FOTO Povestea lui Cătălin Nedelcu, vâlceanul care adună bombe din cele două războaie mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Nedelcu a fost instructor E.O.D, comandant de Pluton Geniu la Brigada 1 Rachete Bucureşti, cursant în America, iar din  2006 face parte din echipa de pirotehnişti a Inspectoratului Judeţean de Urgenţă (ISU) Vâlcea. Într-o singură misiune a ridicat şi detonat aproape 1.000 de proiectile din Primul Război Mondial.

Şi-a început activitatea în 1995, la Centrul Militar de Pregătire Militară „Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea, unde a învăţat primele lucruri despre mecanismele explozive. După doar doi ani, a ajuns comandant de Pluton Geniu al Brigăzii 1 Rachete Bucureşti, iar apoi a fost instructor E.O.D, pentru înlăturarea mecanismelor explozive, pentru viitoare cadre militare. La rândul său, pirotehnistul a urmat cursuri de pregătire pirotehnică în mai multe ţări, printre care şi S.U.A.

 În cei 20 de ani de activitate, Cătălin Nedelcu a executat sute de misiuni şi a detonat mii de grenade şi proiectile din cele două conflagraţii mondiale. 

Cea mai dificilă intervenţie a avut-o la scurt timp după ce s-a transferat la ISU, în urmă cu şapte ani, când a fost descoperit unul dintre cele mai mari depozite de proiectile de tun rămase neexplodate. Muniţia folosită de armata română în timpul Primului Război Mondial a fost găsită lângă fundaţia unui bloc din Râmnicu Vâlcea şi ar fi putut arunca în aer toate imobilele din zona respectivă.

„Cea mai grea misiune a fost în 2007, la un an după ce am ajuns în Inspectorat. Am ridicat 967 de proiectile de calibrul 100 mm de pe strada Barajului, foarte aproape de sediul ISU. Toate proiectilele erau în stare perfectă de funcţionare. Nu mi-a fost teamă că vreunul va exploda, niciodată nu mi-a fost teamă, dar ştiu că dacă am vreun accident de muncă înseamnă că nu mai trăiesc”, spune Cătălin Nedelcu. 

Pentru pirotehnistul vâlcean, nicio intervenţie nu seamănă cu precedenta. Până acum a fost chemat în sute de locuri şi a ajuns chiar să coboare proiectile din podurile caselor. 

„De obicei, muniţia neexplodată este găsită în locuri ciudate. De exemplu, la Călimăneşti, s-a găsit un proiectil sub acoperişul unei case mai vechi. Foştii proprietari nu şi-au dat seama că au un proiectil în casă. Cei care au cumpărat locuinţa au descoperit muniţia care ar fi putut exploda oricând”, povesteşte Cătălin Nedelcu.

Multe bombe sau grenade au fost găsite pe câmp, în solarii sau în copacii din apropierea poligoanelor de tragere.

image

Autostrada Sibiu-Piteşti, în zona fostelor linii de front 

Constructorii autostrăzii Sibiu-Piteşti vor fi nevoiţi să lucreze cu mare grijă pe Valea Oltului. Nordul judeţului a fost linie de front, iar pirotehniştii apreciază că mai există încă muniţie neexplodată din perioada celor două conflagraţii din secolul trecut. 

„ Am ridicat proiectile şi din curtea Mânăstirii Cornetu, le-au descoperit cei care au săpat să introducă reţeaua de alimentarea cu apă. Când s-a săpat în albia râului Olt, pentru hidrocentrale, au mai găsit nişte proiectile, le-a adunat şi pe acelea.Când se vor apuca de autostradă, atunci o să fie mai mult de lucru în zona de nord a judeţului. Am studiat arhivele şi acolo s-au dus bătăliile din Primul şi al Doilea Război Mondial”, declară pirotehnistul vâlcean. 

Cătălin Nedelcu susţine că arhivele indică faptul că mai există muniţie neexplodată şi în sudul judeţului, în zona unde s-au prăbuşit două avioane militare, în timpul unui raid din timpul Primului Război Mondial.

Se pregăteşte pentru cea mai importantă misiune

Cătălin Nedelcu se pregăteşte acum pentru cea mai importantă misiune din viaţa sa: cea de tătic. Surprinzător, deşi lucrează sub presiune, iar riscurile fac parte din meserie sa, acesta nu ar avea nimic de obiectat dacă fiica sa ar vrea să devină pirotehnist.

„Aştept un copil anul acesta, ştiu că va fi fetiţă. Şi femeile lucrează în acest domeniu şi cred că aş lăsa-o pe fetiţa mea să lucreze ca pirotehnist, nu mi-ar fi frică pentru că, înainte,  o să-i spun tot ce trebuie să facă. Până la urmă nimic nu e sigur şi fiecare meserie are riscul ei. Trebuie să facă cineva şi meseria asta”, spune Cătălin Nedelcu. 

Vâlceanul mizează pe faptul că-şi va putea învăţa copilul tot ce ştie despre muniţie, aşa cum a făcut cu sutele de elevi care au trecut prin Centrul Militar de Pregătire „Panait Donici”. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite