Râmnicu Vâlcea: Turiştii fug de staţiunea Călimăneşti-Căciulata

Majoritatea celor care vin aici sunt pensionari care au bilete la preţ redus.

Călimaneşti Căciulata este o staţiune balneoclimaterică indicată pentru tratarea mai multor afecţiuni, staţiune care din păcate, în ultimii ani şi-a pierdut din strălucirea de altă dată.

Majoritatea turiştilor pe care i-am întâlnit la Călimăneşti ne-au povestit că staţiunea nu mai este ceea ce era odinioară. „Venim aici de foarte mulţi ani, practic toate concendiile din tinereţe ni le petreceam la Călimăneşti. Acum, venim cu bilete de tratament, pentru că suntem ataşaţi de locurile aceastea… numai că staţiunea arată jalnic”, spune Dumitru Neacşu din Giurgiu. Bătrânii povestesc că din păcate, nu se ocupă nimeni de reamenajarea acestor locuri mirifice. „Am găsit totul la fel cum era şi anul trecut. Nu ne putem plânge din pricina personalului de la vile sau de la clinica unde ne facem şedinţele de tratament, sunt oameni remarcabili care muncesc în condiţii grele. Problemele sunt de organizare şi de prezentare”, adaugă şi Ioana Preda, o doamnă venită la tratament de la Bucureşti.
 
Staţiunea vâlceană încremenită în timp

În oraşul – staţiune Călimăneşti-Căciulata totul pare încremenit de vreme: clădirile vechi şi jupuite stau să pice, vilele, altă dată impozante, acum spoite puţin de faţadă, toate acestea creează o atmosferă de paragină. Oamenii care vin de ani de zile în staţiunea vâlceană, spun că aici s-au tratat de numeroase afecţiuni ale aparatului digestiv, renale şi ale căilor urinare, hepatobiliare, reumatism degenerativ, inflamatoriu şi subarticular, metabolice şi de nutriţie inclusiv obezitatea, neurologice şi ginecologice, ORL dermatologice, endocrine, profesionale.


„Datorită apelor miraculoase de aici, prefer să vin an de an, fără să ţin cont de condiţiile de cazare, de aspectul îmbătrânit al oraşului sau de faptul că nu s-au mai făcut niciun fel de amenajări pe aici. Vă spun eu, apele de la izvoarele de aici sunt sănătate curată ”, povesteşte Minodora Dragu din Sibiu. Oamenii care locuiesc în Călimăneşti spun că de ani de zile nimeni nu mai face nimic pentru relansarea turismului în zonă. „La noi în oraş nu muncesc decât cei care au bani şi care îşi mai construiesc o viluţă pe aici, în rest este linişte… Sunt vilele astea vechi, renumite pe vremuri, în care nu a mai investit nimeni, dar în care îi cazează pe turişti”, spune Mioara Grăghici, o localinică din Călimăneşti.    

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: