Răspunsul şocant al unui şofer filmat când nu cedează trecerea: „Nu am făcut şcoală” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Indicator cu cedează trecerea ignorat de şoferi în Vâlcea Foto colaj captură video
Indicator cu cedează trecerea ignorat de şoferi în Vâlcea Foto colaj captură video

Un şofer a fost surprins în trafic cu o cameră de bord nerespectând un indicator rutier. Întâmplarea a avut loc în urmă cu câteva zile în Râmnicu Vâlcea, la ieşirea de sub un pasaj de cale ferată.

Filmul incidentului în trafic a fost postat pe un cont de Facebook dedicat celor care încalcă legislaţia rutieră „Ai parcat ca un bou Valcea”, cu titlul „Prioritate de portocală”

Semnul rutier încălcat, montat la o ieşirea de sub un pasaj de cale ferată din oraş, este unul pentru „Cedează trecerea”, pe care cel vizat nici măcar nu pare să-l fi observat, din motiv ce nu încetineşte şi nu oferă prioritate.

Din imaginile surprinse se observă cum trece în viteză pe lângă semn, fără să-i pese că-i pune în pericol pe ceilalţi participanţi la trafic. Claxonat insistent de către conducătorul auto căruia i-a tăiat calea, şoferul filmat a oprit, iar la întrebarea legată de nerespectarea indicatorului în cauză a pretins sfidător că nu a făcut şcoala de şoferi şi, prin urmare, nu cunoaşte semnificaţia semnelor rutiere. 

„Stai, dacă n-ai făcut şcoală, să vedem ce se întâmplă”

Din explicaţiile şoferului din maşina care a surprins incidentul reiese că vinovatul a oprit, la câţiva metri depărtare, în ideea de a-l intimida. Răspunsul la întrebarea „De ce nu dai prioritate la semn?” este cel puţin straniu: „Păi nu ştiu, nu am făcut şcoală”. 

Cum reacţionează un şofer filmat în timp ce nu cedează trecerea şi pune în pericol ceilalţi participanţi la trafic

Când i se propune însă să aştepte Poliţia - „Stai aşa un pic, dacă n-ai făcut şcoală, să vedem ce se întâmplă” -, răspunde că „n-are chef” şi pleacă mai departe. 

Şoferul care a filmat scena a mai remarcat că în maşina în cauză se afla şi un minor, nu mai mare de 7 ani, fără centură de siguranţă, pe locul din dreapta conducătorului auto - fiind vorba despre un autoturism Smart.  

„Pentru propria siguranţa aplic foarte des regula priorităţii de „prost”

După cum au remarcat şi internauţii, în zona cu pricina au loc des astfel de încălcări ale legislaţiei rutiere: „Dar aşa e mereu acolo, mereu găseşti un prost care ignoră acel cedează. Ori nu au habar de semne, ori sunt prea proşti. De la un timp şi traficul în Râmnicu Vâlcea a luat-o razna, rău de tot. Păcat”.

Există şi voci sunt de părere că spiritul civic în astfel de situaţii reprezintă un comportament preventiv, în lipsa unei legislaţii corelate cu gravitatea faptelor: „Dacă am fi prudenţi în trafic, nu ar mai fi atâtea victime în accidente! Şi da, imprudenţele trebuie semnalate! Dacă întoarcem capul şi ne facem că nu vedem... următoarele victime pot fi.....eu, tu, copiii noştri”. Oamenii îndeamnă la un comportament preventiv atât prin semnalarea unor astfel de situaţii cât şi în trafic: „Pentru propria siguranţa aplic foarte des regula priorităţii de „prost”. Asta înseamnă că, de exemplu, în această situaţie mă asigur eu (merg cu viteza foarte mică), că cel de pe Pandurilor (bulevardul pe care s-a produs incidentul - n.r.) aplică regula cedării trecerii pentru mine care vin de sub calea ferată. Dacă o face, trec mai departe, dacă nu o face, îl las pe prost! Ştiu, e sub demnitatea multora, dar aplicarea regulii priorităţii de „prost” îţi asigură integritatea”.

Şoferul riscă să rămână fără permis 30 de zile

Astfel de gesturi, recunosc deopotrivă poliţiştii şi şoferii, sunt extrem de des întâlnite în trafic, drept dovadă şi numărul mare de accidente de circulaţie care au drept cauză nerespectarea indicatoarelor rutiere. 

Din păcate, legislaţia din România nu pedepseşte astfel de abateri decât dacă au fost surprinse de către un poliţist, în urma constatării directe sau cu un aparat omologat, ceea ce nu se aplică în cazul camerei de bord, motiv pentru care unii conducători auto continuă să aibă astfel de atitudine sfidătoare în trafic,prin care pune în pericol şi viaţa altora.

Cu toate acestea, Poliţia Vâlcea ne-a asigurat că se vor face cercetări în acest caz, iar dacă din verificări va rezulta că a fost încălcată legea şi că este vorba de o contravenţie, şoferul în cauză riscă pe lângă amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile. 

„Având în vedere imaginile apărute în spaţiul public cu privire la încălcarea regulilor de acordare a priorităţii de către un şofer în municipiul Râmnicu Vâlcea, Compartimentul de Relaţii Publice al IPJ Vâlcea este abilitat să comunice următoarele: au fost demarate verificări de către politiştii rutieri, pentru identificarea conducătorului auto din filmare şi luarea măsurilor prevăzute de lege”, a transmis purtătorul de cuvânt al Poliţiei Vâlcea, Sandra Bălteanu.

Vă mai recomandăm şi:

Şicanare în trafic, finalizată cu bătaie, la nici 100 de metri depărtare de sediul Poliţiei Vâlcea VIDEO

UPDATE Scene de coşmar în Mărginimea Sibiului. Şoferul unui BMW, surprins într-o manevră criminală de depăşire VIDEO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite