Reacţia primarului care cere statului despăgubiri de 10,5 milioane de euro despre al doilea dosar de corupţie: „A doua oară m-au condamnat de frică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircia Gutău, primarul din Râmnicu Vâlcea; Foto: FB Mircia Gutău
Mircia Gutău, primarul din Râmnicu Vâlcea; Foto: FB Mircia Gutău

Primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircea Gutău, achitat într-un dosar de corupţie, a fost condamnat într-un alt dosar tot pentru corupţie. Intervenţia sa într-o emisiune televizată a iscat vii dezbateri în mediul online, cea mai vehementă fiind a unui general SRI în rezervă.

   GALERIE FOTO

Ambele condamnări care vizează cumpărarea la suprapreţ a unor locuri de joacă şi luare de mită au fost date pentru fapte petrecute în timpul primului său mandat, Gutău fiind acum la cel de-al treilea mandat de edil. În primul dosar de corupţie a fost achitat după ce a contestat la CEDO decizia de condamnare la închisoare. Condamnarea cu suspendare din celălalt dosar rămâne însă valabilă. După contopirea dosarelor, a rămas în vigoare cea mai mare, respectiv cea pentru mită.

La sfârşitul săptămânii trecute, ca urmare a acestei achitări,  Mircia Gutău a dat statul în judecată şi a cerut daune morale şi materiale de 10,5 milioane de euro, pentru cei 12 ani de procese, din care o parte i-a petrecut în închisoare.

General SRI în rezervă, nemulţumit de „imacularea mediatică” a primarului

Sâmbătă seara, Mircia Gutău a fost invitat într-o emisiune la Realitatea TV, care a iscat dezbateri aprinse în mediul online din partea celor care consideră solicitarea de daune drept o „impertinenţă” din partea primarului care mai are la activ o condamnare pentru corupţie şi nu este atât de „imaculat” precum pretinde. Printre nemulţumiţi se numără şi un general SRI în rezervă, fost şef al Serviciului Juridic, Dumitru Dumbravă, a cărui reacţie a devenit virală, fiind prezentată şi de postul TV menţionat.

Dumbravă l-a criticat dur, în postarea sa, pe moderatorul emisiunii, Cozmin Guşă, fiindcă l-a prezentat pe Mircia Gutău ca pe o victimă a abuzurilor din justiţie, fără să menţioneze şi restul problemelor penale ale edilului vâlcean.

„Domnul Guşă (...) afirma că "Mircia Gutău nu a făcut nimic, dar a făcut puşcărie". Aştept să văd dacă până la sfârşitul emisiunii, ne va spune că, dincolo de condamnarea de la Înalta Curte, domnul Mircia Gutău zis "Inocentul" mai are o condamnare de x ani si 6 luni pentru abuz în serviciu dată de Curtea de Apel Craiova...”, a menţionat generalul SRI.

Generalul SRI Dumitru Dumbravă - care a făcut mai multe declaraţii controversate privind justiţia şi colaborarea sistemului judiciar cu SRI - a fost trecut în rezervă începând cu data de 1 septembrie 2018.

Ce spune Gutău despre al doilea dosar: „O minciună ordinară”

„A fost o condamnare cu suspendare care s-a contopit cu cealaltă (în care a fost achitat şi pentru care cere acum despăgubiri – n.r.). Rămâne la dosar (condamnarea - n.r.), ce să faci. O minciună ordinară! M-a obligat (instanţa de judecată - n.r.) să dau contravaloarea locurilor de joacă. Mi-am vândut apartamentul”, a declarat telefonic pentru "Adevărul" primarul Mircia Gutău.

Mircia Gutău este primar la al treilea mandat, de această dată din partea PER. Este considerat cel mai popular, dar şi cel mai controversat primar pe care l-a avut municipiul Râmnicu Vâlcea, de la Revoluţie încoace. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite