Râmnicu Vâlcea: Portret: Maria Duca Torok - Pregăteşte elita handbalului românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Duca Torok este antrenor la Centrul de Excelenţă
Maria Duca Torok este antrenor la Centrul de Excelenţă

A câştigat multe titluri naţionale şi internaţionale pe când era o componentă de bază a reprezentativei de handbal a României. Cu dăruie şi multă bunătate pregăteşte noile talente ale hadbalului românesc.

Chiar dacă a început să practice handbalul din şcoala generală, „Mori", cum îi spun prietenii, a practicat şi alte discipline. Timp de şase ani, fosta handbalistă a făcut şase ani gimnastică sportivă. "Când eram în clasele primare, se punea foarte mult accent pe educaţia fizică. Era frumos şi la gimnastică, dar mi-am dat seama că mă pot afirma mai bine în handbal", povesteşte fosta sportivă. Maria Duca Torok şi-a făcut junioratul în oraşul natal, unde a jucat la Oltul Sf. Gheorghe fiind remarcată apoi la loturile naţionale. La vârsta de 18 ani, făcea parte din echipa naţională a României de senioare. În 1979 a ajuns la Ştiinţa Bacău, o echipă care abia promovase în Liga Naţională. "Aici am câştigat pentru întâia oară Campionatul Naţional dar şi Cupa României, având şi primele satisfacţii financiare. Trei ani mai târziu, am venit la Chimistul Râmnicu Vâlcea, unde m-am simţit cel mai bine", spune fosta handbalistă, care a obţinut cu echipa vâlceană Cupa IHF în ‘84 şi '89, dar şi mai multe titluri de campioană a României. „Pe vremea aceea, campionatul se decidea în ultimele etape, unde patru-cinci echipe se băteau pentru titlu" povesteşte Maria Torok Duca. În 1990 a plecat să joace în străinătate timp de patru ani, la Valencia şi Alicante, după care s-a reîntors la Vâlcea, a mai practicat handbalul încă un an, după care s-a retras din activitate.


"Antrenorii nu ar trebui să fie duri cu elevele"


Pasiunea pentru handbal şi dragostea de Râmnicu au făcut-o să se mute definitiv în oraş. Aici s-a apucat de antrenorat la Centrul de Copii şi Juniori al clubului Oltchim şi a activat până în 2007. În prezent antrenează la Centrul Naţional de Excelenţă din Râmnicu Vâlcea, grupa ‘92-93. "Mi-am dorit să formez jucătoare de performanţă, care să ajungă în elita handbalului românesc, la echipa de senioare a României. Handbalistele trebuie să fie sănătoase, luptătoare, şi să facă sacrificii chiar şi la pregătire" spune antrenoarea, care a ajutat la formarea mai multor jucătoare de succes din România. Fosta handbalistă este de părere că acest sport ar trebui început de la o vârstă cât mai fragedă, pentri a-i fi mai uşor la pregătire. "La Vâlcea sunt mulţi copii care doresc să joace handbal, pentru că este un oraş cu tradiţie, dar din păcate mulţi se lasă din diferite motive. Este mult mai uşor să stai în faţa calculatorului sau să ieşi în oraş cu prietenii, decât să faci sport" explică Maria Duca Torok, care consideră că antrenorii nu ar trebui să fie duri cu elevele sale până nu capătă încredere.


Întrebări şi răspunsuri:


1) Ce aţi schimba în handbalul românesc?
Aş pune mai mult accent pe generaţiile tinere. La nivel de copii şi juniori, nu sunt foarte multe săli de handbal, ar trebui să se dezvolte un sistem în aşa fel încăt să aducă progres handbalului.


2) Se mai joacă în ziua de azi handbal ca odinioară?
Părerea mea este că se practică la acelaşi nivel, dar a dispărut plăcerea de a juca, de a avea satisfacţiile tale. În sport, antrenamentul este oglinda meciului, trebuie să te pregăteşti la fel de intens ca să ai performanţă.

Ce-i place: Când eram mai tânără, adoram să ies în oraş cu prietenii şi colegii, ne simţeam foarte bine împreună. De la o anumită vârstă, corpul nu-ţi mai permite, aşa că acum îmi place să petrec timpul cu familia, să ascult muzică şi să citesc.


Ce nu-i place: Nu suport când văd că cei din jurul meu vor să profite bunătatea mea. Când lucrezi într-o colectivitate, apar astfel de momente destul de des aşa că trebuie să suporţi. De asemenea, detesc minciuna.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite