări şi sute de comentarii, în nici 3 zile.
 
Reacţiile sunt diverse, de la glume mai mult sau mai puţin inspirate, la comentarii răutăcioase sau mesaje de încurajare. „Bunul domn să sfătuiască pe cei care au pus mâna pe căluş să găsească o cale s-o înapoieze”, „Niste ordinari. Sper să o găsiţi repede. Doamne ajută!”. 
 
Alţii sunt de părere că Tania: „E salam de Sibiu, e bunnnn”, sau „O fi trecut vama cladestin”.
 
Paşaportul Taniei, Foto: Facebook
 
„De regulă hoţii de cai ştiu ce să facă în astfel de situaţii, taie animalul imediat sau fac imposibilă citirea microcipului (fără să divulg metoda, pentru a nu instrui şi alţi viitori hoţi). Şansele să fie în viaţă sunt sub 1%”, afirmă un internaut. 
 
Este completat de altul: „De luat... A luat-o cineva care ştia bine locul... Nu îndrăznea nimeni din "afară" să vină fără ca să fie bine informat...”
 
Există şi internauţi care sunt de părere că trebuie urmărite camerele de luat vederi din zonă (care nu prea există pe Valea Oltului, în zona amintită), menţionând un alt caz, mult mai cunoscut, în care a dispărut bustul de bronz al întemeietorului staţiunii Călimăneşti, iar făptaşii nu se cunosc nici până astăzi.
 
Nu lipsesc nici sfaturile religioase: „Vă rog citiţi acatistul Sf. Mina cu credinţă, câteva seri, vă garantez că o găsiţi sau primiţi un semn... Dacă veniţi la oraş, la Vâlcea, plătiţi la „Toţi Sfinţii” (o biserică din Râmnicu Vâlcea – n.r.), vis a vis de CEC... acolo sunt şi Moaştele Sf. Mina.”
 
Alţii vin cu idei de genul: „Te-ai gândit să cauţi pe OLX sau pe „La jumate”, să contactezi pe cei ce vând cai fără poze?! Sunt foarte multe anunţuri! Eu zic că ar fi o variantă de căutare!”, sfătuieşte un internaut. Altul recomandă: „Du-te în târgul de săptămână, poate încearcă să o vândă mai repede”. 
 
Semnalmentele iepei, Foto: Facebook
 
Există şi internauţi care confundă cipul cu GPS-ul: „Dacă tu ai cipul pus la cal, mergi la sediu veterinar şi imediat ţi-o găseşte”. 
 
Alţii sunt de părere că prietenii sunt de vină: „Gândeşte-te cu cine eşti "PRIETEN" - acela a vândut pontul. Nimeni nu atacă la nimereală.” 
 
Printre atâtea sfaturi sau comentarii neispirate, cineva concluzionează: „Noi toţi, care scriem comentarii pe această pagină, ar trebuie să-i dăm acestei persoane o mică speranţă că o va găsi pe "Tania".
citeste totul despre: