Răsturnare de situaţie în cazul impostorului fără diplomă de Bac, pe mâna căruia au fost date secrete de stat şi lupta antifraudă a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laurenţiu Baranga - strungarul devenit înalt funcţionar de stat pe baza unor diplome de studii falsificate - prima dată când a fost arestat Foto Octav Ganea / Inquam Photos
Laurenţiu Baranga - strungarul devenit înalt funcţionar de stat pe baza unor diplome de studii falsificate - prima dată când a fost arestat Foto Octav Ganea / Inquam Photos

Cazul Laurenţiu Baranga - „doctorul în fraude”, omul care fără bacalaureat a reuşit să ajungă în funcţii cheie ale statului român, transformându-se din strungar în înalt funcţionar, încă nu s-a încheiat. Tribunalul Argeş a schimbat radical decizia primei instanţe.

Condamnat cu finele anului trecut, la trei ani de închisoare, cu suspendare, de către Judecătoria Râmnicu Vâlcea, la sfârşitul lunii februarie, în urma apelului făcut de procurori, Curtea de Apel Piteşti a decis ca Laurenţiu Baranga să-şi ispăşească pedeapsa în spatele gratiilor. 

Asta după ce, în urmă cu doi ani, şeful pe atunci al Oficiului de Combatere a Spălării Banilor era acuzat că şi-a falsificat diploma de bacalaureat şi astfel şi-a clădit întreaga carieră, pe baza unor diplome şi certificate, inclusiv a unui doctorat, obţinute fără să aibă studiile, documentele sau cunoştinţele necesare. 

Cazul de impostură, ajuns până la cele mai înalte paliere ale statului, a ţinut multă vreme prima pagină a ziarelor şi ediţiile de prime-time ale televiziunilor. Director la Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) şi adjunct al Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), Laurenţiu Baranga a predat la trei universităţi şi a condus chiar şi o şcoală doctorală, până să fie trimis în judecată de către procurorii Parchetului Înaltei Curţi.  

Trei ani după gratii - sentinţă definitivă

Dosarul a ajuns iniţial pe rolul Judecătoriei Sectorului 5, după care a fost strămutat la Vâlcea, unde îşi avea domiciliul de bază impostorul.  

La finele anului trecut, Judecătoria Râmnicu Vâlcea a decis ca Baranga să scape de închisoare prin suspendarea pedepsei, adică să rămână în libertate, în ciuda a nu mai puţin de nouă capete de acuzare: înşelăciune în formă continuată (cinci infracţiuni), fals în declaraţii, uz de fals (două infracţiuni) şi exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi, şi a prejudiciului creat  de peste 260.000 de euro prin încasarea veniturilor necuvenite, celor cinci instituţii de stat la care a fost angajat cu documente false. 

Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea nu a fost însă de acord cu sentinţa magistraţilor vâlceni şi dosarul a ajuns la Curtea de Apel Piteşti. La finele lunii februarie, judecătorii de aici au decis să desfiinţeze în parte sentinţa instanţei din Vâlcea. De această dată, au decis ca Laurenţiu Baranga să-şi execute pedeapsa după gratii. 

„În baza art. 421 pct. 2 lit. a) Cod de procedură penală, admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea împotriva sentinţei penale nr. 593 din 23 noiembrie 2021, pronunţată de Judecătoria Rm. Vâlcea în dosarul nr.12455/288/2020, intimat - inculpat fiind Barangă Laurenţiu. Desfiinţează în parte sentinţa şi, rejudecând: Înlătură aplicarea dispoziţiilor art.91 Cod penal, cu toate consecinţele. Dispune executarea pedepsei rezultante în condiţiile art.60 Cod penal”, se menţionează în minuta pe scurt a sentinţei publicată pe portalul instanţelor de judecată

Altfel spus, de această dată pedeapsa de trei ani este cu executare, Laurenţiu Baranga urmând a fi închis după gratii.

Deşi sentinţa Curţii de Apel este definitivă, cazul însă nu se va opri aici, pentru că avocaţii lui Baranga au făcut deja apel şi cel mai probabil dosarul va ajunge la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Diplomă de Bac, fără studiile necesare, baza unei cariere fulminante

Reamintim că diploma de bacalaureat a fost obţinută pe când vâlceanul avea 32 de ani, în 1999, deşi nu reuşise să termine liceul. Pe baza acesteia a reuşit să obţină diplome de licenţe şi chiar de doctorat, dar şi o serie de titluri şi de alte acte de studii, fiind printre altele cursant al Colegiului Naţional de Apărare şi al Colegiului Naţional de Afaceri Interne şi membru în alte structuri. 

Tot cu diplomele false, timp de 11 ani a ocupat, printre altele, inclusiv adjunct al Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete (2009 – 2016). În perioada 2012 - 2020 a predat la Universitatea „Valahia” din Târgovişte, iar între 2015 - 2017 atât la Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport cât şi la Universitatea de Ştiinţe Agriconomice şi Medicină Veterinară, ambele din Bucureşti. 

Cu o lună înainte ca scandalul imposturii să erupă a fost numit preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. 

    

Joburile / funcţiile deţinute au fost obţinute cu documente de studii falsificate anulate de către instanţa de judecată în 2016. În rechizitoriul procurorilor se specifică faptul că „actele adiţionale au produs efecte prin avansarea în cariera profesională şi prin creşterea remuneraţiilor salariale”. Cu toate acestea, şi după desfiinţarea documentelor de studii, Laurenţiu Baranga a continuat să le menţioneze ori de câte ori a fost nevoie să încheie câte un contract individual de muncă sau act adiţional, ori să completeze diverse acte precum fişa de îndeplinire a standardelor universitare, spre exemplu.

În cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, spre exemplu, a fost profesor universitar la Şcoala Doctorală «Ingineria şi Managementul Resurselor Vegetale şi Animale», iar doctoratul a stat inclusiv la baza emiterii Ordinului ministrului Educaţiei Naţionale pentru acordarea atestatului de abilitare în domeniul de studii universitare de doctorat. A fost practic conducător de doctorat pe baza actelor de studii falsificate.

„Momentul de scăpare”, prin care un strungar a ajuns înalt funcţionar de stat

Pus în faţa faptului împlinit, în faţa anchetatorilor, simulând sinceritatea, Laurenţiu Baranga avea să spună că „a existat un moment în viaţa mea când am avut un moment de scăpare”, referindu-se la faptul că s-ar fi lăsat influenţat de o persoană al cărei nume nu şi l-a mai amintit, care i-a propus să-i facă rost de o diplomă de bacalaureat din care să rezulte că a urmat cursurile liceale, şi care l-a asigurat că totul este legal „întrucât urmasem cursurile liceale de 2 ani şi o şcoală profesională”. 

„Nu am dorit să induc în eroare instituţiile de învăţământ cu care am avut relaţii contractuale, deoarece celelalte diplome dobândite ulterior sunt obţinute pe merit”, a mai pretins omul care nu a fost capabil să termine un liceu, dar care a reuşit în nenumărate rânduri să-şi „ducă de nas angajatorii”. 

Vă mai recomandăm şi:

Cine este Laurenţiu Baranga, de la Oficiul de Combatere a Spălării Banilor, acuzat că şi-a falsificat diploma de bacalaureat. Cum a ajuns un strungar înalt funcţionar de stat

Ce pedeapsă a primit fostul şef de la Combaterea Spălării Banilor după scandalul diplomei falsificate FOTO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite