Râmnicu Vâlcea: „Dezastru” pe Olt a fost îndepărtat de armatele multinaţionale (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La exerciţiul multinaţional „Tisa 2011" la care au participat armatele României, Ungariei, Serbiei şi SUA au fost „salvaţi" din apa Oltului, locuitorii din Băbeni

La poligonul de la Râureni are loc în perioada 27 iunie - 1 iulie un execiţiul multinaţional la care participă 100 de militari români, 25 unguri şi 25 sârbi şi cu statut de invitaţi, câţiva militari din armata SUA. Ieri, pe malul Oltului, la Râureni, în cadrul exerciţiului „Tisa 2011", s-a simulat un dezastru natural. Ploi abundente au inundat oraşul Băbeni, iar populaţia sinistrată a trebuit să fie salvată.

image

Pod de pontone peste Olt, construit „la minut” peste care trece tehnica militară

În timp ce podul de pontoane era aşezat de-a latul Oltului de soldaţii români şi sârbi, ulterior pe el trecând camionele armatei, în bărci pneumatice erau traversaţi sinistraţii, iar scafandrii recuperau persoane căzute în Olt. Din scenariul dezastrului n-au lipsit nici intervenţiile pompierilor de la SMURD, care au recuperat din apă o persoană rănită, au transportat-o spre un elicopter al armatei care a survolat zona şi apoi a aterizat în vecinătate.

image

Pod in costructie facut de genistii din armata multinationala

În tot acest timp, geniştii lucrau la construirea unui pod metalic tot peste Olt, 15 militari reuşind să întindă 25 m. de pod, într-o oră. Din exerciţiu n-au lipsit taberele de sinistraţi, punctele de purificarea apei, ziariştii fiind invitaţi să bea apă din Olt, filtrată, instalaţia putând produce 500 de litri de apă potabilă într-o oră.


Echipament vechi, dar militari bine pregătiţi


Comandantul general al Armatei SUA în Europa, generalul Mark Hertling, a declarat: „Este un pic îngrijorător că efectivele pe care le folosesc unităţile de geniu sunt vechi, dar foarte bune. Va trebui ca în viitorul apropiat să se dezvolte un plan din care să rezulte atât resursele cât şi echipamentele care vor fi achiziţionate. În pofida faptului că echipamentele sunt vechi, militarii sunt foarte bine pregătiţi pentru a le utiliza".

image

Gen. Mark Hertling, comandantul Armatei SUA in Europa

Col. Mircea Vladu, conducătorul exerciţiului „Tisa 2011", ne-a spus: „Podul de pontoane de peste Olt peste care a trecut şi tehnica militară şi materialele sinistraţilor este unul din cele mai performante din lume. Este foarte greu pentru un stat sa aibă un astfel de pod, pe banda din mijloc putând trece un blindat, iar pe lateral câte un camion, construcţia sa fiind supervizată de marele pontonier Constantin Savu, care s-a ocupat ca pontonierii români să fie dezrobiţi, uşurându-le munca".

image

Armata mutinationala si oficialitati romane la simularea de dezastru de pe Olt

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite