Râmnicu Vâlcea: Portret. Florin Dăscălescu Jandarm de elită la antitero, alpinist şi „marinar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre cei mai devotaţi jandarmi vâlceni, un profesionist în adevăratul sens al cuvântului. Practicant de arte marţiale, alpinist şi specialist în ambarcaţiuni.

Florin Gabriel Dăscălescu este unul dintre jandarmi de elită ai Inspectoratului de Jandarmi din Vâlcea. Face parte din grupa Antiteroristă şi viaţa lui, dar şi a colegilor, este uneori pe muchie de cuţit atunci când este în misiune de luptă. Cu toate astea şi-a învins de mult frica şi este încrezător în sine. „Este adevărat că misiunile au fost numeroase, cele mai grele sunt în comunităţile de rromi, unde aceştia vin înarmaţi chiar şi cu săbii. Am fost la multe intervenţii şi pot spune că toate sunt speciale, pentru că diferă de la caz la caz, la discotecile din Berbeşti, la cele de la Milostea, unde vin şi grupări infracţionale din judeţul Gorj”, spune jandarmul. Îmbrăcat în tinuţă „de luptă”, Florin arată ca un cosmonaut gata să-şi ia „zborul”. Pentru a se menţine în formă, pe lângă pregătirea fizică de la unitate, face sport şi acasă. „Fac inclusiv arte marţiale, kickboxing, alerg şi fac exerciţii de forţă. Am ajuns jandarm pentru că mi-a plăcut această armă. Am făcut armata la o unitate de acest profil şi atunci mi-am pus în gând să fac tot ce se poate să apăr însemnele acestei arme. Cum în zona Botoşaniului nu se înfiinţase Şcoala de subofiţeri jandarmi de la Fălticeni, am venit la Şcoala Grigore Alexandru Ghica, de la Drăgăşani”, povesteşte.


„Ascultaţi comanda la mine”, pare să zică „puiul de jandarm”


Aici, printre olteni, Florin şi-a găsit şi aleasa inimii, elevă la aceeaşi şcoală, care în prezent lucrează tot la IJJ Vâlcea, la Serviciul Resurse Umane. „Ne-am tatonat o vreme, ne-am cunoscut şi acum suntem o familie fericită care avem un copil frumos, de doi ani, pe nume Gabriel”, spune subofiţerul. Îl întreb cine dintre cei doi „comandă” acasă, iar răspunsul nu întârzie să apară. „Păi din doi, comandă cel de-al treilea. Şi eu şi soţia facem ce zice Gabriel”. În Detaşamentul Mobil Antiterorism, timpul are valenţe nebănuite, orice secundă întârziere putând costa enorm. „Crede-mă că dorm cu telefonul sub pernă şi răspund la primul apel. Acasă, la părinţii mei, doar dacă mai apucăm să ajungem o dată sau de două ori pe an şi asta în concediul de odihnă. În rest, mai ieşim în natură prin staţiunile din preajmă cu cel mic după noi”. Riguros, bun profesionist şi foarte corect, Florin a fost „propulsat”. A fost trimis şi a făcut cursuri de alpinism, la Sinaia şi a devenit şi specialist în ambarcaţiuni cu motor. La intervenţiile pe Olt, cele mai multe  împotriva braconierilor este „matelotul” care conduce barca cu motor, care are o capacitate de zece persoane plus... cârmaciul.  „Mi-a plăcut armata, iar acum şi eu şi soţia mea suntem studenţi la Drept. Vrem să ajungem ofiţeri şi să ne facem în continuare datoria aşa cum scrie la carte”, a spus simpaticul jandarm care ori de cîte ori este în misiune îşi ascunde faţa în spatele cagulei.

Întrebări şi răspunsuri
Cum este să fii jandarm în detaşamentul de Antiterorism?
F.G.D
. Trebuie să fii un om foarte bine pregătit din toate punctele de vedere. Mi-a plăcut să fac sport, m-am perfecţionat continuu şi cred că mereu mai este de învăţat câte ceva. Fiecare intervenţie este altfel decât precedenta.
Dacă nu te făceai jandarm ce altă meserie ţi-ai fi ales?
F.G.D
. „Sincer? Dacă nu mă făceam jandarm mă făceam tot... jandarm! Am făcut armata la o unitate de jandarmi şi mi-a plăcut atât de mult încât am zis că ori devin JAC (jandarm angajat cu contract, n.r.), ori fac şcoala de subofiţeri. Am ales a doua variantă”
Ce-i place
Când am puţin timp liber mă duc la pescuit pe Olt. Cel mai mare peşte pe care l-am prins este un avat, de vreo 30 de centimetrii şi vreo 800 de grame. În rest, mai ies în natură prin staţiunile din jur.
Ce nu-i place
Sunt o fire directă şi nu-mi plac oamenii fără caracter, fără principii, mincinoşii, cei care dacă vor să-ţi spună ceva, ocolesc mai întâi după copac.

Profil
NĂSCUT
27 iulie 1983, la Botoşani
STUDII
Şcoala de Subofiţeri Jandarmi Grigore Alexandru Ghica Drăgăşani, student la Facultatea de Drept
FAMILIE
Căsătorit, un băieţel de doi ani

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite