Râmnicu Vâlcea: Monument istoric în calea saramurii

  Ruinele bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului, monument istoric de categoria B, din oraşul vâlcean Ocnele Mari pot fi luate de saramura care se va revărsa din Câmpul I de sonde.

  Monumentul este situat pe strada Nicolae Bălcescu, în spatele digului care a fost construit pentru a prelua saramura din Câmpul I de sonde care se va prăbuşii controlat din 15 iulie. Din lipsa fondurilor monumentul care se presupune că a fost ridicat în anul 1560 arată, astăzi, ca o ruină. „Aici s-au căsătorit părinţii mei. Acum biserica este o ruină. Din păcate preotul nu a avut bani ca să renoveze monumentul, iar locuitorii sunt foarte săraci” , povesteşte Petre Sima, 72 ani, din Ocnele Mari, care locuieşte peste stradă de biserică. Vetuţa Ciocan, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJCCPCN) spune că biserica e construită în stil bizantin. „E un monument foarte important de categoria B. Datează din secolul al XVI-lea. E ctitoria lui Radu de la Afumaţi. Din păcate arată ca o ruină. De fapt, nu e singurul monument din patrimoniul nostru care arată aşa”, declară Ciocan.

Mai multe amănunte citiţi în Adevărul de Seară din Râmnicu Vâlcea de astăzi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: