Râmnicu Vâlcea: Emilia Stănoiu promovează elevii talentaţi de la sat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Sute de copii au învăţat de la ea tainele alfabetului. De peste trei deceniipredă la şcoli de la ţară şi îi ajută pe micuţii cu înclinaţii artistice să îşi cultive talentul.

profil


NĂSCUTĂ - 5 octombrie 1954, comuna Goleşti, judeţul Vâlcea.


STUDII - Liceul Pedagogic din municipiul Râmnicu Vâlcea.


FAMILIE - Căsătorită, doi copii.


   Meseria de dascăl e nobilă pentru învăţătoarea Emilia Stănoiu, care în cele trei decenii de muncă a învăţat sute de copii să desluşeazcă tainele alfabetului.  Învăţătoarea povesteşte că, de mică a fost atrasă de catedră. Mătuşa ei era cadru didactic şi o lua cu ea la şcoală. „Îmi plăcea cum le preda la copii şi această dragoste mi-a insuflat-o şi mie. Am vrut să simt şi eu plăcerea de a preda şi a pune note. Îmi doream să corectez lucrările şi caietele de teme ale elevilor", povesteşte Emilia Stănoiu. În toţi anii de şcoală, Emilia Stănoiu a obţinut numai locul I. Îşi dorea ca timpul să treacă cât mai repede şi să obţină un loc la catedră. „Mi-a plăcut să scriu frumos şi să insuflu această artă şi bobocilor care vin în clasa I. A scrie frumos e o artă", spune învăţătoarea. După absolvirea cursurilor a predat din anul 1974 la Şcoala Coasta, apoi la Opăteşti, comuna Goleşti, până în anul 1990. Din 1990 a predat la Şcoala cu clasele I-VIII Popeşti din Goleşti, unde lucrează şi astăzi.


 Promovează copiii talentaţi


  A predat 31 de ani şi din cauza unor probleme de sănătate a întrerupt lucrul câţiva ani. „Mi-a plăcut să descopăr tinerii talentaţi la desen, ori la muzică şi să îi ajut să iasă la lumină. Încerc să promovez talentele ca să nu rămână îngropate", spune învăţătoarea. De doi ani, Emilia Stănoiu vine cu copiii de la ţară, la Palatul Copiilor din municipiul Râmnicu Vâlcea, la orele de muzică, desen şi origami. „Şi la ţară ca şi la oraş sunt elevi foarte talentaţi care au afinităţi către muzică, ori desen. Problema e că în mediul rural nu există Şcoli de Arte şi Meserii, unde elevii să facă cursuri de muzică, dans, ori pictură", afirmă cadrul didactic. Iniţial, Emilia Stănoiu a vrut să îi ducă pe copii, să facă pregătire, la Şcoala Populară de Arte şi Meserii, dar cursurile erau prea scumpe pentru bugetul părinţilor. Apoi a aflat că la Palatul Copiilor, orele sunt gratis. După o şedinţă cu părinţii a hotărât să îi aducă pe copii la Palat pentru că plăteau doar drumul", povesteşte învăţătoarea. Emilia Stănoiu, vine la Palatul Copiilor cu 19 elevi, săptămânal la cursuri.

A pus stiloul în mână, la sute de copii

 Mulţi copii cântă foarte bine la orgă şi cu sprijinul financiar al primăriei va fi cumpărată o orgă, iar cu ajutorul profesorului Constantin Andrei va fi înfiinţată o orchestră, în şcoala de la Goleşti. De când fac muzică, elevii au colaborat cu mai multe fundaţii din Râmnic la diverse spectacole. Elevii talentaţi la muzică şi pictură care au luat cursuri la Palat au intrat la Liceul de Artă din Râmnic. În cele trei decenii de muncă, învăţătoarea a pus stiloul în mână la sute de elevi şi spune că fiecare copil în parte i-a fost drag, iar meseria o face cu mare dragoste.


ce-i place


 Folclorul în mod deosebit şi are acasă foarte mult CD-uri cu interpreţi de marcă şi le ascultă atunci când găteşte, ori când pictează. E o fire comunicativă şi îi place să cunoască oameni noi.


ce nu-i place


 O deranjează că elevii buni şi profesorii pleacă în străinătate ca să se realizeze şi societatea are foarte mult de pierdut. Şi faptul că guvernanţii de azi, au pus învăţământul pe ultima treaptă din punct de vedere al investiţiilor.

Întrebări şi răspunsuri


Copiii de la sate au aceleaşi condiţii în şcoli ca cei de la oraş?


E. S.: Nu sunt diferenţe. Şcoala noastră e modernă, pe lângă orele obişnuite se fac cursuri de informatică şi de engleză. Copiii au condiţii ca la oraş, nu se pot plânge, tot ce trebuie ei să facă e să înveţe.


Un cadru didactic care predă la ţară reuşeşte să facă performanţă la fel ca unul de la oraş?


E.S.: Dacă profesorul, ori învăţătorul îşi face meseria aşa cum trebuie şi mai are şi elevi dotaţi apar şi rezultate. De multe ori elevii de la sate au rezultate mai bune decât cei de la oraş.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite