Războiul mansardei arse din Râmnicu Vâlcea, alimentat de Primărie. „Locuim ca într-un ghetou“ FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuinţă din mansarda de lemn arsă a blocului din Râmnicu Vâlcea avariată de apa folosită la stingerea focului Foto Adevărul
Locuinţă din mansarda de lemn arsă a blocului din Râmnicu Vâlcea avariată de apa folosită la stingerea focului Foto Adevărul

Mansarda din lemn a unui bloc comunist din Râmnicu Vâlcea a fost distrusă de un incendiu în 26 aprilie. Un număr de 11 locuinţe, toate de la mansardă, au fost avariate total sau parţial, de flăcări. Acum se caută vinovatul: constructorul, autorităţile sau chiar proprietarii?

Incendiul a scos la iveală o serie de nereguli, de la cele legate de construcţie în sine, de nerespectare a legislaţiei, până la lipsa actelor de vânzare-cumpărare şi a asigurărilor de locuinţe. 

Construită acum mai bine de 10 ani, de un antreprenor privat din Sibiu, cu acordul a 2/3 dintre membrii asociaţiei de proprietari, mansarda nu a fost recepţionată la final, pentru că Primăria a constatat că nu a fost respectată autorizaţia de construire. 

GALERIE FOTO CU MANSARDA UNUI BLOC DIN RÂMNICU VÂLCEA CARE A ARS

Practic, construcţia nu a fost în legalitate în toţi aceşti ani, iar instituţiile statului nu au făcut nimic în tot acest timp, au închis ochii la nereguli. 

Dezastrul, inevitabil, a lovit. Oamenii de la mansardă au rămas fără acoperiş deasupra capului, iar ceilalţi locatari, 80 familii, se plâng de problemele cauzate de incendiu: mizerie, apa de ploaie care se scurge în apartamente şi pe casa scării, mirosul îngrozitor şi pericolul permanent. 

Imagini de coşmar cu ce a rămas din mansarda blocului care a ars în Râmnicu Vâlcea (Sursă: Primăria Râmnicu Vâlcea)

    

O parte dintre proprietarii de la mansardă refuză să renunţe la locuinţe, sperând că vor fi despăgubiţi. Restul s-a dus fie la rude, fie în chirie, acestora Primăria achitându-le câte 200 euro/lună, timp de un an, sub formă de ajutor. Constructorul din Sibiu este în faliment, iar lichidatorul judiciar se ocupă acum de punerea în legalitate a mansardei.

Între locatarii de la ultimul nivel şi restul vecinilor mocneşte acum un război al nervilor, pentru că ultimii, în urma discuţiilor cu administraţia publică locală, vor ca mansarda să fie demolată de pe ultimele două din cele şase scări ale blocului.

„Nu s-a pus în discuţie ca locuinţele să fie refăcute, ci doar demolate”

Incendiul a izbucnit în data de 26 aprilie, din cauza unei prize neizolată corespunzător dintr-unul din apartamente. Flăcările s-au propagat rapid, scheletul fiind din lemn cu plăci de OSB şi au mistuit mai multe locuinţe. Restul apartamentelor din mansardă au fost avariate în urma intervenţiei pompierilor: apa s-a infiltrat în materialul izolant (vata de sticlă) al acoperişului, iar acesta a cedat sub presiunea greutăţii.

   

Primăria Râmnicu Vâlcea a anunţat că instanţa de judecată nu i-a permis, după incendiu, nici să cureţe, nici să demoleze mansarda, pentru că nu are nici o calitate procesuală în speţă, în lipsa recepţiei finale. S-a făcut recurs, iar prima înfăţişare va avea loc pe data de 19 iulie, la Tribunalul Vâlcea. Doar şase dintre cei 11 proprietari au fost chemaţi în instanţă.

Locatarii mansardei în schimb atrag atenţia că aceasta a fost recepţionată parţial şi se întreabă de ce autorităţile nu au constatat de la bun început că nu este respectată legislaţia. Oamenii menţionează că locuinţele s-au cumpărat pe bază de antecontract, încă din faza de construcţie, document cu ajutorul căruia şi-au făcut buletine pe respectiva adresă, au încheiat contracte pentru utilităţi şi au înscris locuinţele în Cartea Funciară, la secţiunea „Sarcini”. 

Mansarda blocului care a ars în aprilie 2022 în Râmnicu Vâlcea Foto captură video

Mansarda blocului care a ars în aprilie 2022 în Râmnicu Vâlcea Foto captură video

O parte dintre ei nu sunt de acord cu demolarea, consideră că unele dintre locuinţe pot fi refăcute de către proprietari şi sunt nemulţumiţi de faptul că autorităţile locale, în speţă conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea, au declarat public că nouă dintre apartamente sunt distruse total, în timp ce în realitate este vorba doar despre patru dintre acestea. O a cincea locuinţă are un singur perete ars. 

„Nu s-a pus nici o secundă în discuţie posibilitatea refacerii locuinţelor, ci doar a demolării totale. Ni s-a spus că nu ne permite Primăria, că nu vom primi aviz de la ISU, deşi pentru schimbarea parchetului nu este nevoie de aşa ceva”, spune oamenii. 

Tot aceştia atrag atenţia că în instanţă a fost prezentată o expertiză / evaluare doar a blocului, fără mansardă, că nici până acum nu s-a încercat o protejare a locuinţelor avariate, motiv pentru care şi restul locatarilor suferă în continuare: „Nu există nici măcar o prelată, ca să împiedice elementele arse să fie preluate de vânt sau să nu mai pătrundă apa”. 

Oamenii sunt nemulţumiţi că au fost debranşaţi de la utilităţi şi obligaţi astfel să se mute, iar soluţiile oferite sunt doar temporare - plata parţială a chiriei pe timp de un an. 

„Este inuman să trăim în astfel de condiţii: mizerie, miros, precipitaţii”

În schimb, restul locatarilor, celelalte 80 de familii, consideră că suferă sute de oameni pentru că patru familii de la mansardă refuză să renunţe la apartamente: „Nu putem să-i ajutăm, suntem şi noi afectaţi. Nu vedeţi în ce hal locuim, în ce mizerie? Ca într-un ghetou. Dacă vine o furtună, acoperişul o să zboare. Copiii sunt în pericol...”, spun ceilalţi locatari nemulţumiţi că nici măcar resturile incendiului nu au fost curăţate. 

Mansarda unui bloc de patru etaje din Râmnicu Vâlcea învăluită de flăcări şi fum

„I-am ajutat pe cei care au suferit să se mute, dar nu înţelegem de ce se comportă acum aşa. Suntem conştienţi că rămân fără case. Nu ştim în ce mod s-au construit, cu sau fără autorizaţie aceste apartamente, cum s-au cumpărat casele, dar este inuman ca şi pe noi să ne lase să trăim în astfel de condiţii: mizerie, miros, precipitaţii care se infiltrează prin acoperişul distrus. Mirosul se simte până la parter, mai ales când plouă”, zic ei. 

La fel ca Primăria, atrag atenţia că există pericolul ca resturile să cadă peste maşinile şi oamenii de la sol, deşi în cazul celor dintâi s-a luat decizia ca zona să fie restricţionată accesului auto, fiind izolată.

„Dacă nu li s-ar fi promis acoperiş, n-ar mai fi fost atât de porniţi împotriva noastră” 

Primăria consideră că singura soluţie pentru locatarii rămaşi este să-i dea în judecată pe păgubiţi, iar aceştia la rândul lor pe vecinul de la care a pornit incendiul şi pe constructor, dar recunoaşte: „Din acest carusel, cineva va avea de suferit“. 

Pretinde în schimb că nu ar fi avut nici o „portiţă legală” ca să oprească dezastrul din timp, înainte de finalizarea construcţiei şi de vinderea practic a locuinţelor. „Sunt pus în situaţia să protejez celelalte 80 de familii care stau în cele patru etaje plus parter, care nu au absolut nicio vină...”, a declarat primarul Mircia Gutău, într-o conferinţă de presă organizată pe această temă.

„Primăria profită de o situaţie. Într-o oarecare măsură, restul locatarilor sunt îndreptăţiţi să fie supăraţi pe situaţia creată involuntar. Se putea întâmpla la fel într-un apartament de la etajele inferioare. Dar, dacă n-ar fi avut promisiunea din partea Primăriei că li se va construi un acoperiş, nu ar mai fi fost atât de porniţi împotriva noastră. Nu sunt îndreptăţiţi acum să ceară demolarea mansardei, după ce şi-au dat acordul acum 15 ani”, mai atrag atenţia locatarii mansardei incendiate.

Vă mai recomandăm şi:

Instanţa de judecată a interzis demolarea mansardei blocului din Vâlcea distrusă de un incendiu: „Trebuie să protejez 80 de familii” FOTO VIDEO

Incendiu la indigo, după 14 ani. Din ce cauză zeci de apartamente au fost distruse, după ce o mansardă de bloc a fost mistuită de flăcări FOTO VIDEO

UPDATE Mansarda unui bloc din Râmnicu Vâlcea, cu cel puţin opt apartamente, învăluită în flăcări şi fum VIDEO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite