Râmnicu Vâlcea: Luminiţa Copăcel, educatoarea care ştie totul despre viţa de vie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iubeşte copiii şi de-a lungul timpului a reuşit să descopere cele mai noi metode didactice pentru a-i educa. Seriozitatea, munca şi dăruirea sunt atuurile sale pentru o carieră de succes.

NĂSCUTĂ. 24 aprilie 1977 în Drăgăşani, judeţul Vâlcea.
STUDII. Colegiu Universitar Spiru Haret din Râmnicu Vâlcea.
FAMILIE. Căsătorită, are doi copii.
Deşi a terminat un liceu cu profil economic, educatoarea Luminiţa Copăcel povesteşte că nu i-a plăcut niciodată să lucreze cu cifrele. „Nu am reuşit să mă acomodez cu lucrurile exacte şi de aceea, la îndemnul şi sfatul prietenelor mele, am hotărât să urmez cursurile unui colegiu pedagogic. Aşa au fost primii mei paşi către o meserie minunată", povesteşte Luminiţa. Educatoarea spune că a avut noroc să îşi găsească un post imediat după finalizarea studiilor, iar energia şi sinceritatea copilaşilor au făcut-o să îndrăgească meseria de dascăl din prima clipă. „Din anul 2000 lucrez ca educatoare, pentru că întotdeauna m-am simţit atrasă de preşcolari.Eu întotdeauna am mizat pe comunicare şi sinceriate în relaţiile mele cu micuţii mei", mai spune Luminiţa Copăcel.


Basme în Power Point


Educatoarea povesteşte că lucrează întotdeauna cu cei mici orientându-se după anumite metode şcolare. „Îi motivez şi le explic că nu trebuie să neglijeze niciodată nimic. Lucrăm tot felul de materiale, pictăm, desenăm sau facem colaje. Eu sunt adepta celor mai noi metode de eduare", adaugă educatoarea. Femeia povesteşte că pentru a le capta atenţia copiilor le expune basmele în Power Point la calculator. „S-au dus de mult vremurile în care micuţii erau ţinuţi cu mâinile la spate pe scăunele. Acum încercăm să îi educăm altfel, iar calculatorul ne este ne mare ajutor. Toate basmele le urmărim întâi pe ecran la computer, iar apoi lucrăm pe fiecare poveste", argumentează Luminiţa Copăcelu. Educatoarea îi îndrumă pe părinţii cu care intră în contact să nu-şi neglijeze copiii. „Din păcate sunt foarte mulţi părinţi, mult prea ocupaţi şi preocupaţi de serviciu sau de bani. Eu am considerat întotdeauna că familia şi copiii trebuie să primeze. Le-am explicat asta şi părinţilor de la grupa mea", mai spune educatoarea.

Viţa de vie, o pasiune


În timpul liber, Luminiţa se relaxează lucrând via pe care a primit-o moştenire de la părinţi. „Am moştenit o porţiune de pământ plantată cu viţă de vie şi pentru că mie nu îmi plac lucrurile făcute de mântuială, am învăţat singură cum se îngrijeşte. Treptat această muncă la vie, s-a transformat într-o adevărată pasiune, iar acum ştiu exact cum se taie, cum se curăţă şi cam tot ce ţine de plantaţia de viţă de vie", spune Luminiţa Copăcel. Educatoarea spune că este încântată de noile generaţii de preşcolari care au foarte mulă imaginaţie. „Sunt copii creativi, care atunci când le dau o foaie albă în faţă şi le spun să expună în imagini o anumită idee, mă surprind cu imaginaţia pe care o au şi cât de bine pot să exprime în imagini ceea ce gândesc", adaugă Luminiţa Copăcel.
Întrebări şi Răspunsuri
Cum îi motivaţi pe micuţi la orele de curs?
Îmi place să îmbin metodele tradiţionale de educaţie cu cele noi. Copiii sunt foarte receptivi şi dornici să înveţe cât mai multe. Este de ajuns să îi întreb ceva şi imediat imaginaţia lor lucrează, fiind capabili să dezvolte orice idee.


Ce înseamnă meseria de educatoare pentru dumneavoastră?
Înseamnă respect pentru copii şi părinţi, înseamnă foarte multă muncă, răbdare şi responsabilitate. Consider că dacă nu iubeşti copiii şi nu pui pasiune în munca ta alături de ei, nu ai ce să cauţi în învăţământ.


Ce-i place
Îi pace să fie întotdeauna la curent cu cele mai noi tendinţe din modă. De asemenea, îi place să danseze şi să îi înveţe pe copii diferite dansuri. Adoră călătoriile şi maşinile bune.
Ce nu-i place
Nu suportă că este prea ocupată. Nu-i îi plac persoanle care nu au curajul să îşi recunoască propriile greşeli, oamenii care nu au verticalitate.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite