Rodia, elixirul tinereţii: previne cancerul, îmbătrânirea şi bolile cardiace: „Este cel mai potent antioxidant”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simbol al nemuririi si al fertilităţii în Antichitate, rodia conţine de trei ori mai mulţi antioxidanţi decât ceaiul verde, motiv pentru mulţi cercetători să considere fructul originar din Asia o adevărată armă împotriva îmbătrânirii.

Dincolo de aspectul plăcut, seminţele roşii, uşor acrişoare, sunt o importantă sursă de vitamine şi săruri ce asigură o funcţionare optimă a organismului. Pe lângă vitaminele  A, C şi D, rodia mai conţine calciu, fier şi potasiu, factori importanţi pentru reglarea digestiei şi prevenirea bolilor de inimă. 

Cel mai important însă, rodia este cel mai bogat fruct în antioxidanţi, studii recente subliniind faptul că  acest fruct conţine o cantitate mai mare de substanţe ce combat radicalii liberi decât alte fructe sau ceaiul verde, de exemplu.

“Rodiile conţin astfel trei tipuri de polifenoli antioxidanţi: tanini (cu efect antiinflamator  – în special granatină şi punicalagină) care reduc riscul cardiovascular şi protejează de demenţă, antocianine şi acid ellagic. Într-un studiu din 2008, sucul de rodii a fost cel mai potent antioxidant şi a inhibat cel mai puternic oxidarea colesterolului rău dintre toate băuturile selecţionate”, explică doctorul Răzvan Ioan Traşcu, pe blogul său.

Conţine 40 % din necesarul zilnic de vitamin C

Potrivit medicului Răzvan Traşcu, consumul de rodii este recomandat tot mai mult pentru stimularea imunităţii, un fruct conţinând până la 40 % din necesarul zilnic de vitamina C, controlarea colesterolului şi ameliorarea circulaţiei şi bolilor cardiovasculare . 

„Rodiile scad tensiunea sistolică fiind utile în hipertensiune, curăţă arterele de placa de aterom responsabilă de boala coronariană şi reduc evoluţia aterosclerozei, fapt care poate reprezenta un punct de cotitură în prevenţia şi tratamentul bolilor de inimă”, mai aratămedicul de familie Răzvan Traşcu.

Mai multe studii realizate de cercetători americani sugerează faptul că rodia previne răspândirea celulelor canceroase în corp şi inflamaţiile care distrug celulele cerebrale, în maladia Alzheimer.  Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, rodia este considerat şi un remediu împotriva îmbătrânirii pielii, fructul având totodată proprietăţi antiinflamatoare.

Lucruri mai puţin ştiute despre rodie

Considerat unul din simbolurile zeiţei Hera, protectoarea căsniciei în mitologia greacă, rodia  este în prezent un simbol al fertilităţii şi prosperităţii în religia hindusă. 

Evreii consumă rodia în zile de sărbătoare, aceştia fiind convinşi că fructul este un simbol dreptatii, întrucât cele 613 ale rodie ar corespunde cu cele 613 porunci ale Torei, ansamblul legilor şi judecăţilor conţinuţe în scriptura evreiască. Datorită formei, fructul, care este de altfel cunoscut în mai multe ţări şi sub denumirea de „grenade”,  a dat numele grenadei de mâna.  De asemenea, rodia este simbolul heralidic al oraşului Granada, din Spania.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite