Război total între primarul şi viceprimarii de la Râmnicu Vâlcea. Victimele colaterale ale disputei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea, război pe faţă atât în plan real cât şi în online Foto colaj
Conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea, război pe faţă atât în plan real cât şi în online Foto colaj

Administraţia publică locală din Râmnicu Vâlcea se află într-un mare impas din cauza incapacităţii şi imposibilităţii de dialog între edil şi noii viceprimari.

După schema din Parlament, circul din campania electorală s-a mutat în Primăria din Râmnicu Vâlcea: acuze, hărţuiri, intimidări, bălăcăreli, ameninţări cu instanţa de judecată, toate sunt toate la ordinea zilei. 

Conflictul din instituţie este completat şi alimentat de declaraţii prin comunicate de presă, postate pe reţelele de socializare ale celor în cauză, sau pe site-ul Primăriei. 

Se duce un adevărat război, al nervilor, între primarul reales, Mircia Gutău, ajutat de asocierea PSD-PER, aşa zisa „Alianţă a binelui” şi majoritatea din Consiliului Local – reprezentată de aleşii PNL-USR-PLUS, denumită „Alianţa pentru Râmnic”.

Cea din urmă a impus doi viceprimari, pe care edilul şi consilierii care-l susţin refuză să-i recunoască, pe motiv că a fost realizată înaintea alegerii comisiilor de specialitate.

Ameninţări cu procese 

Secretarul general al municipiului a publicat pe site-ul Primăriei motivarea deciziei de a nu contrasemna hotărârea Consiliului Local de alegere a viceprimarilor, considerând-o ilegală. În plus, Ion Didoiu a anunţat prin aceasta că intenţionează să-i dea în judecată pe toţi consilierii PNL – USR – PLUS care „au postat articole hărţuitoare şi ameninţătoare pe reţelele de socializare... cu menţinerea unor comentarii publice calomnioase, defăimătoare la adresa mea şi a familiei mele... urmând ca pentru expunerea mincinoasă... insultătoare proferată la adresa mea să mă adresez instituţiilor abilitate...” 

Ameninţări cu dosare penale sunt de ambele părţi, consilierii liberali menţionând că toate deciziile luate se fac după consultarea prealabilă a unor specialişti.

Tentativa de umilire a noilor viceprimari 

Şicanele merg mai departe. Când cei doi viceprimari, Virgil Pîrvulescu şi Andrei Gheorghiu, s-au prezentat la serviciu, „după o săptămână întârziere”, li s-au oferit alte birouri decât cele tradiţionale, dintre care unul „debara”, pe un alt palier „chiar lângă WC-ul instituţiei”, fără nici o dotare care a fost achiziţionată ulterior. Fostele birouri mult mai spaţioase se află chiar lângă cel al edilului şef.

„Domnii Pîrvulescu şi Gheorghiu ar fi trebuit să vină la serviciu pe data de 11 noiembrie. Le-a luat o săptămână să îşi facă curaj şi s-au prezentat la muncă în data de 18 noiembrie... În aceeaşi zi am dat dispoziţie ca celor doi să le fie achiziţionate laptop-uri, imprimante şi telefoane mobile de serviciu”, a explicat edilul Mircia Gutău, pe pagina sa de Facebook.

Acesta a mai sancţionat şi modul în care unul dintre viceprimari a ales să facă public războiul din instituţie, în mediul online: „Consilierul local Pîrvulescu, ales viceprimar ilegal, din punctul meu de vedere, de către colegii lui din Consiliul Local, iar se dă în stambă şi face pe cameramanul prin Primărie. Postează un filmuleţ de toată jena, prin care se plânge că nu are laptop şi imprimantă şi nu stiu ce alte acareturi... Îi somez pe cei doi viceprimari să nu mai pună presiune pe secretarul general al Primăriei, ameninţându-l cu plângeri penale pentru că nu dă curs iniţiativelor total ilegale, făcute pe genunchi în sediul PNL”, a mai spus  primarul.

În clipul la care face referire edilul Mircia Gutău, viceprimarul Virgil Pîrvulescu prezintă noile birouri, dar şi motivele pentru care a solicitat consilieri personali. 

   

Vechile birourile, ocupate de sfătuitorii edilului

În vechile birouri ale viceprimarilor, edilul şi-a adus sfătuitorii: foştii viceprimari (care sunt şi consilieri locali - dintre care unul proaspăt demisionar) şi fostul city manager al oraşului. Cel din urmă este puternic contestat de opoziţia politică, din cauza salariului pe care-l primea. Din declaraţia sa de avere publicată pe site-ul Primăriei, reiese că în mai puţin de cinci luni a câştigat 56.500 lei.

Gheorghe Gogârnoiu a condus peste două decenii destinele Finanţelor publice vâlcene, înlocuindu-l, în luna mai, pe fostul administrator public al oraşului, Alexandru Ghibirdic, care s-a pensionat subit, după o viaţă petrecută în administraţia locală. Contestatarii fostului finanţist - şef, pensionar, îi reproşează acestuia dosarul penal pentru conflict de interese, cu care s-a ales după ce în perioada în care se afla în fruntea finanţelor a achiziţionat maşini pentru instituţie printr-o firmă în care acţiona şi fiul său.

Aminteam că între timp consilierul personal şi local, fostul viceprimar Eusebiu Veţeleanu şi-a dat demisia din CL, proces ce urmează să fie perfectat în şedinţa ordinară de joi, 26  noiembrie, pentru a deveni administrator public.

Consiliere pentru primar    

Edilul Mircia Gutău a declarat public că nu va fi de acord ca viceprimarii să aibă proprii consilieri personali, pe motiv că nu sunt fonduri: „Conform Legii, primarul are dreptul la şase consilieri personali. În realitate, sunt angajaţi doar trei, iar unul dintre ei este şef  de cabinet, adică face activitate de secretariat, tocmai pentru a nu creşte  inutil cheltuielile Primăriei... În ce priveşte angajarea celor patru consilieri personali pe care i-au cerut, transmit cu această  ocazie că viceprimarii nu au avut niciodată consilieri, aşadar cererea lor nu va fi îndeplinită. Conform Legii, viceprimarii sunt subordonaţi primarului şi, dacă sunt capabili, îşi vor duce la îndeplinire dispoziţiile care le vor fi dispuse de şeful instituţiei, fără cheltuieli inutile”, a mai precizat primarul.

De cealaltă parte, noii viceprimari susţin că: „Dezvoltarea oraşului nu se poate face în doi oameni, în condiţiile în care primarul şi secretarul ne împiedică orice iniţiativă”, fără să amintească şi că se bucură de susţinerea majorităţii consilierilor locali.

Auditul, unul dintre motivele neînţelegerilor

Viceprimarii declară că unul dintre motivele conflictului cu edilul şef este legat de auditul pe care-l au în vedere privind activitatea Primăriei de până acum: „Am propus constituirea a două comisii mixte - una care să verifice modul de cheltuire a banului public şi alta care să verifice activitatea SCM-ului (echipa de handbal feminim– n.r.). Cred că acesta este unul dintre motivele pentru care suntem amendaţi de la zi la zi... Vrem să modificăm modalitatea prin care se face administraţie locală”, consideră Gheorghiu şi Pîrvulescu.

Alături de colegii din Consiliul Local, PNL - USR - PLUS, aceştia susţin că vor să vadă dacă administraţia publică locală a ales corect când a decis să investească în anumite proiecte în detrimentul altor: cum ar fi bordurile, florile din tot oraşul, investiţiile în domeniul sportului, cu precădere către echipa de handbal feminin - SCM Râmnicu Vâlcea, în ciuda rezultatelor excepţionale pe care le-a avut aceasta în ultimii ani.

Patru şedinţe extraordinare şi ordinare: debutul în forţă al noului CL

Problemele merg până într-acolo încât, în mai puţin de o lună, s-au organizat deja trei şedinţe de Consiliu Local şi urmează să se ţină joi, 26 noiembrie, cea de-a patra, prima ordinară de până acum. Toate întâlnirile consilierilor locali s-au derulat cu mult circ, părţile refuzând să ajungă la un numitor comun. Consilierii au ales să plece din şedinţe în timpul procesului de vot, declarând ulterior că hotărârile luate în cadrul acestora nu sunt legale.

Şedinţa de joi se anunţă şi mai aprigă decât cele de până acum având în vedere că în cadrul acesteia se vor discuta subiecte aprig dezbătute, încă din campania electorală, precum: reducerea cu aproximativ 20% a personalului din aparatul de specialitate al primarului; desfiinţarea a două direcţii; transformarea Poliţiei Locale într-o instituţie autonomă, în subordinea Primăriei, ce urmează a fi restructurată; analizarea Serviciului Creşe şi Asistenţă Medicală Unităţi Şcolare; reducerea impozitului pe clădiri pentru antreprenorii afectaţi de pandemie cu un procent de până la 49%; constituirea comisiilor mixte de verificare a modului în care s-au efectuat cheltuielile atât la nivelul Primăriei, cât şi la nivelul SCM între anii 2017 - 2020; modificarea regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Local, pentru ca actele necesare să ajungă la timp la consilierii locali; aprobarea unui buget pentru achiziţionarea de tablete şi videoproiectoare pentru elevi; dar şi extinderea reţelei de gaze naturale. 

Unul dintre proiectele cele mai spinoase, legate de echipa de handbal feminin SCM Râmnicu Vâlcea, referitor la rectificarea bugetului, nu a primit aviz pozitiv, pe motiv că fondurile pentru contractele sportivelor sunt asigurate până la finele anului şi, în plus, din cauza pandemiei, în perioada stării de urgenţă, când competiţiile sportive au fost întrerupte, a rezultat o economie de 1 milion de lei.

În aceste condiţii, securea războiului ce se duce intens atât în viaţa reală cât şi pe reţelele de socializare, nu va fi îngropată prea curând, spre disperarea alegătorilor, incapacitatea de dialog şi conlucrare a ambelor părţi riscând să ducă la un blocaj al întregii activităţi administrative, dar şi la mişcări sociale din partea celor care se află în pericol de a-şi pierde locul de muncă. 

 

Vă mai recomandăm şi:

Circ şi blocaj administrativ de la prima şedinţă a edililor din Râmnicu Vâlcea

Pandemia a înzecit turiştii pe munte, dornici de noi locuri. Vâlcea a depăşit Prahova la înnoptări

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite