Râmnicu Vâlcea va avea cea mai scumpă toaletă publică din România. Grupul sanitar costă cât un apartament nou

Râmnicu Vâlcea va avea cea mai scumpă toaletă publică din România. Grupul sanitar costă cât un apartament nou

Cea mai ieftină toaletă publică din oraş a costat 86 000 de lei. Foto Adevărul

Primăria Râmnicu Vâlcea va investi 73.000 de euro în construirea unei toalete în parcul „Mircea cel Bătrân”, cu aproape 50.000 de euro mai mult decât au investit autorităţile din Slatina pentru achiziţionarea „toaletei inteligente”.

 
Proiectul aparţine fostului primar al Municipiului Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, cel care a fost condamnat în luna martie a acestui an la patru ani de închisoare cu executare, pentru fapte de corupţie. Actualul edil, interimarul Ion Gigi Matei spune că nu mai poate renunţa la investiţie întrucât proiectantul şi-a primit deja banii. 
 
“Lucrarea a fost contractată în luna decembrie a anului trecut, când eu eram plecat în concediu. Pentru că a fost angajată cheltuiala cu proiectarea, 260 milioane lei vechi, nu puteam să renunţ la această lucrare, pentru că cineva trebuia să plătească aceşti bani. Şi mie mi se pare un preţ foarte mare, dar eu nu fac decât să semnez ceea ce a fost contractat deja”, declară Ion Gigi Matei, primarul interimar al municipiului Râmnicu Vâlcea.
 
Devizul general al lucrării se ridică la 73 304 euro, inclusiv TVA, din care 59 792 euro reprezintă suma alocată pentru construcţia efectivă, care va avea o suprafaţă de 60 metri pătraţi. Toaleta va avea două niveluri şi dotări mai scumpe, de exemplu, proiectantul a propus un sistem inteligent de spălare şi accesorii rezistente, furnizate de Franke. Astfel, grupul sanitar va avea dozatoare de săpun, coşuri de gunoi şi dispensere pentru hârtie din inox. De asemenea, toaleta va avea sistem de încălzire în podea. 
 
 
Proiectul este aspru criticat de cei care au condus primăria până în iunie 2012. Fostul viceprimar al oraşului, democrat liberalul Cosmin Constantinescu, spune că toaleta costă cât un apartament nou.
 
„Valoarea este foarte mare, cu aproximativ 3 miliarde de lei vechi se pot face alte lucruri în municipiu. Preţul pe metrul pătrat este de 1 200 de euro, cu mult peste preţul de pe piaţa imobiliară din Râmnicu Vâlcea. Putem găsi pe piaţă apartamente noi cu 400 sau 450 de euro metrul pătrat”, susţine Constantinescu.  
 
Grup sanitar de 50 000 de euro şi în 2011
 
Toaleta din centrul oraşului se numără printre cele mai scumpe din ţară, dar nu va fi singura toaletă de "lux" din oraş. În urmă cu trei ani, Consiliul Local a alocat 50 000 de euro pentru construcţia unui grup sanitar în curtea Colegiului Tehnic Forestier. În eforturilor financiare depuse în acel moment, construcţia respectivă nu a fost prevăzută cu dotări corespunzătoare, cel puţin asta susţine primarul interimar Ion Gigi Matei. 
 
„În timpul guvernării PDL a fost realizată o toaletă într-o clădire existentă, la Forestier, cu suma de 50 000 de euro, cu dotări de cea mai proastă calitate, cu obiecte sanitare chinezeşti”, afirmă Matei.
 
În replică, cei care au condus primăria în 2011 susţin că preţul a fost de fapt cu 10 000 de euro mai mic. 
“ La Colegiul Tehnic Forestier s-a amenajat o toaletă de 130 de metri pătraţi, suprafaţa a fost dublă, iar valoarea a fost de 40 000 de euro. Rezultă un cost mai mic de 400 de euro pe metrul pătrat”, declară Cosmin Constantinescu. 
 
Cea mai ieftină toaletă publică din Râmnicu Vâlcea a fost construită în Cartierul Ostroveni, în 2013. Proiectul a fost întocmit tot la cererea fostului primar condamnat la închisoare, Emilian Frâncu, dar a costat numai 83 000 de lei, adică mai puţin de 20 000 de euro.  
 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: