Râmnicu Vâlcea: Silviu Grecu, profesorul care învaţă copiii să înoate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aînvăţat până acum peste 10.000 de copii să-şi învingă frica de apă şi să înoate. Cei mai mici învăţăcei au vârsta de şase ani.

Pasiunea lui Siviu Grecu pentru înot este veche de 50 de ani, de pe vremea când locuia în comuna vâlceană Suteşti, de lângă Drăgăşani. “Când eram mic, mă jucam cu mai mulţi copii în nişte heleştee, unde apa era de 30 de centimetri adâncime şi restul nămol. Ne bălăceam toată ziua acolo” îşi aminteşte profesorul vremurile de odinioară. După ce a absolvit facultatea, a fost repartizat la şcoala din Olteni-Teleorman după care s-a transferat la Grupul Şcolar „I.G. Duca” din Râmnicu Vâlcea unde predă şi în prezent educaţia fizică, fiind şi directorul adjunct al unităţii.  „Ca profesor am fost intr-o excursie cu mai mulţi copii în Delta Dunării, într-o expediţie  pionierească. M-au pus să le construiesc o barcuţă, pe care am legat-o de o liană şi îi plimbam pe cu ea. M-am speriat când am văzut că unii nu ştiau să înoate. Copiii m-au rugat să îi învăţ să înoate şi chiar asta am făcut împreună cu un lipovean. Le-a plăcut metodele şi de atunci fac cursuri de înot cu elevii în fiecare vară.

Tainele iniţierii în bazinul de înot

Începând cu anul 1977 a învăţat copiii să înoate, la piscina din parcul Zăvoi, apoi cursurile de înot le-a desfăşurat la Ştrandul din cartierul Ostroveni, iar acum pe micuţi poate să-i „bage la apă” la piscina Enigma din Râmnicu Vâlcea. Fire foarte plăcută, agreabilă, profesorul a ştiut dintotdeauna să-i apropie pe copii. „Copiii sunt mulţumiţi de modul cum îi pregătesc. Este o activitate plăcută care implică ambele părţi. La primele lecţii îi învăţ unde să pună cearşafurile, unde să aşeze prosoapele, le arăt baza sportivă, după care începem cu nişte exerciţii de gimnastică. Ne jucăm puţin în apă, apoi încercăm câteva exerciţii de iniţiere”, dezvăluie profesorul din secretele sale de bun pedagog.

Un copil fără mâini a învăţat să înoate

Printre cei care au trecut prin „mâna” profesorului Silviu Grecu se numără şi copii cu probleme serioase de sănătate. Înotul le-a dat încredere şi le-a dezvoltat abilităţi deosebite. „Am avut elev un copil care suferea de paralizie, nu putea nici să meargă normal. S-a îndrăgostit de înot şi acum va da una dintre probele examenului de bacalaureat la educaţie fizică. Un alt elev deosebit a fost un baiat care, de la cot, nu avea mâini, dar care a avut o voinţă de fier şi a învăţat să înoate. Acum nu mai ştiu nimic despre el”, spune profesorul. „Liber”  la sezonul de înot se dă începând cu luna iulie, iar fiecare curs de înot durează două săptămâni. Profesorul spune că 99 % dintre micuţii care intră în bazin învaţă să înoate.


Întrebări şi răspunsuri:
1) Care este secretul dumneavoastră în pregătirea copiilor?
S.G. Mă implic trup şi suflet în această activitate. Îi învăţ pe copii să înoate din plăcere şi cred că fiecare persoană ar trebui să ştie să înoate. La un moment dat îi poate folosi în viaţă.

2) Care este vârsta ideală când ar trebui un copil să vină să înveţe?
S.G.Vârsta ideală pentru un copil să înveţe să înoate este la şase ani, când micuţul poate să comunice şi scapă de sub tutela parinţilor sau bunicilor. Nu trebuie îndepărtat brusc, dar îi prinde bine să fie printre alţi tineri de vârsta lui.

Ce-i place : În general, prefer buna dispoziţie. Îmi place să călătoresc, am făcut scufundări în Dubai. Când eram tânăr,mergeam de multe ori la munte, unde învăţam copiii să schieze. Veneau la mine tineri din Craiova, Bucureşti chiar şi din Statele Unite şi Canada.

Ce nu-i place: Lumea din ziua de azi duce lipsă de educaţie, oamenii sunt vicleni şi au un comportament care nu se asortează cu fiinţa umană. Cred că principalii vinovaţi suntem noi, oamenii, după cum i-am educat , i-am pregătit, sau i-am ales.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite