Rezultatele finale la europarlamentare au fost întârziate în Vâlcea din cauza unei secţii. Râmnicu Vâlcea, „oraşul lui Gutău”, câştigat de USR -PLUS

Rezultatele finale la europarlamentare au fost întârziate în Vâlcea din cauza unei secţii. Râmnicu Vâlcea, „oraşul lui Gutău”, câştigat de USR -PLUS

„Hackerville”, „oraşul lui Gutău” în portofoliul Alianţei 2020 USR - PLUS Foto Cătălin Vezetiu

Rezultatele finale ale alegerilor europarlamentare au fost întârziate în judeţul Vâlcea de o singură secţie unde a fost nevoie ca voturile să fie renumărate, în urma neregulilor constatate de Biroul Electoral Judeţean. Râmnicu Vâlcea, cunoscut ca „oraşul lui Gutău”, primarul care a reuşit să recâştige alegătorii de trei ori, chiar şi după ce a făcut puşcărie, este de astăzi în portofoliul USR - PLUS.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dacă la nivel judeţean Vâlcea „se colorează” în galben, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, datorită liberalilor, situaţia este la fel de surprinzătoare şi pentru municipiul Râmnicu Vâlcea, unde o alianţă de formaţiuni noi pe eşicherul politic reuşeşte să învingă în „oraşul lui Gutău”, aşa cum era cunoscută până acum reşedinţa de judeţ. PSD şi PNL au pierdut în faţa Alianţei 2020 USR - PLUS, în contextul în care primarul Mircia Gutău (PER) şi-a rugat susţinătorii să voteze cu PSD. 
 

Râmnicu Vâlcea s-a împărţit între susţinătorii celor trei formaţiuni, scorul fiind unul destul de strâns. Între primul şi al doilea loc au făcut diferenţa aproximativ 1000 de voturi, iar între cel de-al doilea şi cel de-al treilea un pic peste jumătate, adică 533 de voturi. Peste 30.000 de alegători au votat astfel: 11.573 de votanţi au ales Alianţa USR - PLUS, 10.573 - PSD şi 10.040 - PNL. 

Într-un judeţ „roşu”, un oraş schimbător şi surprinzător
 
Deşi într-un judeţ „roşu”, în ultimii 30 de ani municipiul Râmnicu Vâlcea nu a fost mereu de partea Partidului Social Democrat. După Revoluţie, Râmnicu Vâlcea a fost condus de cel mai vârstnic primar la acea vreme din România, Iosif Cătană, care din păcate, nu a putut să-şi ducă mandatul până la capăt. Apoi în perioada 1992 - 1996, la conducerea oraşului a venit un social-democrat: Valer Tudor. Următorul mandat a aparţinut unui ţărănist care a câştigat alegerile din partea Convenţiei Democratice (formată din liberali şi ţărănişti) - Sorin Zamfirescu.În perioada 2000 - 2004, municipiul a revenit la PSD, prin Traian Sabău. Din 2004 până în 2010, oraşul a aparţinut PDL - sub conducerea actualului primar - Mircia Gutău. este perioada în care au început problemele cu legea ale acestuia şi în 2010, şi-a lăsat locul unuia dintre viceprimarii săi - Romeo Rădulescu, până în 2012. 
 
În 2012, oraşul a fost câştigat de liberali - la conducerea primăriei venind Emilian Frâncu. Nici acesta nu a putut să-şi ducă mandatul până la capăt, tot din cauza problemelor penale, iar la cârma primăriei au venit ca interimar pesedistul Gigi Matei. Din 2016, primăria a fost recâştigată de Mircia Gutău, de această dată din partea PER, care s-a declarat susţinător al PSD.
 
Despre cum s-a votat duminică în Vâlcea, găsiţi mai multe amănunte aici.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: