Râmnicu Vâlcea: Au început înscierile la Universităţile din oraş

Tinerii vâlceni preferă facultăţile particulare locale din cauza crizei.

Adolescenţii care tocmai au scăpat de emoţiile bacalaureatului aleargă zilele acestea pe la facultăţile vâlcene pentru a se interesa despre admiterea la universitate. Cele mai căuate facultăţi sunt Universitatea Spiru Haret şi Universitatea Constantin Brâncoveanu. Pentru anul universitar 2009-2010, oferta din partea facultăţilor vâlcene particulare este una destul de generoasă pentru tinerii care preferă să nu aibă dureri de cap. Adolescenţii spun că este mai avantajos să-şi continue studiile la o universitate particular, chiar dacă plătesc, în medie, 450 de euro pe an. „Am venit astăzi, să mă interesez, să văd cât costă facultatea pentru un an de zile, ce taxe sunt la însciere şi cum va fi admiterea. Sincer, prefer să rămân în oraş, pentru că mai scutesc nişte bani şi poate reuşesc să mă şi angajez pe undeva. Părinţii mei sunt pensionari şi nu se descurcă aşa de bine cu banii”, a spus Ionuţ Predescu, un tânăr care tocmai a abslovit liceul, iar astăzi a mers să se intereseze de admiterea la facultate.
 
Primul înscris, primul admis

Fondată în anul 1991, Facultatea Constantin Brâncoveanu a fost acreditată instituţional prin Legea nr. 242/23 aprilie 2002. În acest an, admiterea la această facultate se face pe baza mediei obţinute la examenul de bacalaureat, fără concurs. Astfel la domeniul Management sunt 300 de locuri la zi, domeniul Marketing sunt 30 de locuri la zi,  la Economia Comerţului, turismului şi Serviciilor ,  200 de locuri, la Contabilitate 200 de locuri, la Finanţe Bănci, 150 de locuri, la Administraţie publică, 90 de locuri, iar la Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, 30 locuri. Vâlcenii pot opta şi pentru Domeniul Ştiinţe ale Comunicării, unde sunt 30 de locuri. Tinerii interesaţi de această facultate trebuie să ştie că ocuparea locurilor, la fiecare specializare, se face potrivit regulii „primul înscris primul admis”, durata studiilor fiind de trei ani.

60 de lei taxa de înscriere la Universitatea Spiru Haret

Cea de-a doua universitate pentru care abslovenţii de liceu din Vâlcea pot opta este Facultatea de Contabilitate şi Finanţe Râmnicu Vâlcea, parte componentă a Universităţii Spiru Haret, acreditată prin Legea nr. 443/05.07.2002. Facultatea şi-a început activitatea în baza prevederilor Legii 88/1993, în anul universitar 1998-1999 şi are în componenţă două specializări: Contabilitate şi informatică de gestiune (acreditată) şi Finanţe şi Bănci (autorizată). Înscrierea la Facultatea Spiru Haret  costă 60, iar taxele de şcolarizare pot fi achitate integral sau în trei rate. Specializările sunt multiple vâlcenii putând să opteze pentru drept, administraţie publică, filosofie, studii culturale sau Kinetoterapie, Arhitectură şi Medicină Veterinară. Taxele de şcolarizare variază de la 1.380 lei la 2.530 lei. „Pentru că nu avem alte alternative, voi urma cursurile unei facultăţi particulare din Râmnic, însă nu m-am decis ce specializare voi alege. Oricum, zilele acestea voi veni cu dosarul, pentru că nu vreau să rămân pe dinafară”, a declarat Ana Nedelcu, o proaspătă absloventă de bacalaureat din Râmnicu Vâlcea.

Aflaţi luni mai multe detalii despre retragerea acreditării de la Universitatea "Spiru Haret".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: