Râmnicu Vâlcea: Iuliana Ispir, o educatoare cu metode moderne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adoră să lucreze cu cei mici pe care îi obişnuişte încă de la grădiniţă să fie cei mai buni. Educatoarea este adepta celor mai noi metode de educaţie preşcolară, iar copiii formaţi de ea fac performanţă.

NĂSCUTĂ. 14 aprilie 1973 în Râmnicu Vâlcea.
STUDII. Facultatea de Limba şi Literatura Română Spiru Haret, Bucureşti.
FAMILIE. Necăsătorită.


Educatoarea Iuliana lucrează cu preşcolarii de aproximativ 12 ani şi spune că această meserie este cea mai frumoasă, dacă o faci cu multă dăruire şi cu pasiune. Iuliana povesteşte însă că şi-a făcut „ucenicia" printre copii cu mult timp în urmă, pe vremea când era numai o copiliţă. „Eu provin dintr-o familie mai numeroasă cu mulţi fraţi şi surori şi am avut posibilitatea să cresc printre copii. Aşa s-a născut şi pasiunea mea de a lucra cu cei mici, iar uşor-uşor, visul meu cel mai mare a fost acela de a deveni educatoare", povesteşte Iuliana Ispir. Educatoarea afirmă că este atrasă de cele mai noi metode de educaţie preşcolară şi întotdeauna caută cele mai captivante metode de predare. „Copiii trebuie motivaţi şi stimulaţi în permanenţă. Eu prefer să îmbin utilul cu plăcutul şi de aceea, foarte multe lecţii le desfăşurăm în aer liber, astfel micuţii au posibilitatea să se joace, dar să şi observe natura şi să înveţe", completează educatoarea. Dedicată meseriei şi preşcolarilor, educatoarea spune că cea mai utilă metodă prin care îi face pe copii să progresesze sunt concursurile şi competiţiile.


Pictează şi face colaje pentru cei mici


„Ne jucăm, învăţăm, dar participăm şi la foarte multe concursuri. Îi provoc pe cei mici să fie cei mai buni, să fie atenţi şi să ajungă câştigătorii competiţiilor pe care le facem în clasă", spune Iuliana Ispir. Educatoarea adoră însă şi poveştile şi întodeauna interpretează fiecare personaj într-un mod diferit. „Îmi place să mă transpun în lumea poveştilor şi de fiecare dată când le citesc, o fac într-un mod aparte, pentru ca ei să pătrundă cât mai bine în lumea minunată a basmelor. Astfel, copiii mei «trăiesc» povestea cu sufletul la gură", mai spune Iuliana Ispir. Educatoarea spune însă că după fiecare activitate, preşcolarii au ca temă realizarea unor materiale cu ceea ce au înţeles din ce li s-a explicat. „Facem colaje din hârtie reciclabilă, desenăm şi pictăm şi în felul acesta micuţii înţeleg mai uşor temele despre care am vorbit pe parcursul orelor. Copiii sunt foarte inteligenţi şi am observat că generaţiile de astăzi sunt foarte bune la ştiinţele exacte", povesteşte educatoarea. În timpul liber Iuliana adoră să se relaxeze pictând sau ocupâdu-se de grădinărit. „Pictez tot felul de materiale pe care le folosesc apoi ca să îmi uşureze munca alătui de micuţi. De asemenea, mă relaxează plimbările în natură şi i-am învăţat şi pe copii să iasă cât mai mult în exursii. Am şi o grădină de care îmi place să mă ocup singură", mai spune Iuliana.


Întrebări şi Răspunsuri
Cât de mult se implică părinţii în educaţia preşcolarilor?
Sunt cazuri şi cazuri. Unii părinţi acordă foarte multă importanţă copiilor lor şi îşi doresc tot ce este mai bun pentru ei. În general, am încercat să comunicăm foarte mult cu părinţii şi le explicăm faptul că cel mai important în formarea micuţilor este să le acorde atenţie şi să nu îi neglijeze.


Cum i-aţi carcateriza pe preşcolari?
Un lucru este cert: copiii de astăzi sunt extraordinar de inteligenţi. În general, micuţii au carctere foarte puternice, îşi doresc să facă totul perfect şi nu acceptă să greşească. Sunt copii cu care se lucrează mult şi care prind foarte repede tot ceea ce se întâmplă în jurul lor.


Ce-i place
„Îmi place foarte mult să lucrez pe calculator şi fac tot felul de proiecte pentru cei mici. De asemenea, citesc, vizionez filme şi ascult cu mare plăcere muzică de calitate".
Ce nu-i place
„Nu suport minciuna şi duplicitatea. Nu îmi plac oamenii care una spun şi alta gândesc. De asemenea, nu prea mă dau în vânt după lactate şi nici după mămăligă".

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite