Râmnicu Vâlcea: La Ocnele Mari, turismul s-a prăbuşit înaintea cavernelor

Localnicii aşteaptă în zadar turişti, pe care să-i cazeze în propriile case. Ei dau vina pe publicitatea negativă care s-a făcut staţiunii, că nu s-a mai investit de ani de zile în obiective turistice dar şi pe criză.

La primele ore ale fiecărei dimineţi în parcul central din Ocnele Mari, zeci de localnici se adună şi stau pe băncuţe în aştarea turiştilor cărora să le pună la dispoziţie propria casă, pentru cazare. „De 30 de ani nu s-a întâmplat ca acum să stai toată ziua şi să nu vezi picior de turist. Ăştia cu prăbuşirile lor sunt de vină, că nu mai vine turistul, de frică să nu-l ia valul de saramură”, spune Marieta Munteanu, la cei 70 de ani. „La recepţia stradală”, cum numesc localnicii locul zilnic de aşteptare, oamenii dezbat chestiunea pe toate părţile. „Parcă le-a dat de urât”, completează Ana Epure (60 de ani), care şi ea manifestă aceeaşi mânie proletară. Despicând firul în patru, oamenii iar artileria de pe presa care a făcut publicitate negativă staţiuni şi scot la iveală şi alte „metehne”. „Uitaţi-vă aici, cum să vină turişti când scrie pe clădirea din faţa noastră să nu se apropie, că va cădea zidul. Fosta cantină a Oficiului Judeţean de Turism este o dărăpănătură, în care îşi fac nevoile unii şi alţii, iar dacă bate vântul mai tare este posibil să cadă în capul vreunui trecător. Acolo, au început să construiască un hotel, dar a rămas neterminat, căsuţele de vacanţă sun tot ruine”, spune un alt localnic, Nicolae Danilescu.

De la an la an, mai multe ruine
La lăsarea înserării, trec iarăşi să mai schimb două vorbe cu localnicii de la „recepţia stradă”. Îi întreb cum le-a mers şi parcă nici lor nu le vină să creadă. „Noi suntem vreo 40 de familii care plătim taxe la Primărie că oferim cazare. Astăzi n-au venit în staţiune decât trei maşini cu turişti. Oamenii au stat două ore la ştrand şi au plecat. Aici nu s-a investit un leu. Bazinele nu se umplu niciodată cu apă sărată, saramura nu este aşa curată, iar cei care au cumpărat vor să scoată banii mulţi fără să investească mare lucru. Atunci la ce să vină turiştii”, se întreabă una dintre localnice. Doi tineri din Craiova, tare simpatici, Cristina Hristea (22 ani) şi Cosmin Dănciulescu (25 ani) se plimbau agale prin staţiune. „Eu vin de la vârsta de patru ani şi vă spun că apa este este forte bună. Imaginea din staţiune este dezolantă şi deşi speri că de la an la an vei găsi ceva mai bun, din contră. Se dărâmă de la o zi la alta”, spune Cosmin. Acelaşi lucru mi-l spun şi alţi turişti din staţiune. „A venit o delegaţie de nemţi aici, la Ocnele Mari şi şi-au dat sema de calitatea apelor. Şi ştiţi ce au spus la plecare?: «Domnilor, vouă v-a dat Dumnezeu aici, Grădina Macii Domnului. Sunteţi nişte fraieri că nu sunteţi în stare de ea!» Şi avea dreptate ”, spune turistul mâniat pe „mafia locală”, care face jocurile în Ocnele Mari, aşa cum de altmineri se întâmplă şi în alte părţi. Preţurile pentru o noapte de cazare sunt între 30 şi 50 de lei de familie. Aici veneau, odinioară, craiovenii, slătinerii, gorjeni şi argeşeni. „Nici eu nu mai am pe nimeni cazat, deşi am găsit totdeuna o vorbă bună pentru turişti”, ne spune nenea Petre Sima (72 ani), fostul poştaş.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: