Râmnicu Vâlcea: PORTRET Mariana Trainea predă istoria prin metode neconvenţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prof. Mariana Trainea
Prof. Mariana Trainea

Este în învăţământ de 37 de ani şi întotdeauna a încercat să-i implice pe elevi în proiecte internaţionale.

NĂSCUTĂ. 29 noiembrie 1951, Bălceşti, judeţul Vâlcea.
STUDII. Facultatea de istorie şi filosofie, specializarea Istorie din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza.
FAMILIE. Căsătorită are doi copii.


A muncit mult ca să îşi îndeplinească visul: acela de a ajunge profesoară de istorie, într-o şcoală renumită. „Am îndrăgit istoria datorită profesoarei mele din gimnaziu care mi-a fost un model de înţelepciune şi blândeţe. Deşi părinţii mei nu au fost de acord ca eu să urmez cursurile facultăţii de istorie, ei dorindu-şi să devin avocat, am reuşit în cele din urmă să îi conving să mă lase să urmez calea cea mai potrivită pentru mine", îşi aminteşte Mariana Trainea, profesoară la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea. În prima parte a carierei de dascăl, Mariana a predat în mediul rural, de unde păstrează amintiri deosebie. „Respectul, drăgălăşenia şi dorinţa copiilor de acolo de a cunoaşte mai mult, de a depăşi nişte limite, toate mi-au rămas în memorie", îşi aminteşte profesoara.


Rezultate deosebite la olimpiadele şcolare


Destinul ei s-a schimbat foarte mult, după anul 1990 când în lista materiilor de predare a apărut o disciplină nouă, de care se ferea toată lumea: cultura civică. „Eu am decis să predau şi această materie, deşi nu existau încă manuale şi trebuia să muncim foarte mult în realizarea lecţiilor. Copiii erau dornici să înveţe despre drepturi, democraţie, proiecte şi soluţii", povesteşte Mariana Trainea. De-a lungul timpului, elevii pregătiţi de ea, au obţinut rezultate excelente la olimpiadele naţionale de cultură civică. „Am obţinut toată gama de premii de la menţiuni şi până la premiul I, atât la olompiadele de cultură civică şi istorie, dar şi la concursurile de gen la care participăm", completează profesoara Trainea. Din anul 2005, Mariana a acceptat o nouă provocare care i-a adus din nou, rezultate frumoase. „Am avut ocazia să dau peste oameni deosebiţi care m-au învăţat multe lucruri despre proiecte internaţionale şi cum putem să îi implicăm pe elevi şi pe profesori în astfel de proiecte. De-a lungul timpului, am aplicat proiecte internaţionale şi am mers în Grecia, Spania sau Italia", adaugă Mariana Trainea.


Întrebări şi Răspunsuri


Ce învaţă elevii din proiectele în care îi implicaţi?
Învaţă cum să se descurce singuri, ce soluţii trebuie să adopte în diferite probleme. Elevii au posibilitatea să lucreze în grupe sau individual. De asemenea, în străinătate, au lucrat în grupe mixte elaborând subiecte şi planuri alături de copii din mai multe ţări.


Ce îi sfătuiţi pe elevii dumneavoastră?
Întotdeauna le spun că trebuie să fie curioşi, serioşi şi dornici să descopere lucruri noi. Copiii trebuie să fie învăţaţi să fie responsabili, să îşi asume consecinţele faptelor lor şi să gândească întotdeauna deciziile pe care le iau, pentru a nu regreta mai târziu.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite