Râmnicu Vâlcea: Elevii din Ocne dau năvală la bibliotecă

Râmnicu Vâlcea: Elevii din Ocne dau năvală la bibliotecă

Copiii de la Şcoala Generală din Ocnele Mari se bucură de accesul la internet.

La serviciile internet gratuite de la biblioteca din Ocnele Mari are acces oricine. Pentru moment cei mai câştigaţi sunt elevii de la şcoala din apropiere.

În această dimineaţă elevii de la Şcoala Generală din Ocnele Mari au dat buzna în Biblioteca orăşesească din vecinătate pentru primele ore de internet gratuit. I-au aşteptat calculatoare noi nouţe donate chiar de părintele computerului personal Bill Gates. „E super, acum venim la bibliotecă de drag. Doamna Violeta (bibliotecara, n.r) e foarte drăguţă şi ne lasă să folosim calculatorul cât timp avem nevoie. Eu azi am de gând să vorbesc cu cineva pe messenger şi să îmi caut un referat pentru ora de geografie”, explică entuziast Vlăduţ Gheorghiu din clasa a V-a.

Odată cu noul centru de internet, primul din ţară inaugurat la Ocnele Mari a crescut vertiginos şi numărul celor care calcă pragul Bibliotecii. „Nici nu se făcuse inaugurarea şi aveam deja elevi care doreau să folosească Internetul. Azi au venit zece elevi ca să găsească referate ori să se documenteze”, explică Violeta Perian, bibliotecara din Ocnele Mari. Ea mai spune că se aşteaptă ca în curând şi cei mai vârstnici să calce pragul bibliotecii orăşeneşti. „Sunt oameni care nu au mai venit de mult timp aici dar acum au aflat că pot comunica cu rudele din străinătate şi chiar s-au arătat interesaţi de sala noastră de calculatoare”, explică bibliotecara.

Biblionet deschide uşile bibliotecilor rurale

Ocnele Mari a fost prima localitate din ţară în care cele opt calculatoare de ultimă generaţie au fost legate la Internet prin programul Biblionet. Investiţia în tehnică de calcul pentru biblioteci este una masivă, în prima fază 12 judeţe fiind incluse în finanţare. Potrivil lui Valentin Smedescu, şeful  serviciului  marketing-dezvoltare al Bibliotecii Judeţene, proiectul este finanţat de fundaţia Bill şi Melinda Gates, cu sprijinul Fundaţiei IREX România. „În judeţul Vâlcea încă 20  de biblioteci publice, majoritatea din mediul rural beneficiază în acest moment de calculatoare şi legături de internet”, explică Smedescu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: