Râmnicu Vâlcea: PORTRET Cristiana Popa predă limba română prin metode moderne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îşi iubeşte meseria, iar elevii săi reprezintă tot universul ei. Este întotdeauna la curent cu noutăţile din învăţământ pentru a descoperi cele mai atractive forme de predare.

NĂSCUTĂ. 8 ianuarie 1982, Râmnicu Vâlcea.
STUDII. Facultatea de Litere din Piteşti, Master.
FAMILIE. Necăsătorită.


Cristiana este o tânără profesoară de limba şi literatura română, frumoasă şi comunicativă, apropiată de elevii săi. „Pasiunea mea pentru limba şi literatura română a început încă din şcoala generală, când am avut ocazia să întâlnesc o profesoară minunată care şi-a pus amprenta pentru totdeauna asupra mea", povesteşte tânăra. Cristina spune că întotdeauna a încercat să le arate elevilor săi înţelegere şi să îi ajute în tot ceea ce fac. „Aşa am fost învăţată. Profesoara mea de limba română, doamna Silvia Mărunţelu a ştiut exact cum să se comporte ca să îmi insufle dragostea pentru cariera de dascăl. Doamna putea îmbina perfect blândeţea şi exigenţa, iar orele de limba şi literatura română erau o adevărată plăcere pentru noi, elevii dumneaei", îşi aminteşte Cristiana Popa.


Metode didactice moderne


Timpul a trecut , iar Cristiana încearcă acum, la rândul ei, să îi facă pe elevi să fie receptivi la tot ceea ce îi învaţă. „Copiii din ziua de astăzi sunt foarte inteligenţi şi trebuie motivaţi ca să îi atrgi să citească o carte sau să lucreze la gramatică. Eu sunt atarsă de noile metode de predare pe care încerc să le îmbin cu cele tradiţionale", mai spune tânăra profesoară. Pentru ca elevii săi să îndrăgească limba română, Cristiana îi implică în tot felul de proiecte şi parteneriate. „Ultimul parteneriat l-am realizat cu elevii de la Şcola din Râmnicu Vâlcea şi cei de la o şcoală din Cluj. Timp de mai multe săptămâni ei su făcut schimburi de experienţă, au lucrat împreună la mai multe lucrări, cei din Vâlcea au mers la cei din Cluj şi invers. Proiectul s-a numit «Prietenie din suflet de copil» şi a prins foarte bine la elevi. S-au legat prietenii, iar ei păstrează legătura constant", afirmă Cristiana.


La teatru cu elevii săi


O altă modalitate de a lucra şi interacţiona cu elevii cât mai bine, sunt activităţile extraşcolare. „Merg cu elevii la Teatru şi pot să vă spun că sunt foarte încântaţi. La început este puţin mai greu, dar ulterior, tinerii ajung să meargă la piesele de teatru din pură plăcere", mai spune profesoara Cristiana Popa. În timpul liber, tânăra preferă să călătoarească, să descopere locuri noi, tradiţii, culturi. „Am mers în foarte multe ţări, în parteneriate sau la cursuri de formare profesională. De asemenea, am călătorit şi cu elevii, în diferite excursii organizate. Este o pasiune a mea mai veche, pe care nu m-am putut abţine să nu le-o împărtăşesc şi şcolarilor mei", adaugă tânăra. De-a lungul timpului, profesoara a vizitat Germania, Anglia, Franţa, Turcia, Grecia, Bulgaria sau Cehia.


Întrebări şi Răspunsuri


Este uşor să fi dascăl în această perioadă de criză?
Dacă faci această meserie din pasiune, atunci este ok. Însă, este foarte greu pentru că aşteptările sunt foarte mari şi dacă vrei să faci performanţă trebuie să munceşti mult, să pui suflet, iar atunci când ştii că nu eşti şi remunerat pe măsură este destul de dificil.


Cum sunt noile generaţii de elevi?
Sunt copii foarte inteligenţi, cărora le place să îi surprinzi mereu cu ceva nou. Dacă ştii să fi mereu în pas cu noutăţile, atunci îi poţi atrage foarte uşor şi poţi să obţii rezultate frumoase. Trebuie să fi apropiat de elevi, dar în acelaşi timp, să stii când şi cum să te impui, să te faci respectat.


Ce-i place


Adoră să meargă în călătorii, să descopere tot felul de locuri şi oameni noi. Îi plac oamenii cu sufletul cald, persoanele sincere şi deschise spre nou.


Ce nu-i place


Să vadă invidia şi răutatea oamenilor din jur. De asemenea, nu-i plac persoanele care ascund adevărul sau care vorbesc pe la colţuri şi nu au curajul să îşi exprime propriile opinii.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite