Râmnicu Vâlcea: Cristina Buşe este cea mai tânără ecologistă din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La numai 10 ani spune că vrea să salveze mediul înconjurător de poluare. Este voluntar al asociaţiei Rossiny şi crede că cei mici pot face diferenţa.

Născută. la 14 mai 2001 la Râmnicu Vâlcea
Educaţie. Elevă la Liceul Pedagogic Râmnicu Vâlcea în clasa a III-a
Idealuri. Să ajungă medic pentru a-i ajuta pe suferinzi.


Deşi are numai 10 ani, micuţa Cristina Buşe spune că este o apărătoare a mediului înconjurător şi participă la diverse acţiuni organizate în acest sens. „La şcoală învăţăm mereu că natura este cea care ne ajută să trăim şi să creştem. De aceea cred că trebuie să o protejam", e de părere eleva de clasa a III-a. Ea este membru voluntar al fundaţiei vâlcene Rossiny şi altături de alţi voluntari mai mari participă la diferite acţiuni de ecologizare şi de atragere a atenţiei asupra problemelor de mediu. „Anul trecut am luat parte la prima mea acţiune. Împreună cu mai mulţi colegi am curăţat împrejurimile şcolii la care învăţăm şi apoi am împărţit fluturaşi trecătorilor. Cred că este foarte important ca oamenii să vadă ce facem noi şi să nu mai lase în urma lor mizerie", spune Cristina. În prezent Cristina ia parte la acţiunile organizate de fundaţia Rossiny prin care se încearcă conştientizarea Râmnicenilor cu privire la problemele de mediu. „Îmi place foarte mult ceea ce fac, mai ales că, atunci când avem acţiuni mă întâlnesc cu foarte mulţi prieteni şi cunoscuţi. În ultimul timp am învăţat foarte multe despre ecologie, despre ce trebuie făcut să protejăm mediul şi despre cum putem încerca să convingem oamenii să aibă mai multe grijă de natură", povesteşte Cristina Buşe.


Reciclarea este soluţia


Chiar dacă este doar în clasa a III-a Cristina spune că a învăţat care este soluţia pentru salvarea mediului. „Cel mai important este să reciclăm, adică să folosim materialele pe care în mod normal le-am arunca pentru a face ceva nou şi util din ele. Cred că aceasta este soluţia pentru a păstra natura curată", explică micuţa elevă. Ea spune că, a învăţat în ultimele săptămâni cum să facă figurine din hârtie în cadrul activităţilor de la fundaţie. „Cu ceea ce am învăţat acum vom merge la o şcoală de la ţară şi le vom explica elevilor de acolo cum pot folosi hârtiile care nu le mai trebuiesc pentru a face lucruri frumoase. Acest lucru se va întâmpla în luna martie, când vom sărbătorii şi ziua mamei. Le vom arăta copiiilor cum pot face mărţişoare şi felicitări din produse care pot fi reciclate", explică Cristina. Pentru că este foarte dedicată activităţilor pe care le are în cadrul fundaţiei, micuţa Cristina va concura în curând la titlul de voluntarul anului pentru categoria sa de vârstă. „Eu sper să ajung Voluntarul Anului deşi ştiu că sunt şi alţii care au făcut lucruri mai importante decât mine. Eu cred însă că e foarte important să le arătăm oamenilor că pot ajuta şi ei în protejarea mediului", afirmă Cristina Buşe.


Întrebări şi răspunsuri:
Ce îti place cel mai mult la voluntariat?
Faptul că aproape în fiecare zi cunosc noi prieteni şi învăţ multe lucruri folositoare. De exemplu, de Crăciun am făcut câte o felicitare unică pentru fiecare membru al familiei, iar asta i-a bucurat pe toţi.


Ce vrei să ajungi când o să creşti?
Aş vrea să fiu medic şi să îi pot ajuta pe oamenii aflaţi în suferinţă. Şi părinţii mei ar dori acest lucru, dar ştiu că pentru asta trebuie să muncesc mult şi să învăţ foarte bine.


Ce-i place: Să se plimbe cu prietenii şi să meargă în parcul de distracţii. Îi place să stea la calculator şi să caute informaţii despre mediu.
Ce nu-i place: Oamenii nervoşi şi cei care se supără foarte repede. Nu îi plac nici cei care aruncă hârtiile pe stradă şi nici cei care lasă dezastru după o ieşire la iarbă verde.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite